02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
08-05-2018 | Algemeen welzijn

Tips om migraine te vermijden en aanvallen te verminderen

Meedogenloze, ernstige en stekende hoofdpijn, problemen met het zicht, misselijkheid, braken, enz. Ben je jammer genoeg bekend met de symptomen van migraine? Heb je zelf regelmatig last van migraine of ken je iemand die hieronder lijdt? Lees onze tips om te weten te komen hoe je migraine kan voorkomen en hoe je de aanvallen kan verminderen.

Migraine is een hoofdpijn die zeer intens en ziek makend kan zijn. Het komt zeer vaak voor en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is dan wel nog niet echt bekend, toch bestaan er trucjes die je kunnen helpen strijden tegen migraine, maar ook om deze te voorkomen en de aanvallen te verminderen.

1. Eet evenwichtig en vermijd het overslaan van maaltijden

Inderdaad, honger kan een migraineaanval veroorzaken. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat bepaald eten een aanval in de hand werkt, zoals alcohol, chocolade, noten, gefermenteerde kazen en yoghurts en koude voedingsmiddelen (bijvoorbeeld ijs). Tot slot vermijd je het eten van te veel vet of suiker en zorg je dat je voldoende drinkt.

Migraine oorzaken2. Vermijd koffie, tabak en alcohol

Deze opwekkende middelen liggen aan de bron van verschillende klachten en maken in geval van migraine deel uit van verergerende factoren.

3. Vermijd rokerige, luidruchtige of zeer heldere ruimtes of sterke geuren

Blijf niet te lang zitten in dit soort ruimtes, want dit kan een migraineaanval veroorzaken.

Migraine voorkomen4. Respecteer je slaappatroon

Streef naar een regelmatig slaappatroon en ga niet te laat slapen als je moe bent. Vermijd ook dat je dagen na elkaar uitslaapt en zo je patroon over het algemeen gaat verschuiven.

Als je migraine je ervan weerhoudt om te slapen, dan raadpleeg je best een arts die je behandeling voor de migraine kan aanpassen in plaats van naar slaapmiddelen te grijpen.

Hetzelfde geldt wanneer je slapeloosheid zorgt voor migraine. Praat er in dit geval ook over met je arts zodat hij een betere behandeling kan aanraden.

5. Sport regelmatig

Sport zorgt ervoor dat je je kan inspannen en ontspannen. Het maakt integraal deel uit van een gezonde levensstijl en helpt je ook te strijden tegen stress, wat je er ook voor kan zorgen dat je bespaard wordt van enkele migraineaanvallen. Het is zo dat verschillende studies hebben aangetoond dat regelmatig sporten de frequentie, intensiteit en duur van migraineaanvallen helpt verminderen.

6. Neem de tijd om je te ontspannen

Of het nu is door middel van sporten, een relaxerende activiteit of meditatie zoals yoga, of een andere vrijetijdsbesteding, neem de tijd om je te ontspannen om zo een ophoping van spanning te vermijden. Tussen de verschillende keuzes vind je zwemmen, massages, sofrologie, reflexologie, enz. Maar je bent hier natuurlijk vrij in om een activiteit te vinden die je goed doet en die ervoor zorgt dat je je even kan afsluiten en vrij kan maken van de dagelijkse stress!

7. Houd een logboek bij van de aanvallen

Noteer al je aanvallen om zo de diagnose en behandeling van de migraine te vergemakkelijken. Noteer ook de kenmerken van de aanvallen:

  • Frequentie
  • Duur
  • Verergerende factoren
  • De tekenen die voorafgaan (voorteken of prodromale verschijnselen)
  • Of het gaat over een migraine met of zonder aura
  • De symptomen
  • De gebruikte medicatie

Hierdoor wordt het gemakkelijker om migraine te voorkomen door de verergerende factoren te vermijden, waardoor de meest doeltreffende behandeling bepaald kan worden.

Migraine aanval

8. Houd rekening met het weer

In geval van extreme warmte, moet je er aan denken om je te hydrateren en bij koudere temperaturen moet je je voldoende bedekken, want ook de koude kan verantwoordelijk zijn voor een migraineaanval en de misselijkheid die ermee gepaard gaat.

Hoe migraine bedwingen?

Van het moment dat je de migraine voelt opkomen, zet je je in een kalme, duistere ruimte en probeer je te rusten. Vermijd stimulerende activiteiten en voedingsmiddelen en neem dadelijk je pijnstiller of behandeling tegen de migraine: laat de pijn zich niet vestigen.

Opgepast: medicatie tegen migraine is afgeraden tijdens de zwangerschap of bij vermoeden van zwangerschap. Pas hier dus voor op, want hoofdpijn komt vaak voor tijdens deze periode.

Als je onze raad volgt, zou je normaal gezien een vermindering in je migraineaanvallen moeten opmerken. Laat je echter door een arts controleren als deze recent, frequent, aanhoudend of werkelijk ziek makend zijn. Het is zo dat verschillende problemen hiervoor aan de basis kunnen liggen, zoals problemen met de bloeddoorstroming of bloeddruk bijvoorbeeld. Als je nog vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen aan onze Viata apotheker.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels