02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

26-04-2019 | Aandoeningen

Tips om spataders te voorkomen

Geschreven door Claire

Zware, gezwollen en pijnlijke benen, jeuk, tintelingen en nachtelijke krampen in de onderste ledematen zijn de symptomen van veneuze insufficiëntie, wat de oorzaak van spataders is. Deze ziekte treft 30% van de bevolking en vaker vrouwen, ook al worden mannen niet gespaard. In deze blog beschrijven we de risicofactoren in detail en gewen we je enkele tips om het ontstaan van spataders te voorkomen!

Maar wat is een spatader?

Een spatader is een ader die abnormaal verwijd is en zichtbaar onder de huid wordt. Het bevindt zich vaak op de benen, dijen of achter de knie en wordt gevormd als gevolg van een slechte bloedcirculatie. Het bloed stagneert in de ader, waardoor het opzwelt en een blauwachtige kleur krijgt.

Wat zijn de oorzaken hiervan?

Deze slechte bloedcirculatie kan te maken hebben met verschillende factoren zoals leeftijd, zwangerschap, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, platvoeten, blootstelling aan hitte, erfelijkheid, een dieet dat te veel vet bevat of bepaalde beroepen die een langdurige zittende of staande houding vereisen.

Anti-ergonomische werkplek

Werken is gezondheid, het is algemeen bekend, maar wat de spataders betreft, is het een ander verhaal! Verschillende studies hebben de relatie tussen een anti-ergonomische werkplek en het verschijnen van spataders aangetoond. Wanneer een persoon enkele uren blijft staan, hoopt het bloed zich op in zijn aderen, waar de druk toeneemt en het moeilijk is om terug te keren naar het hart (veneuze terugkeer). De veneuze kleppen zijn de eerste die de gevolgen van deze hoge druk ondervinden en ze sluiten niet meer goed, wat de veneuze terugkeer belemmert. Deze bloedcirculatieproblemen komen dus vaak voor bij mensen die lang blijven staan of die de hele dag door blijven zitten. De meest risicovolle beroepen zijn de volgende:

  • Kappers
  • Koks, bakkers, obers
  • Receptionisten, verkopers
  • Kantoormedewerkers
  • Verpleegkundigen, verzorgers
  • Bewakers
  • Machinisten, lijnmedewerkers
  • Enz.

Terwijl sommige mensen kunnen overwegen om van baan te veranderen, anderen kunnen dat niet doen. Daarom hebben we besloten om het verschijnen van spataders te voorkomen.

Pas uw werkomgeving aan

Je zou moeten kunnen gaan zitten als je het nodig hebt. Neem bijvoorbeeld een hulpmiddel zoals een kinderstoel of hoge stoel, zodat je van positie kunt veranderen en een steun hebt waarop je lichaam kan rusten. Het is nog beter als je de zithoogte kunt aanpassen aan het soort werk dat gedaan moet worden. Een verandering van positie verbetert de bloedcirculatie naar de belaste spieren en vermindert zo de verwijding van de aderen. Als je zittend werkt, moet je je stoel en werktafel op de juiste hoogte instellen.

Kies de juiste schoenen

Als je op werven werkt, draag dan beschermende schoenen met een goede zool en vervang ze ongeveer om de zes maanden. Geschikte schonen zijn essentieel voor een goede bloedcirculatie, maar ook voor je knieën en wervelkolom. Als je een zittend beroep uitoefent, strek dan je benen en vermijd het kruisen ervan. Dit voorkomt dat je de veneuze terugkeer belemmert. Draag steunzolen als je platte voeten hebt, en in sommige gevallen wordt zelfs een hak van 3 of 4 cm aanbevolen om een goede houding te garanderen.

Neem een gezonde levensstijl aan

Het wordt vaak herhaald: een gezonde en evenwichtige voeding kan veel kwalen voorkomen. Groenten en fruit helpen om je aderen te versterken en de integriteit van je aderen te behouden, terwijl antioxidanten de bloedvaten beschermen. Matig je koffie- en alcoholverbruik, zoals altijd, en vergeet niet om voldoende water te drinken. Bovendien verbetert lichaamsbeweging de bloedcirculatie en bevordert het de veneuze terugkeer.

Ga uw benen strekken

Wandelen bevordert de veneuze terugkeer. Als je de gelegenheid hebt, kan je tijdens de lunchpauze een wandeling maken, zelfs voor tien minuten. Bij Viata strekken we elke lunchtijd de benen voor een tijdje. Het is gezellig en het stelt je in staat om je gedachten te verzetten en je bloedsomloop te activeren.

Draag steunkousen

Steunkousen zijn kousen die het been samenpersen zodat het bloed naar het hart kan stromen. Ze zijn een natuurlijke optie om zware en pijnlijke benen te ondersteunen. Andere oplossingen zijn ook het optillen van uw voeten of het afkoelen van de benen onder een straal koud water aan het eind van de dag.

Vergeet niet dat zodra spataders aanwezig zijn, het moeilijk is om ze volledig te elimineren. Volg dus deze tips nu en geef jezelf de beste kans om problemen met de bloedcirculatie te vermijden en om in de zomer te pronken met mooie benen !

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels