02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
17-09-2018 | Algemeen welzijn

Tips om je vitamine D-tekort op te krikken

De zomer is bijna voorbij. Dit betekent dat we de sombere, donkere winterdagen weer tegemoet gaan. De temperaturen dalen, de dagen worden korter en donkerder en het enige dat we echt willen, is onder een dekentje in de zetel kruipen. Onze vitamine D-niveaus gaan hier niet zo blij mee zijn. Vitamine D haal je namelijk voornamelijk door blootstelling aan zon. 

Bovendien is het niet zo dat een frisse winterwandeling automatisch betekent dat je wel weer vitamine D binnenkrijgt. In de minder zuidelijke landen kan het menselijke lichaam enkel tussen mei en oktober genoeg vitamine D opnemen via de zon. Dit betekent dus dat ons lichaam in de wintermaanden zeer weinig vitamine D opneemt. Omdat de vitamine essentieel is voor het menselijke lichaam, geef ik je een aantal tips om de wintermaanden door te komen zonder tekorten te riskeren.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nooit een vitamine D-tekort hebt. Vitamine D draagt bij aan:

  • De normale absorptie van calcium en fosfor
  • De normale bloed-calcium waarden
  • Het behoud van normale botten
  • Het behoud van de normale spierfunctie
  • Het behoud van normale tanden
  • De normale functie van het immuunsysteem

Zoals je ziet, kan een vitamine D-tekort op verschillende vlakken voor negatieve effecten zorgen. In de winter is het niet altijd gemakkelijk om te zorgen dat je genoeg vitamine D hebt. Laat je bloedwaarden eenmaal per jaar controleren om te weten te komen of je vitamine levels allemaal nog goed zitten. Omdat een vitamine D-tekort voornamelijk in de winter voorkomt, is het aangeraden om je bloedwaarden halverwege de winter te laten checken.

Voeding vol vitamine D

voeding vitamine d

Hoewel zon in ieder geval de primaire bron van vitamine D is, kan je ook vitamine D binnenkrijgen door bepaalde voedingsmiddelen te nuttigen. Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D? Dat is een goede vraag! Vitamine D zit voornamelijk in vette vis, lever, vlees, eieren, melkproducten en margarines. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dagelijks vette vis en 12 eieren gaat eten. Dit is evenzeer niet goed voor je gezondheid. Het is daarentegen wel aangeraden om in de winter wat vaker voor vette vis of lever te kiezen. Normaal gezien krijg je 1/3e van je vitamine D-behoefte binnen via het voedsel dat je eet. Door wat vaker producten te eten die vitamine D bevatten kan je dit wat opkrikken.

Vitamine D-supplementen

Merk je tijdens je jaarlijkse controle op dat je vitamine D-levels toch wat aan de lage kant zijn, dan kan je er ook voor kiezen om supplementen in te nemen. Afhankelijk van hoe ernstig de deficiëntie is, zal de huisarts de dosis en soort bepalen. Indien het tekort vrij ernstig is, kan de huisarts ervoor kiezen om een geneesmiddel op basis van vitamine D voor te schrijven. Een voorbeeld hiervan is D-Cure. Deze vitamine D kuur wordt aangeraden bij ernstigere tekorten alsook ter preventie van een vitamine D-tekort bij ouderen. Voor meer informatie over D-Cure, lees je best onze merkpagina die hier meer informatie over biedt.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels