02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
20-04-2020 | Aandoeningen

Totale incontinentie

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Van alle vormen van ongewenst urineverlies is totale incontinentie een van de minst voorkomende. Deze vorm van incontinentie is gekenmerkt door het constante verlies van urine. De blaasspier houdt de urine niet langer tegen en je voelt verder ook geen aandrang meer om naar het toilet te gaan.   

Normale werking van de blaas

Onze blaas verzamelt de urine uit de nieren die in het lichaam wordt aangemaakt. Naar mate er meer urine wordt aangemaakt, begint de blaas uit te zetten. De menselijke blaas kan maximaal ongeveer een anderhalve liter bevatten. In de praktijk zal een goedwerkende blaas echter bijna nooit zo vol raken aangezien de receptoren in de blaaswand bij een inhoud van 200 tot 500 ml signalen beginnen door te geven die een plasgevoel uitlokken. Hoe voller de blaas, hoe sterker de signalen worden. Wanneer er niet tijdig naar deze signalen geluisterd wordt, zal de blaas de plasreflex zelf in gang zetten. 
De urine wordt normaal gezien gestopt door een sluitspier die onderaan de urinebuis zit. In sommige gevallen van incontinentie is de werking van deze sluitspier verstoord waardoor de urine uit de blaas kan ontsnappen. 

Oorzakentotale incontinentie oorzaken

Bij totale incontinentie krijg je geen signalen meer door waardoor ook het aandranggevoel verdwijnt. Het ongewenst urineverlies wordt dan ook meestal veroorzaakt door bijvoorbeeld een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat de signalen die vanuit de blaas gestuurd worden niet het gewenste effect hebben. Verder kunnen slecht functionerende bekkenbodemspieren of een beschadigde sluitspier ervoor zorgen dat de blaas de urine niet meer kan opslaan.     

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels