02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Triglyceriden 2

Om je hart in goede conditie te houden moet je aan veel verschillende dingen denken. Je hebt goede cholesterol, slechte cholesterol, verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Om het nog een beetje verwarrender te maken gaan we het over triglyceriden hebben.

Wat zijn triglyceriden?

triglyceridenDe triglyceriden betekenis is simpel gezegd dat het gaat om vetten in je bloed. Deze vetten voorzien het lichaam van energie. Wat is triglyceriden als je het wat dieper gaat bekijken? Triglyceriden zijn de voornamelijke voorzieners van vet in het lichaam. Die vet plekjes die je zo vervelend vindt, dat zijn eigenlijk triglyceriden. Als je andere vormen van energie zoals koolhydraten eet, zal je lichaam deze verteren. Ook vetten worden op die manier afgebroken uit de maaltijd. Het eindproduct hiervan zijn triglyceriden. Verhoogde triglyceriden zijn verbonden aan verhoogde kans op hartkwalen.

Triglyceriden normaalwaarden

Het triglyceridengehalte in je bloed moet net zoals je cholesterolgehalte in de gaten gehouden worden. Er zijn algemene richtlijnen voor de triglyceriden normaalwaarden.

Normaalwaarden trigmyceriden:

  • Lager dan 150mm/dl: normaal
  • 150 tot 199 mg/dl: Grenswaarden
  • 200 tot 499 mg/dl: Hoog
  • Hoger dan 500 mg/dl: Erg hoog

Bloedonderzoek triglyceriden

bloedonderzoek triglyceridenOm je triglyceriden te testen kan je een bloedonderzoek triglyceriden laten doen bij je huisarts. De huisarts kan dan via de “lipid panel” getest worden. Dit is eigenlijk dezelfde test die je cholesterol meet. Kunnen je triglyceriden te laag zijn? Nee, je kan inderdaad erg lage triglyceride waarden hebben maar dit hangt niet samen met negatieve symptomen. Dit kan gewoon komen door de combinatie van veel sporten en weinig vet eten. Wanneer je verhoogde triglyceriden hebt, kan dit wel tot negatieve symptomen leiden. Je krijgt dan meer kans op hartkwalen doordat er teveel vet in bloed zit.

Wat zijn lipiden?

Lipiden zijn eigenlijk simpelweg vetten die in het lichaam voorkomen. Er zijn verschillende soorten vetten. Je hebt vetten die in celmembranen voorkomen, vetten die in hormonen en geneesmiddelen voorkomen en vetten die in de prostaglandinen voorkomen. Ook cholesterol en triglyceriden zijn lipiden. Cholesterol zijn de vetten die in de celmembranen en in het bloed voorkomen terwijl triglyceriden dus de eetbare vetten in bijvoorbeeld oliën zijn. Zo zie je dus de triglyceriden cholesterol relatie. Het zijn beiden vetten maar ze komen gewoon in andere delen van het lichaam voor.

Triglyceriden verlagen medicatie

Omdat triglyceriden in verbinding staan met cholesterol, kan je door je triglyceriden onder controle te houden ook je cholesterol op een gezond peil houden.

Triglyceriden te hoog

Als triglyceriden te laag zijn, hoef je niets te doen maar wanneer je verhoogde triglyceriden hebt is het wel degelijk belangrijk om ze te verlagen. Dit begint met een gezond dieet. Zorg dat je een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon hebt. Dit doe je door 5 dagen per week te bewegen. Onder bewegen hoef je niet enkel zware trainingen te zien. Dit kan ook een stevige wandeling zijn. Bovendien is het ook belangrijk om minder verzadigde vetten en koolhydraten te eten. Op die manier heeft je lichaam minder voedingsstoffen die in triglyceriden omgezet kunnen worden. Vis rijk aan omega 3 helpt mee om de triglyceriden te verminderen. Alcohol kan je triglyceriden waarden ook verhogen. Wanneer je graag dagelijks een glaasje wijn drinkt en echt te hoge waarden hebt, is het aangewezen om hiermee te minderen. Wanneer je overgewicht hebt, zijn je triglyceriden waarschijnlijk ook te hoog. In dit geval kan je de waarden verlagen door gewicht te verliezen.

Triglyceriden medicatie

Wanneer je triglyceriden hoog zijn, kan het ook nuttig zijn om medicatie te nemen om deze te verlagen. Bespreek dit altijd eerst met je huisarts. Medicijnen die triglyceriden verlagen zijn fibraten, nicotinezuur en hoge dosissen aan omega 3.