02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
19-01-2018 | Algemeen welzijn

Het uitstelgedrag ligt alweer op de loer

Geschreven door V.A.

Het nieuwe jaar is goed ingezet en dat deden we allemaal met onszelf heel wat goede voornemens op te leggen. Je kent ze wel, minder alcohol consumeren, gezonder eten, afvallen, meer sporten en stoppen met roken. En ja hoor, de eerste week van het nieuwe jaar verliep alles vlotjes, maar dan kwam de tweede week van het jaar en hmmm, ik zal morgen wel gaan sporten, oh 1 sigaretje kan toch geen kwaad, maar 1 glaasje rode wijn vandaag,… Ja hoor, het uitstelgedrag ligt alweer op de loer.

Zo blijkt maar weer eens dat een plan hebben wel daadwerkelijk iets anders is dan het plan ook effectief uit te voeren.

Vaak hebben mensen de neiging om met een beetje tegenwind in het slachtofferrolletje te kruipen: “Het is me vorig jaar niet gelukt, en dus zal het me dit keer ook wel niet lukken”. En ja, zo komt er jaar na jaar niets in huis van goede voornemens natuurlijk.
Maar dit jaar? Dit jaar is anders! Want in 2018 is het menens met de goede voornemens. En daarom helpen wij jou graag terug op het juiste pad met je goede voornemens.

Tip 1: verbeter jezelf

Een eerste goede stap in de juiste richting is om jezelf iedere keer te verbeteren als dat nodig is. Heb je ergens in je hoofd het stemmetje dat vertelt “Ik kan dat niet”, “Het zal me niet lukken”,… Dan verander jij dat stemmetje iedere keer opnieuw naar: “Het gaat me dit keer lukken!”. Jij kan dit!

Tip 2: accepteer de consequenties

Accepteer dat anderen dingen doen die jij jezelf eventjes ontnomen hebt. Anderen zullen wel iets lekkers eten, lui in hun zetel hangen en een nieuwe aflevering van hun favoriete serie kunnen kijken, en zelfs regelmatig kunnen stoppen bij de frituur en ga zo maar verder. Maar jij, jij staat daar boven. Want jij zal wel een fit en slank lichaam bereiken en een goede conditie hebben en jij zal jezelf wel beter in je vel voelen, en jij hebt binnenkort wel iets om fier op terug te kijken want “Kijk eens wat ik bereikt hebt in de tijd dat jij elke avond in je luie zetel lag met je vettige friet voor je neus”. Let’s go, jij kan dit!

Tip 3: schreeuw het van de daken 

Je hebt jezelf vooropgesteld om 20kg te vermageren? Knap! Na 4 weken ben je 5 kilo afgevallen, ohjee nog 15kg te gaan. "Pffff, ik haal dit nooit".

Fout! Stel jezelf korte termijn doelen op die concreet, haalbaar en aantrekkelijk zijn! Iets waar je op korte termijn naartoe kan streven en op korte termijn al voldoening uit kan halen.

Bijvoorbeeld: deze week wil ik 1kg kwijt zijn en dat ga ik doen door om de dag te sporten en gezond te eten. Zondagochtend ga je op de weegschaal staan en HOERA die ene kilo heb je alweer een vaarwel kunnen zwaaien. Goed, nieuwe week, nieuw doel! Let’s go!
Enkel op deze manier zal je jezelf gemotiveerd houden. Dat geldt trouwens ook met doelen zoals bijvoorbeeld stoppen met roken. Zo kan je jezelf elke week opnieuw pushen tot een nieuw resultaat. Als je week per week iets hebt om naartoe te streven, dan ben je veel meer gemotiveerd en gestimuleerd om je doelen te bereiken. Want iedere week opnieuw word je beloond door het behaalde resultaat. Elke week opnieuw beleef je een euforiemomentje dat je alweer iets bereikt hebt en dichterbij je eindresultaat komt te staan.

PS een echte motivatie is ook wanneer je beste vriendin/vriend eenzelfde voornemen heeft. Zodat je er samen aan kan werken en je je aan elkaar kan optrekken.

Zo, we zijn er weer klaar voor om er kei hard tegenaan te gaan. Want zoals ik eerder zei, in 2018 is het menens met de goede voornemens. Leg jezelf doelen op waar je naartoe kan streven zodat je eindelijk kan bereiken waar je al zo lang naar hunkert.  

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels