02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Vaginale droogheid

vaginale droogheidPraktisch alle vrouwen worden op een bepaald punt in hun leven geconfronteerd met intieme droogheid en dit hoeft zelfs niet altijd na de menopauze zijn. Gelukkig genoeg bestaan er natuurlijke en doeltreffende glijmiddelen om dit probleem tegen te gaan. In het vervolg van deze tekst die geïnspireerd is op een artikel van seksuologen Anouk Vidts en Mieke Mievis kom je meer te weten over wat vaginale droogheid is en hoe je deze kunt tegengaan.

Wat is vaginale droogheid?

Ten eerste moet je weten dat de vagina in normale omstandigheden van nature een vochtige omgeving is aangezien er een afscheiding ontstaat uit het baarmoederslijmvlies dat afgebroken en verwijderd wordt via de vagina. Dit proces zorgt ervoor dat de vagina vochtig blijft en gereinigd wordt van bacteriën. We kunnen dus stellen dat de vagina “zelfreinigend” is. Je mag dus zeker geen zeep gebruiken om je intieme delen te wassen aangezien dit de natuurlijke flora van de vagina kan verstoren en zelfs kan leiden tot schimmels of droogheid. Deze afscheidingen ontwikkelen zich onder de invloed van vrouwelijke hormonen als oestrogeen. Wanneer de aanmaak van deze hormonen afneemt kan de afscheiding minder doeltreffend te werk gaan en zijn smerende en zuurvormende eigenschappen verliezen. Dit kan als gevolg hebben dat de vagina droog en minder soepel aanvoelt.

De meeste vrouwen merken tijdens seksuele activiteit op dat ze aan intieme droogte lijden. Deze droogheid kan ervoor zorgen dat de penetratie moeilijk verloopt of zelfs pijnlijk is. Deze momenten worden vaak als vervelend ervaren aangezien ze pijnlijk kunnen zijn, voor irritatie en lichte bloedingen zorgen. Verder kan vaginale droogheid de oorzaak zijn van vaginale irritatie of van een jeukend gevoel van de vulva.

‘Weetje: een vagina moet helemaal niet gewassen worden. Nee, ook niet met zeep voor intieme delen! De vagina heeft een groot zelfreinigend vermogen. Het milieu in de vagina heeft een zuurtegraad waarbij de meeste ziektekiemen niet kunnen overleven.’ (Mievis & Vidts, 2018)

Wat zijn de voornaamste oorzaken van vaginale droogheid?

Intieme droogte kan vele oorzaken hebben die niet alleen met de menopauze te maken hebben. Onthoud wel dat deze periode ervoor kan zorgen dat de slijmvliezen droger zijn.

Oorzaken van vaginale droogheid:

 • Zwangerschap
 • Borstvoeding geven
 • Menopauze
 • Stress
 • Vermoeidheid
 • Bepaalde medicijnen (antidepressiva, antihistaminica, diuretica …)
 • Overdreven alcoholgebruik
 • Diabetes
 • Endometriose
 • Bepaalde nieraandoeningen
 • Sommige kankerbehandelingen
 • Slechte intieme hygiëne: buitensporig veel wassen of door het gebruik van zeep aan de binnenkant van de vagina

Onthoud wel dat de menstruatiecyclus de vagina droger of vochtiger kan laten aanvoelen. Dit is vooral het geval in de dagen die de menstruatie vooraf gaan of in de dagen die op de menstruatie volgen. Let op: we herhalen nogmaals dat je nooit de binnenkant van de vagina mag wassen met zeep, zelfs niet met een zachte zeep. De vagina reinigt zichzelf en het gebruik van zeep zou dit zelfreinigend proces enkel verstoren met infecties en droogheid als mogelijke gevolgen.

intieme droogteWat zijn de symptomen van vaginale droogheid?

Als je het bovenstaande stukje tekst goed gelezen hebt, zou je moeten weten hoe je de oorzaken van intieme droogheid kunt herkennen. Dit komt namelijk door een vermindering van de natuurlijke vaginale afscheidingen of een wijziging van deze. Het kan ervoor zorgen dat de penetratie moeizaam verloopt of zelfs pijnlijk aanvoelt. Een jeukend gevoel in de intieme zone kan zich ook voordoen bij de vrouw als een gevolg van vaginale droogte. Deze jeuk kan ook verbonden worden aan de symptomen van droogheid van de vulva. De remedie kan soms toch bestaan uit het behandelen van de vaginale droogheid.

De symptomen van intieme droogheid kunnen zich voordoen tijdens de zwangerschap dat terwijl de vagina in deze periode normaal vochtiger is dan normaal. De omgeving van de vagina is echter minder zuur waardoor de vagina vatbaarder is voor infecties die voor pijn kunnen zorgen tijdens seksuele activiteit. Deze symptomen kunnen verkeerdelijk verward worden met vaginale droogheid.

 

Bestaat er een natuurlijke behandeling tegen vaginale droogheid?

Vraag je jezelf af hoe je de droogheid kun laten verdwijnen en de natuurlijke vochtigheid van de vagina kunt verbeteren? Gelukkig genoeg bestaan er naast de remedies van grootmoeder verschillende natuurlijke oplossingen om de droogte te bestrijden. De eerste stap is erover praten met je partner en hem/haar betrekken in de zoektocht naar een oplossing. De oplossing kan soms simpelweg bestaan uit wat meer tijd te nemen voor voorspel. Je kan verder ook gebruik maken van natuurlijke glijmiddelen, homeopathie of kruidengeneeskunde om de droogheid te bestrijden.

Glijmiddel vaginale droogheid glijmiddel

Deze oplossing is het meest praktisch en snelwerkend aangezien dit een direct effect heeft op de vochtigheid. Er bestaan verschillende soorten glijmiddel. Zo bestaan er op olie-, water-, of siliconebasis. Glijmiddel op oliebasis wordt best niet gebruikt in combinatie met een condoom aangezien de stevigheid van het condoom hierdoor kan aangetast worden. Verder kan een glijmiddel op oliebasis ook de oorzaak zijn van een vaginale infectie. Het ideale glijmiddel is er eentje op waterbasis zoals Lubrilan. De glijmiddelen op siliconebasis worden minder snel door de huid opgenomen en moeten bijgevolg minder vaak opnieuw aangebracht worden. Ze zijn over het algemeen wel duurder dan de andere glijmiddelvarianten. Zelfs wanneer je geen last hebt van vaginale droogheid kan je een glijmiddel gebruiken om je passionele nachten nog intenser te maken.

Glijmiddel is de meest voor de hand liggende oplossing aangezien het meteen werkt!

Homeopathische middelen tegen vaginale droogheid

Er bestaat ook een homeopathische behandeling tegen intieme droogheid: Bryonia 5CH of Alumnia 5CH. Deze homeopathische granulen worden aangeraden in geval van vaginale droogheid, en ze kunnen gecombineerd worden met een glijmiddel of met andere behandelingen.

Crèmes en ovulen tegen vaginale droogheid

Verder bestaan er ook crèmes en ovulen die rechtstreeks in de vagina aangebracht kunnen worden om klachten van droogheid te behandelen. Sérélys is hier een voorbeeld van. De ovulen hydrateren en bevochtigen de vagina zonder vaginale flora te verstoren. Hierdoor blijft de vagina optimaal beschermd tegen infecties.

Olie om vaginale droogheid te bestrijden

Je kan ook plantaardige olie gebruiken om de droogheid tegen te gaan. Zo kan Sint-Jansolie, amandelolie, kokosolie of olijfolie de droogheid verhelpen. Je kan deze olie lokaal aanbrengen wanneer je geen condoom gebruikt tijdens het vrijen. Let op: dit glijmiddel op oliebasis kan de stevigheid van het condoom aantasten waardoor de kans op scheuren vergroot. Je kan echter wel twee uur voor het vrijen (zelfs met condoom) een beetje olie aanbrengen om de vagina voldoende vochtig te maken. Onthoud wel dat het gebruik van olie de kans op een vaginale infectie kan verhogen.

Let op: olie en producten op oliebasis kunnen de stevigheid van het condoom aantasten! De kans op een gescheurd condoom verhoogt dan ook wanneer je deze producten gebruikt.

Deze oliën zijn in het algemeen rijk aan omega-7 en zorgen dus voor een goede voeding van de huid. Zorg er dus voor dat je voldoende natuurlijke olie aan je dieet toevoegt om zo je huid voldoende te hydrateren.

vaginale droogheid productenLet op: essentiële oliën kunnen het best niet puur aangebracht worden op de intieme zone en hebben vaak geen effect op de slijmvliezen. Vraag dus steeds professioneel advies voor het gebruik om zware verwondingen tegen te gaan.

Voedingssupplementen om vaginale droogheid te bestrijden

Naast een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet (met goede vetten) kan je er ook voor kiezen om voedingssupplementen zoals Membrasin te nemen om de intieme droogheid te verhelpen. Deze supplementen bevatten veel omega-7 dat een droge huid tegengaat en de slijmvliezen vochtig houdt.