Verhoogd valrisico bij thuiswonende ouderen vaststellen
Wil je graag weten of je een groot risico loopt op vallen in je vertrouwde leefomgeving? Dan delen wij graag met jou de beste methode om een verhoogd valrisico bij thuiswonende ouderen vast te stellen.
Wanneer je één keer ‘ja’ antwoord op onderstaande vragen, dan mag je stellen dat je een verhoogd valrisico hebt.
- Meldt de oudere zich aan vanwege een valincident of valgerelateerd letsel?
- Is de oudere in het afgelopen jaar twee of meerdere keren ten val gekomen?
- Vertoont de oudere gang- en/of evenwichtsproblemen?
Wanneer je dus op één van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan val je onder een verhoogd valrisico. Het beste wat je nu kan doen, is om samen met een professionele hulpverlener (huisarts) te bekijken welke acties kunnen worden ondernomen. De acties zullen zich meestal richten op de meest voorkomende valrisicofactoren in de thuisomgeving. Deze zijn voornamelijk:
- Intrinsiek
- stoornis in het evenwicht, spierkracht, gang, mobiliteit
- cognitieve stoornis
- verminderd zicht
- orthostatische hypotensie
- valangst
- pijn
- urinaire incontinentie
- lage vitamine D
- risicogedrag
- hoge leeftijd
- valgeschiedenis
- Extrinsiek
- medicatie
- onveilige omgeving
- risicohoudend schoeisel
Zo, nu je hiervan op de hoogte bent, kan je voor jezelf alvast even de evaluatie maken en de zovele risicofactoren aanpakken. Zo kan je alvast overgaan tot het behandelen van deze factoren en actief aan valpreventie doen. Want jawel, voorkomen is zoveel beter dan genezen.
Ben jij bewust van de aanwezige risicofactoren binnen jouw vertrouwde leefomgeving?
Hier vind je alvast een checklist voor een veilige huisinrichting. Eens je deze checklist hebt ingevuld, krijg je een mooi overzicht hoe goed je voldoet aan een veilige inrichting van je woonomgeving. De checklist is uitgewerkt door het expressiecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen..
Graag geven wij jou ook wat extra informatie in verband met valpreventie. Zo vind je informatie hoe je je vertrouwde omgeving volledig kan aanpassen naar een valvrije ruimte met enkele simpele tips en weetjes. Daarnaast hebben we ook de focus gelegd op de badkamer omdat dit een gevaarlijke ruimte is waar veel valincidenten gebeuren.