02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
04-03-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Waarom je ook je lippen tegen de zon moet beschermen

Geschreven door Niels lippen huidverzorging zonnebescherming

Zoals we weten kan de zon heel schadelijk zijn voor je huid, maar wist je dat je lippen ook kunnen verbranden?  Daarom is het ook belangrijk dat we onszelf beschermen om de negatieve gevolgen van uv-stralen te voorkomen. Lees hier hoe de zon een gevaar kan vormen voor je lippen en je jezelf het beste kunt beschermen.

Zonnebrand en je lippen


Je lippen zijn veel gevoeliger dan de rest van je huid omdat deze dunner zijn en minder pigmentcellen bevatten. Ze genezen ook minder snel, want ze bevatten minder talgklieren. Het is dus erg belangrijk om je lippen te beschermen wanneer je veel in de zon gaat komen.


Verbrande lippen en huidkanker


Net zoals bij de rest van je lichaam, verhoogt zonschade aan je lippen de kans op huidkanker. Je hebt bijvoorbeeld 12 keer meer kans om huidkanker te krijgen op je onderlip dan op je bovenlip. Op oudere leeftijd kunnen er kloofjes en wondjes ontstaan door schilfering die veroorzaakt werd door de zon. Men spreekt dan van cheilitis actinica en in sommige gevallen kan het ook beginnen ontsteken. Dit is een voorstadium van huidkanker, dus je kan dan best je huisarts of dermatoloog contacteren zodat deze een behandeling kan voorschrijven.


Verhoogde kans op koortslip


Als je al eens een koortslip hebt gehad, weet je dat het regelmatig terug kan komen. Er zijn bepaalde factoren die de kans op een koortslip of herpesuitbraak aan de lippen kan verhogen: vermoeidheid, menstruatie, koorts en ook zonlicht. Dat komt omdat uv-stralen bepaalde delen van je immuunsysteem kan onderdrukken, waardoor je weerstand verlaagt en je sneller een koortslip krijgt. Een goede bescherming tegen de zon kan dit voorkomen.


Hoe bescherm ik mijn lippen tegen de zon?


Je kan je lippen insmeren met zonnecrème, maar dit is niet de meest praktische keuze. Het is handiger om een product te gebruiken dat speciaal ontworpen is voor de lippen, omdat deze huidverzorgingsproducten op een andere manier absorberen. Er bestaan bijvoorbeeld ook lippenbalsems met een SPF. Onthoud ook dat je je lippen vaker zal moeten insmeren dan de rest van je huid door te eten of drinken.


Wat te doen als je lippen verbrand zijn door de zon?


Als je lippen rood of gezwollen zijn en pijn doen, zijn ze mogelijk verbrand. In ernstige gevallen kunnen er ook blaasjes verschijnen. Je kan dit op de volgende manieren behandelen:

  • Leg een vochtige doek op je lippen.
  • Gebruik een gel met aloë vera.
  • Ontstekingsremmende medicatie zoals Ibuprofen kan helpen tegen de pijn.
  • Smeer je lippen in met een hydraterende crème.

De lippen worden vaak vergeten bij het insmeren tegen de zon. Het is echter niet onbelangrijk om ook je lippen te beschermen, want deze zijn veel gevoeliger dan de rest van je huid. Bovendien gelden de schadelijke gevolgen van blootstelling aan uv-stralen zowel voor je huid als je lippen. Daarbovenop verhoogt het ook de kans op een herpesuitbraak aan de lippen. Gelukkig is het niet moeilijk om je lippen te beschermen; regelmatig een lippenbalsem met SPF gebruiken is al genoeg.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels