02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Ai, een verkoudheid

Hoesten, niezen, een loopneus, een verstopte neus, keelpijn en migraine? Ja, dan heb je een verkoudheid te pakken.

Wat je moet weten over een verkoudheid:

 • Een verkoudheid is de meest voorkomende besmettelijke ziekte.

 • Volwassenen krijgen gemiddeld 2 tot 4 verkoudheden per jaar

 • Kinderen krijgen gemiddeld 5 tot 10 verkoudheden per jaar

 • Een verkoudheid duurt bij volwassenen meestal niet langer dan 7 dagen, maar sommige symptomen kunnen tot 2 weken aanhouden

 • Verkoudheid ontstaat door virussen die de slijmvliezen infecteren, vooral die van de neus, mondholte en keel

 • Een verkoudheid is besmettelijk. Je kan zo bijvoorbeeld besmet geraken door

  • Een verkouden persoon die hoest, niest of met je praat

  • Besmette voorwerpen vast te pakken en dan je ogen, neus of mond aan te raken

 • De eerste tekenen van een verkoudheid zijn: keelpijn, niezen, een loopneus en hoofdpijn. Deze tekenen worden vaak gevolgd door een verstopte neus, hoesten en lichte koorts.

Een verkoudheid komt niet door de kou

Wist je dat een verkoudheid niet komt door de kou? Nochtans is het in het najaar, wanneer de temperaturen opmerkelijk dalen, dat vele mensen verkouden worden. Zo wordt er al snel gedacht dat door in de tocht te staan of door zonder jas naar buiten te gaan, de mensen verkouden worden. Maar eigenlijk is dit niet zo. Oke, maar waar ligt het dan wel aan? Wel, de luchtvochtigheid en temperatuur in het najaar en in de wintermaanden zijn ideaal voor virussen en bacteriën om te kunnen overleven. En net daarom zijn ze in deze periodes met grote hoeveelheden aanwezig. Bovendien heeft de afkoeling van ons lichaam bij deze koudere temperaturen invloed op een verminderde afweer van het lichaam voor infecties van de luchtwegen. En daarom kan je het verkoudheidsvirus dus wel gemakkelijker oplopen, en zijn we in het najaar en de wintermaanden vaker verkouden.

Een verkoudheid voorkomen

Een verkoudheid kan je helaas ook niet helemaal voorkomen. Jammer! Maar je kan natuurlijk wel een aantal dingen doen om de kans op een besmetting te verkleinen:

 • Een goede lichamelijke conditie. Want sporten is goed voor onze weerstand. En een goede weerstand zorgt er natuurlijk voor dat je minder snel ziek wordt.

 • Een goede weerstand! Dit bouw je niet enkel op door te sporten, maar ook gevarieerd eten en een goede nachtrust bevorderd onze weerstand.

 • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van verkoude mensen

 • Je huis en werkomgeving voldoende en goed ventileren

 • Was regelmatig je handen en blijf met je handen van je mond, ogen en neus af

 • Maak regelmatig schoon om een komaf te maken met bacteriën

Ai, een verkoudheid te pakken?

Een verkoudheid lijkt vaak wat onschuldig, maar toch kan je je er enorm beroerd van voelen. Daarom onderneem je best in het begin van je verkoudheid al actie, want zo voorkom je natuurlijk erger. En het belangrijkste hierbij is natuurlijk voldoende vitamines (vooral A en C) op te nemen en uiteraard een paar nachten goed slapen en voldoende rusten.

Wanneer je een verkoudheid te pakken hebt, is het belangrijk dat je de symptomen verlicht en aanpakt, en dat doe je zo:

Water, en liefst veel water

Voel je dat er een verkoudheid op komst is? Start dan met veel water te drinken. Zo zal je lichaam hydrateren waardoor je efficiënt het overtollige slijm afvoert. Koffie en alcohol? Laat dat toch maar best even links staan want deze dranken zorgen er net voor dat je vocht aan het lichaam onttrekt, een averechts effect dus dan wat je zou moeten bereiken. Water drinken is dus de boodschap! Heb je tijdens deze periode liever wat warms? Dan is een heerlijke warme thee zeker op zijn plaats.

PS het grootmoedersrecept van warme melk met honing is een echte aanrader

Gorgelen met zoutoplossing!

Nee het is geen mop, het werkt echt. Ook al smaakt het niet echt geweldig, maar gorgelen met een zoutoplossing werkt zeker in je voordeel. Op deze manier spoel je slijm weg en onttrek je het water uit je keelweefsel. Zo zal het virus minder de kans krijgen om zich door te zetten. Ook mag je hiermee je neus even spoelen, het zal je een verlichting geven en maakt het leven voor het virus al heel wat lastiger.

Een heerlijke eetlepel honing!

Op grootmoederswijze natuurlijk, hoe kan het ook anders. Een flinke eetlepel honing maakt de verkoudheid heel wat draaglijker. En het leukste hierbij is: het smaakt heel wat lekkerder dan de hoestsiroop die we in onze kast hebben staan.

Rust!

Het is misschien maar een verkoudheid, maar toch is het verstandig om thuis te blijven en je rust te nemen die je lichaam nodig heeft. Zo kan je lichaam zich helemaal concentreren op het herstel van je verkoudheid.

PS laat vooral stress achterwege, want stress is een absolute ‘kill’ voor ons immuunsysteem.

Vitamientjes , liefste vitamientjes

Vitamines (voornamelijk A en C) kunnen je helpen om een verkoudheid te voorkomen, maar ook als je een verkoudheid voelt opkomen kunnen vitaminen je er snel weer bovenop helpen. Natuurlijke vitamines zijn hierbij het meest doeltreffend en vind je vooral in vers fruit en groenten.
Maar bij een verkoudheid is een heerlijk alternatief zoals een lekkere warme tas rozebottelthee, braamthee of groene thee ook heel erg aan te raden.

Oeps, suikers

Wees voorzichtig met suikers. Want als je veel suiker eet, ben je extra vatbaar voor een verkoudheid. Maar zoals we allemaal ondertussen wel weten, kan je je suikergebruik voor je algemene gezondheid ook beter matigen.

Stomen

Al gehoord van het trucje met stoom? Stomen verlicht bij velen de klachten van de verkoudheid. En het is simpel ook. Adem boven een kom kokend water de damp in met een handdoek over het hoofd. Een liter kokend water is hierbij voldoende. Best voeg je geen producten toe want hun nut is niet bewezen. En bovendien kunnen ze prikkelend of zelfs schadelijk zijn.
Let op! Stomen is af te raden voor kinderen. Zéker als ze jonger zijn dan zes jaar, omdat het neusslijmvlies kan verbranden.

Hygiëne blijft belangrijk

Kom je veel op openbare plaatsen of openbare ruimtes? Denk dan aan hygiëne. Daarom was je best regelmatig je handen nadat je in openbare ruimtes bent geweest.
Heb je een zieke persoon over de vloer gehad? Poets dan best ook eventjes en kuis alles af.

De klassiekers

Maar natuurlijk heb je ook nog de echte klassiekers die niet overgeslagen mogen worden. Heb je bijvoorbeeld koorts? Dan is een koortswerend middel zeker aan te raden. Maar dat geldt uiteraard ook voor de hevige keelpijn. Want bij keelpijn neem je uiteraard en goede keelpastille. En pijnstillers, ja ook die zijn soms eens welkom bij een stevige verkoudheid.
Een verstopte neus of een loopneus? Dan is een neusspray vaak heel erg welkom. Informeer je best eerst welke neusspray het beste bij jou past.

Zo, verkouden? Kruip maar onder de warme wol, met een heerlijke warme drank met honing en goed stuk vers fruit. Veel beterschap!

PS ontdek ook ons artikel over griep! Of heb je liever nog wat extra tips om je weerstand te verhogen?