02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Waar komt vermoeidheid vandaan?

Is het voor jou een hele opgave om ’s morgens uit je bed te raken? Heb je het gevoel dat je jezelf de dag moet doorsleuren? Heb je het gevoel dat je constant moe en futloos bent? Dan is de kans reëel dat je last hebt van vermoeidheid. Je bent zeker niet alleen. Een op de honderd mensen die naar de huisarts gaat, klaagt namelijk over symptomen van vermoeidheid. Deze vermoeidheid hoeft echter niet altijd problematisch te zijn. Zo is het normaal dat je vermoeid bent na een zware fysieke inspanning of na een lange werkdag. Dit vermoeide gevoel is een teken van je lichaam dat het zichzelf moet herstellen en gaat ook vanzelf weer voorbij. Wanneer je vermoeidheid niet vanzelf voorbij gaat kan het zijn dat andere factoren de oorzaak van je vermoeidheid zijn.

Oorzaken van vermoeidheid

Dat vermoeide gevoel kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Zo kan een slaaptekort ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je constant moe bent. Wanneer je onvoldoende slaapt, krijgt je lichaam onvoldoende de kans om te herstellen van de inspanningen van de voorgaande dag. Een gemiddelde slaper heeft nood aan zes tot acht uur slaap per nacht. Het kan echter zijn dat jouw lichaam minder of meer nood heeft aan slaap. Zo is vijf uur slaap per nacht voldoende voor de ene persoon terwijl de andere persoon heeft dan weer tien uur slaap nodig.

Verder kan je vermoeidheid ook veroorzaakt worden door enkele andere factoren. Zo kan een ongezonde dosis stress ook ervoor zorgen dat je constant vermoeid rondloopt. Wanneer je een lange tijd onder druk werkt zonder pauze of vakantie kan er zelfs een burn-out optreden. Je voelt jezelf dan niet alleen erg moe, maar ook uitgeblust.

Een ongezonde levensstijl, onregelmatig leven en tekorten in het bloed kunnen er ook voor zorgen dat je er constant vermoeid bijloopt.

Wat kan je aan vermoeidheid doen?

Je kan zelf al enkele simpele stappen nemen om van je vermoeidheid af te raken. Zo zorg je het best voor regelmaat in je leven. Ga dus steeds op hetzelfde moment slapen en zet je wekker steeds op hetzelfde uur. Door je lichaam regelmaat te geven zorg je bijvoorbeeld al voor een duidelijk slaappatroon. Hierdoor kunnen sommige klachten van vermoeidheid al door verdwijnen. Verder zorg je ervoor dat je voldoende zonlicht krijgt. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D en geeft je dus wat extra energie. Je kan ook vermoeidheid ervaren wanneer je niet voldoende water drinkt. Vermoeidheid is namelijk ook vaak een teken dat je uitgedroogd raakt. Drink dus minstens ongeveer 1,5 liter water per dag.

Wanneer deze tips niet voldoende werken kan je aan de hand van enkele voedingssupplementen je lichaam een duwtje in de rug geven. Zo kunnen supplementen op basis van vitaminen, mineralen en plantenextracten je energiepeil ondersteunen en vermoeidheid bestrijden. Natural Energy heeft enkele supplementen zoals Energy Complex en Q10 Energy die je meer energie geven en helpen om de vermoeidheid te bestrijden.