02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
03-02-2021 | Dieren

Vlooien en teken bestrijden: Wat is het verschil tussen pil en spot-on?

Geschreven door Niels dierenverzorging honden teken vlooien

Voor vele honden en baasjes bestaat er niets mooiers dan een stevige wandeling in het bos. Toch is een boswandeling niet zonder risico. Teken en vlooien liggen op de loer en zien een mooi huisje in de vacht van je trouwe viervoeter. Het is daarom ook belangrijk om je hond goed te beschermen tegen teken en vlooien. Er bestaan verschillende soorten producten van verschillende merken, maar wat gebruik je om je dier te beschermen?  

Producten tegen teken en vlooien

Teken en vlooien kunnen er vervelend aanvoelen voor een hond. Ze voeden zich door middel van bloed en de beten kunnen voor onschuldige klachten zoals jeuk zorgen, maar ook voor ziektes zoals de ziekte van Lyme.  De meeste producten tegen teken en vlooien komen in de vorm van oftewel een pil (tablet) of een pipet met vloeistof (ook wel spot-on genoemd). Beide producten zijn effectief om teken en vlooien te bestrijden, maar toch bestaan er enkele verschillen tussen pil en spot-on.

Pil of tablet

Bij pillen of tabletten komen de werkzame stoffen in het bloed van de hond terecht. Wanneer de vlo of teek bijt, zal deze ook het bestrijdingsmiddel in het bloed opnemen. Doordat de vlo of teek de hond bijt, kunnen er nog steeds ziektes worden overgedragen. Verder kunnen de beten ook voor allergische reacties zorgen.

Spot-on

In tegenstelling tot pillen en tabletten wordt de spot-on methode uitwendig aangebracht. Door middel van een pipet wordt er vloeistof aangebracht op de huid van de hond. Via het huidvet zal de werkzame stof zich verspreiden over de vacht en teken bestrijden. Het middel in de vacht zorgt ervoor dat vlooien en teken zich niet zullen vastbijten in de huid. Verder zullen de teken en vlooien doodgaan in de omgeving waar het middel is aangebracht. Doordat de teek zich niet vastbijt, kan er ook geen speekseloverdracht zijn waardoor ziektes zich niet kunnen verspreiden.

Hoe breng je spot-on aan? verschil spot on pil voordelen

Een ander voordeel van de spot-on methode is het gebruiksgemak. Pillen en tabletten worden niet altijd even gemakkelijk ingeslikt. Sommige dieren zijn dan ook niet meteen verlekkerd op de smaak van tabletten. De spot-on methode wordt simpelweg tussen de schouderbladen aangebracht waar het dier de oplossing niet kan oplikken. Voor grotere honden is het beter om de inhoud van de pipet te verdelen over vier plaatsen op de rug gaande van de schouderbladen tot de staart. Verder zorg je er ook voor dat je je hond enkele dagen niet wast zodat het product de kans krijgt om zich te verspreiden via het huidvet. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels