02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
13-09-2019 | Algemeen welzijn

Aspirine, paracetamol en ibuprofen: Wat zijn de verschillen?

Geschreven door Annelies pijnstiller pijnlijke spieren hoofdpijn koorts

Een aspirientje tegen de hoofpijn? Een ibuprofen tegen die vervelende ontsteking? Of gewoon een paracetamolletje om je stijgende koorts naar beneden te halen. Voor iedere pijn bestaat er wel een pijnstiller, maar met zoveel verschillende opties en merknamen zie je al snel de bomen door het farmaceutische bos niet meer. Wat is nu precies het verschil tussen de drie bestverkopende pijnstillers: aspirine, paracetamol en ibuprofen?

Wat zijn pijnstillers? 

Je kan verschillende soorten pijn ervaren, van hoofdpijn of tandpijn tot spier- en gewrichtspijn. Soms gaat de pijn vanzelf over, maar wanneer de pijn te erg is, grijpen veel mensen naar een pijnstiller. Deze middelen werken in op het perifere of centrale zenuwstelsel om zo de pijn te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. 

In de loop der jaren is het aantal verschillende soorten pijnstillers sterk gegroeid. Iedere pijnstiller heeft een verschillende werking en ook een andere sterkte. Sommige zware pijnstillers zoals opioïden zijn dan ook enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar en worden enkel gebruikt wanneer andere pijnstillers onvoldoende werken. De drie bestverkopende pijnstillers zonder voorschrift zijn aspirine, paracetamol en ibuprofen.

Lichtere pijnstillers

Om lichte pijn te bestrijden is het gebruik van een lichtere pijnstiller aangeraden. De twee bekendste lichte pijnstillers zijn aspirine en paracetamol.  

Aspirine

Meer dan 4000 jaar geleden gebruikten de Assyriërs wilgenbladeren om pijnlijke gewrichten te verzorgen. Ook de oude Egyptenaren maakten gebruik van de helende krachten van het wilgenblad door een brouwsel van te maken dat gebruikt werd bij pijn en ontstekingen. De stof salicine uit het wilgenblad heeft een koortsverlagende werking, maar niet de pijnstillende werking die we kennen van aspirine. Op het acetylsalicylzuur dat we vandaag de dag ook als aspirine kennen moeten we nog wachten tot 1897. In de volgende jaren groeide het medicijn uit tot een van de populairste pijnstillers aller tijden.
Acetylsalicylzuur heeft zijn populariteit de danken aan zijn pijnstillende, koortswerende en ontstekingsremmende werking. De pijnstiller is namelijk een inhibitor die de werking van het enzym cyclo-oxygenase (COX) afremt. Hierdoor vermindert de pijn, daalt koorts en worden ontstekingsreacties geremd. 

Paracetamolpijnstillers paracetamol ibuprofen

De eerste vorm van paracetamol werd al in 1878 gesynthetiseerd en in 1893 als geneesmiddel op de markt gebracht. Vanwege een vreemde bijwerking, bij sommige gebruikers kleurde de huid blauw, kreeg paracetamol een slechte naam. Vandaag de dag blijkt dat de blauwe huid waarschijnlijk het gevolg was van contaminatie met een ander middel. Pas in het midden van de 20ste eeuw werd het product populair omwille van zijn koortsverlagende en pijnstillende werking. Het werkingsmechanisme van paracetamol is tot op vandaag de dag nog steeds niet helemaal duidelijk. De pijnstiller begint na 15 tot 30 minuten te werken en is 3 tot 6 uur werkzaam.   

Sterkere pijnstillers

Wanneer je last hebt van ergere pijn, kan een lichte pijnstiller zoals acetylsalicylzuur of paracetamol onvoldoende verlichting bieden. Vele sterkere pijnstillers zijn enkel op voorschrift verkrijgbaar. Ibuprofen is in lagere dosissen vrij te verkrijgen.

Ibuprofenpijnstillers NSAID

De naam ibuprofen is afgeleid van het Engelse iso-butyl-propanoic-phenylic acid. Het geneesmiddel is een pijnstiller die behoort tot de NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) en heeft een pijnstillende, koortswerende en ontstekingsremmende werking. Net als acetylsalicylzuur remt het de werking van COX af waardoor de pijn gestild wordt, ontstekingen verminderen en de koorts daalt. Ibuprofen heeft echter een sterker effect dan aspirine. Hierdoor is het niet toegelaten om het geneesmiddel langer dan 5 dagen in te nemen tenzij anders voorgeschreven. De pijnstiller begint na 45 minuten te werken en is na inname ongeveer 8 uur werkzaam.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels