De verschillende soorten nicotinevervangers
Een nicotinevervanger is een product op basis van nicotine, dat je kan helpen om te stoppen met roken. In feite verzacht de nicotine voor therapeutisch gebruik de symptomen van tabaksontwenning. Deze bestaan in verschillende vormen: kauwgom, zuigtabletten, inhalators, mondsprays en pleisters. Het is van essentiel belang dat je de dosis kiest die aangepast is aan je tabaksgebruik en dat je het aangeraadde schema volgt om te stoppen met roken. In dit artikel leggen we je uit hoe een nicotinevervanger je kan helpen om te stoppen met roken en hoe je deze moet gebruiken.
Dit type vervanger is bestemd voor mensen die al geprobeerd hebben om te stoppen met roken, maar die hier niet in geslaagd zijn. In feite zijn er veel mensen die er in slagen zonder terug te vallen op dit hulpmiddel. Overigens is er ook nog het goede oude zoethout, niet zo sexy maar wel efficiënt, wat ook al verschillende rokers heeft geholpen om vaarwel te zeggen tegen hun sigaret. Dit doordat het de handen bezighoudt en het fysieke tekort verdoezelt.
Het spreekt voor zich dat je nooit twee nicotinevervangers samen mag gebruiken, en ook niet in combinatie met tabakgebruik (de pleisters, bijvoorbeeld). Je mag deze wel afwisselen, als je de dosering respecteert. Deze hulpmiddelen zijn medicijnen, lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing en raadpleeg je arts of apotheker bij langdurig gebruik.
Het is van essentiel belang dat je de dosis kiest die aangepast is aan je tabaksgebruik en dat je het aangeraadde schema volgt om te stoppen met roken.
De pleisters
Dit hulpmiddel, ook wel een nicotinepleisters genoemd, is transparant en discreet. Je plakt het simpelweg op de huid en dan verspreidt het voortdurend nicotine. Ze zijn geschikt voor éénmalig gebruik en kunnen 16 tot 24 uur blijven zitten, afhankelijk van het model.
Hieronder vind je twee voorbeelden van een ontwenningsschema dat gedurende 10 tot 12 weken te volgen is, met verschillende dosering, van 16 of 24 uur:
Voorbeeld 1:
Als je meer dan 15 sigaretten per dag rookt (16 uur):
- Fase 1: de pleisters van 25 mg gedurende 8 weken
- Fase 2: de pleisters van 15 mg gedurende 2 weken
- Fase 3: de pleisters van 10 mg gedurende 2 weken
Als je minder dan 15 sigaretten per dag rookt (16 uur):
- Fase 1: de pleisters van 15 mg gedurende 8 weken
- Fase 2: de pleisters van 10 mg gedurende 4 weken
Voorbeeld 2:
Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt (24 uur):
- Fase 1: de pleisters van 21 mg gedurende 4 tot 6 weken
- Fase 2: de pleisters van 14 mg gedurende 2 tot 4 weken
- Fase 3: de pleisters van 7 mg gedurende 2 tot 4 weken
Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt (24 uur):
- Fase 1: de pleisters van 14 mg gedurende 4 tot 6 weken
- Fase 2: de pleisters van 7 mg gedurende 2 tot 4 weken
Het spreekt voor zich dat je nooit twee nicotinevervangers samen mag gebruiken, en ook niet in combinatie met tabakgebruik (de pleisters, bijvoorbeeld).
De zuigtabletten
De tabletten bevatten 1,5 à 4 mg nicotine. Ze zijn discreet, gemakkelijk in gebruik en praktisch om overal met je mee te nemen. De tabletten van 4 mg zijn bestemd voor mensen die hun eerste sigaret roken binnen 30 minuten nadat ze opgestaan zijn, en die van 2 mg zijn bestemd voor mensen die later roken. Het schema ziet er als volgt uit:
- De eerste 6 weken: één tablet per uur of iedere 2 uur: 8 tot 12 per dag, maximum 15
- Week 7 tot 9: één tablet iedere 2 tot 4 uur
- Week 10 tot 12: één tablet iedere 4 tot 8 uur
De behandeling mag langzaamaan gestopt worden als 2 tabletten per dag volstaat.
De kauwgom
De kauwgoms bevatten 2 tot 4 mg, afhankelijk of je meer of minder dan 20 sigaretten per dag rookt. Het gebruik is gelijkaardig aan die van de zuigtabletten, maar ze kunnen in 3 fases gebruikt worden:
- Fase 1: kauw een kauwgom als je zin hebt om te roken, 8 tot 12 keer per dag, gedurende maximum 3 maanden.
- Fase 2: verlaag geleidelijk aan de dosis tot als je 1 à 2 kauwgoms per dag kauwt, stop nadien met de behandeling.
- Fase 3: neem een kauwgom als je intens verlangt naar een sigaret.
Mondspray
De spray dient ook voor oraal gebruik, zoals de tabletten en de kauwgom. Hij bevat 1 mg nicotine en werkt binnen 60 seconden. De gebruiksaanwijzing is simpel: je stopt met roken en verstuift 1 of 2 sprays in de mond iedere keer als je zin hebt om te roken (in het algemeen is dat ieder uur of ieder half uur), maximum 64 keer per 24 uur.
Je vermindert vervolgens langzaamaan de dosering om in week 9 nog maar de helft te gebruiken van de aanvangsdosis. Als je tot slot aan 2 tot 4 sprays per dag zit, ben je klaar om te stoppen met de behandeling.
De inhalator
De inhalator bevat 10 mg nicotine per patroon. Je begint met 4 à 12 keer per dag te inhaleren, daarna verminder je langzaamaan de dosis tot als je nog 1 à 2 keer per dag inhaleert. Daarna stop je dan de behandeling.
Deze hulpmiddelen zijn medicijnen, lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing en raadpleeg je arts of apotheker bij langdurig gebruik.