02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
20-09-2018 | Sport en vitaliteit

Hoe herken je verstuikingen of kneuzingen?

Geschreven door Jennifer sport kneuzing verstuiking

De meesten onder ons hebben het weleens meegemaakt: een verstuiking of kneuzing. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, vallen de 2 soorten beschadigingen niet onder dezelfde noemer. Beide kunnen echter wel zeer pijnlijk zijn waardoor je bewegingsmogelijkheden tijdelijk wat beperkter zijn. In dit artikel vind je meer informatie terug over wat verstuikingen en kneuzingen precies zijn en wat je er best aan kan doen.

Verstuiking

Een verstuiking, ook wel verrekking of distorsie genoemd, is eigenlijk een gewrichtsletsel waarbij de gewrichtsbanden rond het gewricht door een verkeerde beweging uitrekken. In ernstigere gevallen kunnen de banden scheuren. Dit soort beschadiging kan komen door het omslaan van je voet maar ook van een val. Wanneer een gewrichtsband uitgerekt wordt heb je een distorsie. Dit kan in elk gewricht gebeuren maar enkeldistorsies komen in de sportwereld het meeste voor. In sommige gevallen kunnen de gewrichtsbanden gedeeltelijk of volledig scheuren. Dit noemt men een ruptuur. Een ruptuur is ernstiger dan een distorsie en moet behandeld worden. Distorsies genezen over het algemeen vanzelf als je voldoende rust neemt en geen heftige bewegingen doet.

Symptomen verstuiking

Symptomen van een verstuiking zijn:

  • Een scherpe pijn die een aantal minuten aanhoudt en dan afzwakt. Lopen en bewegen blijft een aantal dagen pijnlijk.
  • Blauwe verkleuring
  • Je kan je enkel, pols of ander aangedaan gewricht niet strekken of buigen

Wat doen bij een verstuiking?

Wanneer je een gewrichtsband verstuikt is het belangrijk om de betreffende plek af te koelen met koud water of ijs. Als je gebruik maakt van ijs wordt het aangeraden om hier een handdoek tussen te leggen zodat de koude niet rechtstreeks op de huid komt. Doe dit ongeveer 5 maal per dag 20 minuutjes lang en zorg ervoor dat tussen de afkoelingsperiodes ongeveer een uurtje zit.verstuikingen kneuzingen wat doen

Zorg ervoor dat je de betreffende plek zo min mogelijk beweegt. Indien dit moeilijk is, kan je een steunverband aanleggen zodat de plek geïmmobiliseerd is. Indien je je voet hebt verstuikt is het van belang dat je er niet meer op steunt voor een aantal dagen. Houdt dit aan tot de pijnklachten weg zijn.

Wanneer je veel last hebt, kan je ook een gel of crème zoals Flexium aanbrengen op de plaats van de verstuiking. Dit geneesmiddel kan de pijn verlichten en eventuele ontstekingen verminderen. Bij zeer ernstige verstuikingen is het aangewezen om je huisarts te raadplegen.

Kneuzing

Een kneuzing, ook wel een contusie genoemd, wordt meestal veroorzaakt door stomp geweld waarbij onderhuids weefsel beschadigd raakt. Je kan een kneuzing herkennen aan het feit dat de plek gezwollen, pijnlijk en blauw is. Het onderliggende probleem is dat de haarvaten van de huid beschadigd raken en er daardoor bloed vrijkomt. Dit vormt de bloeduitstorting op de aangedane plek. Een kneuzing kan overal op je lichaam voorkomen.

Symptomen kneuzing

De symptomen van een kneuzing zijn:

  • Pijn op een specifieke plek
  • Zwelling
  • Een bloeduitstorting of blauwe plek
  • Aanraking van de kneuzing is pijnlijk en bewegingen kunnen ook pijnlijk zijn

Wat te doen bij een kneuzing?  

Ook bij kneuzingen kan het verlichtend werken om de plek af te koelen met koude kompressen of een in een handdoek gewikkelde ijspack. Daarnaast kunnen gels zoals Flexium ook hier de pijn wat verminderen. Een kneuzing geneest over het algemeen vanzelf na een aantal dagen tot weken.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels