02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
16-01-2019 | Aandoeningen

4 tips om hoest bij kinderen te verzorgen

Het immuunsysteem van kleine kinderen wordt de eerste levensjaren verder opgebouwd. De eerste levensjaren hebben kleine kinderen dan ook vaker last van luchtwegaandoeningen waarvan Hoest een veelvoorkomend symptoom is. Er bestaan 2 soorten hoest, ook bij kinderen. Een productieve hoest (met slijmen) komt vaker voor bij kinderen dan een droge prikkelhoest. Een hoest bij kinderen wordt niet altijd hetzelfde behandeld als een hoest bij volwassenen, hoewel een aantal niet-medicamenteuze maatregelen wel vergelijkbaar zijn. Ontdek in dit artikel 4 belangrijke tips om hoest bij kinderen te verzorgen.


1.      Zorg voor een goede hydratatie

Regelmatig drinken heeft een verzachtende en bevochtigende invloed op onder andere de keel. Daarnaast zullen slijmen verdund worden waardoor ze gemakkelijker opgehoest kunnen worden.

2.      Bevochtig de lucht

In de winter zal de omgevingslucht droger zijn doordat de verwarming opstaat en kamers niet altijd voldoende verlucht worden. Je kan de omgevingslucht in een gesloten ruimte bevochtigen door een kom met water aan de verwarming te zetten of je kan opteren voor een luchtbevochtiger.

Om de slijmvliezen te hydrateren, de neus vrij te maken en het ophoesten te bevorderen, kan je ook altijd stomen proberen: houd het hoofd van je kind boven een kom met warme (niet heet!) water en laat hem de stoom inademen. Zorg er natuurlijk voor dat het niet te heet is om zo te voorkomen dat je kind zich verbrandt! Vermijd het gebruik van menthol tijdens stomen bij kinderen onder de 2 jaar.

3.      Maak de neus vrij

neus baby reinigen

Neusslijmen achteraan in de neus en keel kunnen de hoestreflex opwekken. Reinig daarom regelmatig de neus van je kindje met een fysiologische oplossing of een zoutoplossing. Om dit te doen bestaan er producten die aangepast zijn aan de behoeftes van kinderen.

4.      Opgepast met hoeststillende middelen

Er bestaan heel wat producten tegen de hoest zoals siropen, zuigtablettenen sprays voor de keel en essentiële oliën (nooit puur toedienen!). Deze zijn niet altijd geschikt voor (kleine) kinderen:

  • Vermijd niet-gepasteuriseerde honing bij kinderen jonger dan 1 jaar. Dit kan krampjes veroorzaken of leiden tot een zeldzame ziekte, namelijk botulisme.
  • Vermijd hoeststillende middelen bij kinderen jonger dan 6 jaar. Jonge kinderen hebben meestal een productieve hoest. Een hoeststillend middel zal in daat geval de hoest stillen waardoor de slijmen, die de oorzaak van de hoest vormen, niet weg kunnen. Bij kinderen ouder dan 2 jaar, kan je eventueel wel een middel op basis van acetylcysteïne, broomhexine, carbocysteïne en guaifenesine gebruiken. Deze werken in op de slijmen waardoor ze gemakkelijker opgehoest kunnen worden. Gebruik dit soort middelen bij voorkeur vóór 16u00 om nachtelijk hoesten te vermijden. Drink regelmatig water tijdens een behandeling met slijmoplossende middelen.
  • Geef kinderen geen hoestsiropen die bestemd zijn voor volwassenen. Niet alleen de dosering verschilt maar de werkzame stoffen in hoestsiropen voor volwassenen kunnen ook een schadelijk effect hebben op kinderen. Zo hebben bepaalde hoeststillende middelen een onderdrukkend effect op de ademhaling.
  • Vermijd het gebruik van borstzalven bij kinderen jonger dan 2 jaar omdat deze middel via de huid opgenomen kunnen worden in de bloedbaan en zo bijwerkingen kunnen veroorzaken.
  • Let op met essentiële oliën. Deze mag je nooit onverdund gebruiken. Als het product vermeldt dat je slechts 1 druppel mag oplossen in water, gebruik dat GEEN 2 druppels of meer want daardoor ga je meteen de dosis verdubbelen met mogelijke bijwerkingen tot gevolg. Gebruik daarom bij voorkeur enkel essentiële oliën na advies van arts of apotheker.

Opgepast: geeft nooit medicatie (vooral tegen de hoest of verkoudheid) aan je kind zonder advies van de arts of apotheker.

Wanneer moet je je dokter raadplegen?

  • In geval van ademhalingsproblemen, zelfs als de neus vrij is;
  • In geval van een versnelde ademhaling, met spieren die tussen de ribben naar binnen trekken;
  • Als je kind blauwe lippen heeft of als hij stopt met ademen tijdens de hoestbuien;
  • In geval van een piepende ademhaling (als hij een geluid voortbrengt dat op fluiten lijkt);
  • Als de algemene toestand van je kind verslechtert tot op het punt dat je ongerust bent;
  • Bij ophoesten van bloed of bruinrood slijm;
  • Bij hoesten met pijn in de borst;
  • Bij aanhoudelijk nachtelijk hoesten;
  • Bij toenemende hoestklachten;
  • Als de koorts langer aanhoudt dan 3 dagen;
  • Als de hoest langer aanhoudt dan 3 weken.

Ontdek ook hoe je de winter door kan komen met een gezonde baby.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels