02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
16-01-2019 | Aandoeningen

4 tips om hoest bij kinderen te verzorgen

Hoest bij kinderen is een vaak voorkomend kwaad. Net zoals bij volwassenen kan deze droog (irriterend) of vet (productief) zijn. Het advies om hoest bij kinderen te voorkomen en te verzorgen is zowat hetzelfde als dit voor volwassenen, hoewel we op bepaalde gebieden toch bijzonder waakzaam moeten zijn. Ontdek in dit artikel 4 belangrijke tips om hoest bij kinderen te verzorgen.


1.      Zorg voor een goede hydratatie

De slijmvliezen hebben de neiging om uit te drogen en het kan dat het kind extra zweet, zeker in geval van koorts. Het is dus van cruciaal belang om dit vochtverlies te compenseren.

NB: waarom bied je geen heerlijke infusie aan of een lekkere kop warme melk met wat honing? Deze redemie op grootmoeders wijze is zeer efficiënt om een pijnlijke keel te verzachten.

2.      Bevochtig de lucht

Je kan hiervoor gebruikmaken van een kom met water en deze ergens in het vertrek zetten of je kan opteren voor een luchtbevochtiger. Deze laatste is gemakkelijk in gebruik en zeer efficiënt. Er bestaat zelfs een model dat bevorderlijk is voor de slaap en dit dankzij projecties op de slaapkamermuur van je kind.

3.      Maak de neus vrij

neus baby reinigen

Zoals we gezien hebben, kan het lopen van de neusslijmen achteraan in de neus en keel de hoestreflex opwekken. Zorg dus dat je kind goed de neus snuit en help deze vrij te maken met behulp van een fysiologische oplossing of een zoutoplossing. Om dit te doen bestaan er producten die aangepast zijn aan de behoeftes van kinderen.

4.      Denk aan natuurlijke remedies

Waar honing zich nuttig toont om een pijnlijke keel te verzachten, kan tijm ervoor zorgen dat de hoest vermindert. Je vindt dus verschillende siropen, pastilles en sprays voor de keel op basis van honing of tijm. Je kan altijd je toevlucht vinden in essentiële oliën (nooit puur toedienen), door bijvoorbeeld een druppel essentiële tijmolie in een lepel honing of op een stukje suiker te gieten. Zo koppel je het nuttige aan het aangename!

Opgelet: geef nooit honing aan baby's onder 1 jaar oud. Dit kan krampjes veroorzaken of leiden tot een zeldzame ziekte, namelijk botulisme.

Om de slijmvliezen te hydrateren, de neus vrij te maken en het ophoesten te bevorderen, kan je ook altijd stomen proberen: houd het hoofd van je kind boven een kom met warme water en laat hem de stoom inademen. Zorg er natuurlijk voor dat het niet te heet is om zo te voorkomen dat je verbrandt! Je kan ook essentiële olie toevoegen aan het water, bijvoorbeeld ravintsara of eucalyptus globulus.

Hoestdranken

In geval van een droge hoest kan een hoestdrank op basis van dextrometorfan aangeraden worden voor kinderen van meer dan 6 jaar. Dezesiroop dempt de hoestprikkel. Het werkt niet in op de infectie (verkoudheid, bronchitis, enz.) die het meestal van zichzelf kan genezen.

NB: siropen op basis van antihistaminica zijn enkel efficiënt in geval van een allergie, niet in geval van een luchtweginfectie of andere oorzaken van een irriterende hoest.

Expectorans

Deze medicijnen, op basis van acetylcysteïne of guaifenesine, bevorderen het ophoesten van de slijmen. Ze zijn gunstig voor de genezing omdat ze de microben helpen elimineren, maar ze verzachten de hoest niet.  Ze zijn dus enkel aangeraden in geval van een vette hoest en mogen enkel overdag ingenomen worden, nooit 's avonds.

NB: keelpastilles kunnen ook de slijmvliezen verzachten en dus ook de keelpijn helpen verminderen die vaak samengaat met een hoest. Ze mogen ook gebruikt worden in geval van zowel een droge als een productieve hoest.

Opgepast: geeft nooit medicatie (vooral tegen de hoest of verkoudheid) aan je kind zonder advies van de pediater of apotheker.

Wanneer moet je de pediater raadplegen?

Met spoed:

  • In geval van ademhalingsproblemen, zelfs als de neus vrij is;
  • In geval van een versnelde ademhaling, met spieren die tussen de ribben naar binnen trekken;
  • Als je kind blauwe lippen heeft of als hij stopt met ademen tijdens de hoestbuien;
  • In geval van een piepende ademhaling (als hij een geluid voortbrengt dat op fluiten lijkt);
  • Als de algemene toestand van je kind verslechtert tot op het punt dat je ongerust bent.

Binnen 24 uur:

  • Als de koorts langer aanhoudt dan 3 dagen;
  • Als de hoest langer aanhoudt dan 3 weken.

Ontdek ook hoe je de winter door kan komen met een gezonde baby.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels