02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Verzorging om nevenwerkingen van een kankerbehandeling tebeperken en te verzachten

Helaas is kanker een ziekte die tientallen miljoenen mensen over de hele wereld treft. Er bestaan de dag van vandaag effectieve behandelingen tegen de ziekte (chemotherapie, radiotherapie en medicijnen), maar deze kunnen bijwerkingen hebben zoals een droge en gevoelige huid, irritatie en ontsteking, puistjes of laesies, doffe teint, etc. In dit artikel bespreken we de verzorgingsproducten die kunnen helpen bij het verlichten van deze aandoeningen, maar ook om er beter uit te zien en zich beter in z’n vel te voelen.

Als de huid verzwakt is, is het in eerste instantie altijd beter om te kiezen voor kwaliteitsproducten die aangepast zijn aan de situatie. Dit is de reden waarom de apotheek en online apotheek de ideale manier zijn om uw producten te krijgen, omdat je advies kunt vragen aan de apotheker of een apothekersassistent. Kies altijd voor merken en behandelingen van goede kwaliteit die het beste aansluiten bij je behoeften van het moment en je voorkeuren (textuur, geur, enz.). Je zorgt op deze manier dus ook goed voor je huid doordat je ervoor kiest voor meer comfort en voor een betere kwaliteit van het dagelijkse leven.

Reinig de huid

Sommige harde of vloeibare zepen kunnen zeer irriterend zijn voor de huid, net zoals sommige washandjes of te warm water. Zorg dus voor zachte producten zoals een gezichtsmelk en lichaamsolie, of vochtinbrengende zeep voor gelaat en lichaam. Bovendien kan je thermaal water in een sprayflacon gebruiken om je gezicht te spoelen, wat irritatie helpt kalmeren en de huid verzacht. Droog de huid altijd af door te deppen in plaats van te wrijven.

Hydrateer de huid

Een droge huid is één van de belangrijkste bijwerkingen van behandelingen tegen kanker. Alle soort huidtypes kunnen lijden onder dehydratatie, voornamelijk tijdens of na de menopauze. Hydrateer deze dus elke dag met een vochtinbrengende bodylotion of melk, gezichtscrème, oogcontourverzorging en lippenbalsem. Je voedt je huid dus diepgaand om deze te herstellen en zachter en soepeler te maken, terwijl de jeuk vermindert.

De huid beschermen

We moeten allemaal onze huid tegen de zon beschermen, maar mensen die een behandeling als gevolg van kanker volgen, moeten zeker de voorkeur geven aan een hoge zonbeschermingsfactor (SPF): 50+. Hun huid is in feite bijzonder gevoelig voor uv-stralen, waardoor ze kwetsbaar is voor zonnebrand. Wist je dat zelfs achter het raam, in de auto bijvoorbeeld, je niet volledig beschermd bent tegen schadelijke zonnestralen? Kies een hypoallergene en geurvrije zonnebescherming en breng deze aan bij de minste blootstelling aan de zon. Draag kleding die de huid voldoende bedekt, een hoed en een bril.

Zorg voor de voeten en handen

Chemotherapie en bestraling kunnen de huid van de handen en voeten aantasten, die rood of beschadigd is, met blaren of kloven, wat erg pijnlijk kan zijn. Om de huid te herstellen en te beschermen kan je herstellende crèmes en vochtinbrengende balsems die speciaal ontworpen werden voor de huid van de voeten, handen of gezicht in de apotheek en op de website van jouw online apotheek vinden.  Om je voeten te beschermen draag je bij voorkeur passende schoenen en katoenen sokken. Je kan occlusieve hydrocolloïde verbanden ook gebruiken om gevoelige gebieden te beschermen en aarzel niet om, zelfs preventief, een pedicure te raadplegen.

Verzacht de irritatie

Bestralingstherapie kan leiden tot "radiodermatitis", een syndroom dat varieert van lichte roodheid tot brandwonden en huidzweren. Het is inderdaad zo dat deze therapie de huid nog gevoeliger maakt, vooral in combinatie met chemotherapie. Het is daarom ook beter om de huid dagelijks te hydrateren en indien nodig te herstellen met een helende crème. Je kunt ook een uitdrogende lotion aanbrengen als de huid geïrriteerd is op vochtige plaatsen zoals in huidplooien. Tot slot kan thermaal water in de vorm van een spray helpen tegen jeuk en om het gevoel van huidcomfort te verbeteren. Bovendien zijn deze behandelingen geschikt in geval van puistjes of roodheid.

Een stralende teint behouden

Sommige behandelingen en de bijkomende vermoeidheid kunnen de huid dof maken. De huid is echter bijzonder gevoelig, wat het moeilijk maakt om een geschikt product te vinden, omdat make-up de huid meer kan irriteren. Er bestaan verschillende dermocosmetica gamma's die de roodheid, littekens en donkere kringen verbergen en specifiek zijn onderzocht om goed te worden verdragen door een verzwakte huid. Deze steriele cosmetica zijn pure formules die een minimum aan ingrediënten bevatten en vrij zijn van conserveermiddelen. Ze zijn daarom geschikt voor een allergische of zeer gevoelige huid.

Gevoelige en fragiele huid maquilleren:

- Camoufleer imperfecties met een stick tegen roodheid en littekens, tegen blauwe of paarse wallen, of tegen bruine of pigmentvlekken.

- Corrigeer en egaliseer met een compacte crème (littekens, pigmentvlekken, enz.), breng een foundation aan om een doffe huid te doen opleven, acnelittekens te camoufleren of gebruik een concealer om onvolkomenheden te verbergen en de teint op te helderen.

- Sublimeer en perfectioneer met oogschaduw, poeder, een wenkbrauwenpotlood of eyeliner om zo de blik intenser te maken en als finishing touch breng je een goede mascara aan.

NB: make-up, net als andere verzorgingen (hydratatie, hygiëne, etc.), is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.