02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
14-08-2018 | Dieren

8 tips om je viervoeter met een gerust hart alleen thuis te laten

Hoewel we soms niets liever zouden willen, is het niet altijd mogelijk om de hele dag bij onze huisdieren te zijn. Werk, school, vakantie, een belangrijke afspraak of een uitstapje met vrienden nemen ook een belangrijk deel van je tijd in. Gelukkig hoef je je met deze tips niet schuldig te voelen om je hond of kat alleen thuis te laten!

1. Ook je huisdieren puffen en zweten bij warm weer

Als de temperaturen hoog oplopen in de zomer, hebben we het zelf vaak al lastig. Voor je huisdier is dit net hetzelfde. Staat de zon bijna de hele dag op je huis? Vergeet dan niet om je gordijnen toe te doen en eventueel een raam open te zetten (met vliegenraam ervoor uiteraard zodat ze niet naar buiten kunnen) voor wat frisse lucht. Voldoende, fris water neerzetten voor je vertrekt is natuurlijk ook een must!

2. Doei elektronica!

Let erop dat je niet te veel draden en snoeren door je huis laat liggen. De meeste huisdieren besteden hier geen aandacht aan, maar jonge katten of honden kunnen hier wel al eens aan beginnen knagen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Heb je een kat en een elektrische kookplaat? Dan is het een slim idee om deze te vergrendelen. Sommige acrobaten slagen er namelijk in om op de kookplaat te springen en deze per ongeluk aan te zetten met hun pootjes.

3. Speel met hen en maak ze moe

huisdier spelenDe beste manier om je viervoeters alleen thuis te laten is door samen eerst een leuke work-out te doen. Je kan bijvoorbeeld een fikse wandeling maken met je hond of een tijdje spelen met je kat. Hoeveel beweging ze net nodig hebben, hangt natuurlijk af van hun leeftijd en hun fysieke staat. Hoe dan ook zullen ze verlangen naar hun mand of kussen en in aankomen in dromenland als jij vertrekt.

4. Ruim je rommel of afval op

Als je hond of kat eten ruikt, zijn ze vaak als eerste daar. Laat daarom geen vuilniszak of rommel liggen, want eens ze merken dat er eten in huis is, zullen ze de gekste stunten uithalen om hieraan te geraken. Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn, als ze bijvoorbeeld kleine botjes of plastic binnenkrijgen. 

5. Voorzie back-up

Ga je langer weg dan je huisdier gewend is of denk je later thuis te zijn dan normaal? Dan is het een goed idee om back-up in te schakelen van een professionele dierenoppas. Deze kan je hond bijvoorbeeld uitlaten, de kat eten geven en hen wat gezelschap houden.

6. Ook honden en katten worden eenzaam

Als je voor een tijdje weggaat, kan het leuk zijn om de radio of de tv te laten opstaan voor je hond of kat. Oké, het is niet hetzelfde als jouw aanwezigheid, maar het geeft wel een beetje leven in het huis, waardoor ze zich minder snel alleen voelen en zich waarschijnlijk ook minder snel gaan vervelen.

7. Kleine speeltjes kunnen meer kwaad dan goed doen

Heeft je hond of kat veel speeltjes? Geweldig! Maar let er wel op dat je de kleine objecten zoals touwtjes en elastiekjes opbergt als je weggaat. Gegarandeerd dat het hen bezig kan houden, maar het risico is ook groot dat ze erin stikken als je er zelf niet bij bent. Daarom kan je beter kiezen voor wat groter speelgoed waarmee ze zich zonder gevaar kunnen uitleven als je weg bent.

8. Sluit ramen, deuren en keukenkasten

kat alleen thuisCheck voor je weg gaat goed of je huisdieren, en dan vooral je acrobatische kat, nergens kan komen klem te zitten. Sluit bijvoorbeeld de open haard en zet geen ramen op een kier of in kantelstand. Sommige katten hebben de neiging om hier door te willen springen, en komen dan klem te zitten. Als je je viervoeters frisse lucht wilt geven, zet dan altijd een rooster voor je open venster. Vergeet daarnaast ook niet je keukenkastjes goed af te sluiten. Eens ze doorhebben dat daar eten ligt en er achter zijn gekomen hoe ze dit open krijgen, zijn ze niet meer tegen te houden. En tot slot, sluit toiletdeuren. Toegegeven, dit klinkt gek, maar katten kunnen snel in de wc-pot vallen en daar vast komen te zitten.

Met deze tips hoef je je dus zeker niet schuldig te voelen om je huisdier alleen te laten en kan je met een gerust hart vertrekken! 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels