02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
16-07-2020 | Algemeen welzijn

Wat is vitamine b2 (riboflavine): tekort symptomen en voeding

Geschreven door Niels

Het vitamine B-complex bestaat uit meerdere vitaminen waarvan vitamine B2 er één is. Dit staat ook wel bekend als riboflavine. Dit is bekend sinds de ontdekking dat vitamine B uit meerder varianten bestaat. De B-varianten zijn oplosbaar in water. Het is belangrijk om voldoende vitamine B2 binnen te krijgen om de spijsvertering, de mate van energie en de staat van het zenuwstelsel goed te houden. Het is daarnaast een belangrijke vitamine voor de huid en de ogen. Ook beschermt het de cellen in het lichaam tegen schade door oxidatie.

De bronnen van vitamine B2

Vitamine B2 is op verschillende manieren binnen te krijgen. Zo zit het in zuivel en vlees, maar ook in groente en fruit. Daarnaast is het in graanproducten te vinden. Om een gezond maaltijdpatroon te verzorgen is het goed om hiernaar op zoek te gaan.

Riboflavine
(vitamine B2)
per portie
Milligrammen
1 glas
halfvolle melk
(150 ml)
0,27
1 stukje
vlees
(gaar, 75 gram)
0,05
1 grote lepel
gekookte groente
(50 gram)
0,04
1 sinaasappel
(120 gram)
0,04
1 snee
bruinbrood
(35 gram)
0,02

In welke mate is vitamine B2 nodig?

Er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld door de Gezondheidsraad. Voor vitamine B2 geldt dat voor volwassenen 1,6 milligram per dag nodig is. Dat zijn bijvoorbeeld 4 glazen melk. Het kan per leeftijdsfase wel verschillen hoeveel nodig is.

Aanbevolen hoeveelheden riboflavine

Wat is de hoeveelheid riboflavine dat je elke dag nodig hebt om gezond te blijven ?

Categorie/leeftijd Dagelijkse
aanbeveling*

Kinderen

 

6-11 maanden

0,4

1-3 jaar

0,5

4-8 jaar

0,7

Mannen

 

9-13 jaar

1,0

14-17 jaar

1,5

18 jaar en ouder

1,6

Vrouwen

 

9-13 jaar

1,0

14-17 jaar

1,1

18 jaar en ouder

1,6

Zwangere vrouwen

1,4

Bij borstvoeding

1,7

Welke hoeveelheid is veilig?

Als het gaat om de inname van vitamine B2, dan is er geen direct gevaar voor een te hoge inname. Er wordt als richtlijn gesteld dat vijfmaal de aanbevolen hoeveelheid de bovengrens moet zijn. Dit is een hoeveelheid die is gebaseerd op wat in westerse landen wordt gesteld als een goede grens per dag. Dit komt echter zelden daadwerkelijk voor.

Gevolgen van te veel vitamine B2

Het is goed om te weten dat er geen nadelige effecten van hoge doses vitamine B2 bekend zijn. Dit hoeft dus geen probleem voor de gezondheid te zijn.

Gevolgen van een te kort aan vitamine B2

Wanneer te weinig vitamine B2 wordt binnengekregen, dan kan de huid ontsteken. Vooral in de mondhoeken treedt dit op. Daarnaast kan het leiden tot een te laag hemoglobinegehalte en kan vermoeidheid optreden. Het probleem is dat hemaglobine zuurstof vervoert in het bloed naar de longen. Het is dus belangrijk om hier wel goed op te letten en te voorkomen dat er een tekort optreedt.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels