02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Hoeveel vitamine C: supplementen en voeding

Wat is vitamine C?

Vitamine C of ascorbinezuur is een van de meest bekende vitamines. De vitamine heeft een antioxiderende werking op het lichaam. Hierdoor beschermt het je cellen tegen oxidatieve schade. Bovendien werkt vitamine C ook mee aan de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het onderhouden van een goed werkend immuunsysteem. 

                     vitamine c

Vitamine C werking

Vitamine C heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam:

  • Het werkt mee aan de vorming van afweerstoffen tegen infecties.
  • Het ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes.
  • Het helpt mee aan het aaneensluiten van de cellen van de bloedvatenwand.
  • Het ondersteunt de aanmaak van enkele hormonen, de opname van ijzer in de darmwand en de opname van vitamine E in de huidcellen.
  • Het goed functioneren van een aantal enzymsystemen.
  • De vorming van bijnierschors hormoon.

Hoeveel vitamine C per dag innemen?

vitamine c tekort

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.

Vitamine C tekort

Vitamine C tekort symptomen

Een vitamine C tekort kan zich uiten in een aantal vervelende symptomen. Dit kan een verminderde weerstand of vertraagde wondheling zijn. Wanneer je te lang rondloopt met een tekort kan dit zelfs scheurbuik veroorzaken. Hoewel een tekort tegenwoordig niet meer vaak voorkomt, is het toch belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt.

Lees ook: Vitamine C: hoe herken je een tekort?

Wat is scheurbuik?

Scheurbuik is een ziekte die voorkomt bij een langdurig tekort aan vitamine C. Scheurbuik symptomen uiten zich in gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid, verminderde weerstand, tandvleesbloedingen en in het ergste geval, inwendige bloedingen. De behandeling is heel simpel: een vitamine C kuur.

Vitamine C bijwerkingen

Je kan ook een teveel aan vitamine C hebben, al moet je hier je best wel voor doen. Omdat vitamine C wateroplosbaar is, plas je normaal gezien hoeveelheden die op overschot zijn, gewoon uit. Wanneer je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zwaar overschrijdt, kan dit wel diarree en darmproblemen veroorzaken. Dit kan pas gebeuren wanneer je 3000 milligram vitamine C per dag inneemt. Tenzij je dus een paprika verslaving hebt, zal je hier met zeer veel moeite aan komen.

Waar zit vitamine C in?

vitamine c antioxidantVitamine c voeding

Vitamine C vind je terug in zowel groenten als fruit. De meest bekende bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten zoals mandarijn, sinaasappel, limoen en citroen. Nochtans vind je vitamine C terug in nog veel meer andere voedingsmiddelen. De meeste vitamine C vind je terug in paprika. Met zijn 225 milligram overstijgt hij de citrusvruchten met gemak. Om te vergelijken, een sinaasappel bevat 70 milligram vitamine C. Ook kiwi en appel bevat vitamine C. Je weet dus wat je moet doen om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Andere bronnen van vitamine C zijn guaves, chilipoeder, bloemkool, broccoli, papaya, peterselie, spruitjes, ananas en tomaten.

Vitamine c supplement tabletten

Vitamine C-supplementen zijn beschikbaar in poeder, tabletten, serum en bruistablet. Welke vorm je kiest hangt eigenlijk puur af van wat je zelf het aangenaamste vindt om in te nemen. Let er natuurlijk wel altijd op dat het poeder van goede kwaliteit is en in welke vorm het is. Vooral als je snel last hebt van je maag kan je best vitamine C in de vorm van ascorbinezuur vermijden. Wanneer je liever geen synthetische vitamine C neemt, kan je ook voor natuurlijke vitamine C poeder kiezen. Het vitamine C dat hierin zit, komt meestal uit acerolakers en de rozenbottel.

Vitamine C zwangerschap

Zoals al gezegd zouden vrouwen die zwanger zijn meer vitamine C moeten innemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C tijdens de zwangerschap is 90 milligram. Wanneer je borstvoeding geeft mag je nog meer je best doen en 110 milligram per dag innemen. Een halve paprika of 2 kiwi’s per dag zou je dus eigenlijk al genoeg vitamine C geven tijdens je zwangerschap.

Vitamine c zonder ascorbinezuur

Wat is ascorbinezuur? Dit is eigenlijk simpelweg een vorm van vitamine C. Sommige mensen verdragen ascorbinezuur minder goed omdat het soms maagproblemen veroorzaakt. Antioxidant ascorbinezuur werkt uiteraard hetzelfde als andere vormen van vitamine C zoals magnesiumascorbaat en Ester C. Het hangt dus af van je eigen persoonlijke preferentie.

Geschiedenis van vitamine C

De symptomen van een tekort aan vitamine C waren reeds bekend in 1500 v. Chr. en werden beschreven door Aristoteles. Scheurbuik trof vooral zeelieden die lange tijd van groenten en fruit verstoken waren. De afloop was vaak fataal tot in de 18e eeuw, toen werd ontdekt dat de consumptie van citroenen de ziekte voorkwam.

In 1928 isoleerde Albert Szent-Gyorgyi vitamine C, die hij "antiscorbine" of ascorbinezuur noemde. Deze ontdekking leverde hem in 1938 een Nobelprijs op. Het was ook het jaar van de eerste commerciële synthese van een vitamine.

Vitamine C is waarschijnlijk het meest geconsumeerde supplement in het Westen, maar de staat van dienst is beladen met controverses. In 1960 beweerde Linus Pauling, winnaar van twee Nobelprijzen, dat hoge doses (2 g of meer per dag) vitamine C verkoudheid en kanker konden behandelen. Veel onderzoek later worden beide beweringen nog steeds betwist.

Vitamine C (ascorbinezuur), een essentiële voedingsstof voor het lichaam

Ascorbinezuur is de "chemische" naam voor de vitamine C-molecule. Deze molecule vertoont structurele gelijkenissen met een grote familie neurotransmitters: catecholamines, zoals adrenaline, die worden afgescheiden bij stress of lichamelijke activiteit.

Deze vitamine C is oplosbaar in water en is als enzymatische cofactor betrokken bij oxidatiereductiereacties. Het wordt in vrije vorm in het bloed getransporteerd. Het speelt een belangrijke rol bij de synthese van collageen (bindweefseleiwit), carnitine (stofwisseling), catecholamines (hormonen, neurotransmitters) en in het metabolisme voor de omzetting van cholesterol in galzuren. De gastro-intestinale absorptie is ongeveer 80%.

Mensen nemen geen voedingsstoffen op, maar voedsel. Men kan zich dus afvragen waar deze vitamine van nature voorkomt.

De verschillende vitamine C supplementen

Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen voor vitamine C. Het kan van natuurlijke oorsprong zijn, uit fruit en groenten, of synthetisch, door de mens gemaakt. Beide vormen worden goed door het lichaam opgenomen, dus er is geen significant verschil tussen de twee. De natuurlijke vitamine C in voedingssupplementen kan afkomstig zijn van verschillende vruchten of groenten. Het kan van camu-camu komen. De vruchten van deze boom uit het Amazonewoud bevatten een zeer hoog vitamine C-gehalte. Het kan ook van acerola komen. Hoewel minder geconcentreerd dan camu-camu, bevat de acerolavrucht 30 keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Vitamine C is ook zeer aanwezig in duindoorn, zwarte bes, peterselie, kiwi, enz.

In zijn chemische samenstelling kan vitamine C twee vormen aannemen. L-ascorbine of D-ascorbine. Het eerste is effectiever dan het tweede.

Tenslotte is onlangs de liposomale vitamine C op de markt gekomen. Vitamine C is een kwetsbare vitamine, die zeer gevoelig is voor haar omgeving; zij verdraagt geen hitte of een omgeving die te basisch of te zuur is. In liposomale vorm zit de vitamine in een zakje dat bestaat uit dezelfde vetten als waaruit onze cellen zijn opgebouwd. Omdat vitamine C in vet oplosbaar is, kan het gemakkelijk in de cellen doordringen. In deze vorm komt de vitamine intact in ons lichaam aan zonder tijdens het vervoer veranderingen te ondergaan. Bovendien wordt de heilzame werking ervan versterkt door de snellere aankomst ervan in de cellen.

Voedingssupplementen in al hun vormen

Vitamine C is in verschillende vormen verkrijgbaar in voedingssupplementen: tabletten, capsules, poeder of bruistabletten. Vitamine C in tabletvorm is het handigst omdat de dosis vooraf is ingesteld en gemakkelijk kan worden doorgeslikt. Vitamine C-poeder is meer geschikt voor mensen die een grote hoeveelheid moeten innemen, want een eetlepel bevat ongeveer 5 gram van de vitamine. Het is meestal te vinden onder de naam ascorbinezuurpoeder. Het poeder is goedkoper dan tabletten en kan aan gerechten worden toegevoegd. Tot slot wordt vitamine C voor kinderen vaak verpakt in ampullen.

Vitamine C heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem, op de veroudering van de huid en op de preventie van vele ziekten. Aangezien de dagelijkse behoefte aan vitamine C niet altijd via de voeding wordt gedekt, is het belangrijk voedingssupplementen in de vorm van tabletten, poeder of capsules te nemen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste vorm van vitamine C?

Synthetische vitamine C, synthetische L-ascorbine, of vitamine C van het ascorbaat-type is ideaal omdat het zeer goed wordt opgenomen en goed door het lichaam wordt verdragen.

Is het gevaarlijk om te veel vitamine C in te nemen?

Overtollige vitamine C wordt via de urine en de ontlasting uitgescheiden, overdosering treedt alleen op bij extreem hoge doses en veroorzaakt, behalve in het geval van bijzondere pathologieën, slechts geringe spijsverteringsstoornissen en bevordert mogelijk nierstenen.

Hoe vul je je met vitamine C?

Daarom wordt aanbevolen gedurende twee weken elke ochtend een acerola-capsule van 1000 mg in te nemen (een voedingssupplement op basis van de vrucht dat zeer rijk is aan vitamine C). Een gezonde kuur die in de winter twee keer moet worden herhaald.

Welke fruit is het rijkst aan vitamine C?

De sinaasappel. Het is de vrucht die het meest geassocieerd wordt met vitamine C.

Hoeveel vitamine C per dag?

De aanbevolen inname van vitamine C is 110 milligram per dag, vanaf de leeftijd van 13 jaar, ongeacht het geslacht. Zij worden verhoogd tot 120 na de leeftijd van 60 jaar en in geval van zwangerschap of borstvoeding.

Welke groente heeft de meeste vitamine C?

Paprika's zijn een zeer goede bron van vitamine C. Het geel bevat het meest, gevolgd door rood (159 mg/100 g) en groen (92,2 mg/100 g).

Acerola en rozenbottel, twee bronnen van vitamine C

De vruchten van de acerola (Malphighia glabra) en de rozenbottel (Rosa canina), ook wel bekend als rozenbottel, zijn bijzonder rijk aan vitamine C.

Acerola en vitmaine c

De acerola is een struik die groeit in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika en waarvan de vruchten lijken op kleine kersen. Wanneer ze groen zijn, bevatten de vruchten meer dan 4% van hun gewicht aan vitamine C, terwijl een geschilde sinaasappel slechts 0,05% bevat. Het sap ervan wordt gebruikt in sommige frisdranken en zogenaamde energiedranken.

In 2012 hebben de Europese gezondheidsautoriteiten verboden dat voedingsmiddelen of voedingssupplementen die acerola bevatten een gezondheidsclaim dragen in verband met hun vermogen om cellen te beschermen tegen vrije radicalen (antioxidante werking).

Rozenbottel en vitmamine C

Rozenbottels bevatten vitamine C (7% van hun gewicht), maar ook carotenoïden en flavonoïden. Rozenbottels worden gebruikt in voedingssupplementen om vermoeidheid tegen te gaan, maar bestaan ook in jam.

vitamine-c - alle producten

393 resultaten
Sorteren
Vibovit Junior 4+ Dino
 (2)

Voedingssupplement op basis van 13 vitaminen en essentiële mineralen voor de groei van kinderen van 4 tot 12 jaar, in de vorm van gummies. Fruitsmaak. Zonder bewaarmiddelen, zonder lactose, zonder gluten.

prijs apotheek: 15,99 *
7,84
-51% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 15,99 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Biotics C Plus (1000mg)
 

Voedingssupplement op basis van vitamine C, in tabletvorm. Het is aangewezen om de natuurlijke weerstand van het lichaam te ondersteunen en het te helpen in de strijd tegen seizoensgebonden allergieën.

prijs apotheek: 38,80 *
34,92
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 38,80 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Pharmanutrics Vitamine C 1000 Plus
 (1)

Voedingssupplement op basis van vitamine C en bio flavonoïden, in tabletvorm. Aangewezen bij vermoeidheid en versterken van de weerstand.

prijs apotheek: 19,25 *
17,33
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 19,25 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Biotics C Plus (500mg)
 

Voedingssupplement op basis van vitamine C, in tabletvorm. Het is aangewezen om de natuurlijke weerstand van het lichaam te ondersteunen en het te helpen in de strijd tegen seizoensgebonden allergieën.

prijs apotheek: 27,55 *
24,80
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 27,55 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Pure Encapsulations Vitamine C 1000
 

Voedingssupplement op basis van gebufferde vitamine C. Deze vorm zorgt ervoor dat er geen overlast van zuur in de maag ontstaat en maakt het gemakkelijker om te verteren. Aangewezen ter ondersteuning van het immuunsysteem en heeft een beschermende werking tegen oxidatieve stress.

prijs apotheek: 37,65 *
33,89
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 37,65 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Solgar Ester-C Plus 1000mg
 (1)

Voedingssupplement op basis van vitamine C in de vorm van capsules. Bron van vitamine C, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij tot een goed weerstand.

prijs apotheek: 36,90 *
33,21
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 36,90 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

Decola K-ascorbate
 

K-Ascorbate is een voedingssupplement bestaande uit gebufferde vitamine C, in de vorm van tabletten.

prijs apotheek: 32,40 *
29,16
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 32,40 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

Solgar Ester-C Plus 1000mg
 

Voedingssupplement op basis van vitamine C in de vorm van capsules. Bron van vitamine C, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij tot een goed weerstand.

prijs apotheek: 47,80 *
43,02
-10% online korting **

prijs apotheek: 47,80 *

Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

Deba C-Complex + bioflavonoïden
 

Voedingssupplement op basis van gebufferde vitamine C en citrusbioflavonoïden in de vorm van capsules. Draagt bij tot een vermindering van vermoeidheid en voor een betere opname van vitamine E en ijzer.

prijs apotheek: 16,90 *
15,21
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 16,90 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Geneesmiddel op basis van VIT C in de vorm van bruistabletten met sinaasappelsmaak.

4,37
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bestel voor 16:00, morgen geleverd