02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
08-07-2020 | Algemeen welzijn

Heb je extra vitamine D nodig tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding?

Geschreven door Niels vitamine d zwangerschap

De zwangerschap brengt heel wat lichamelijke veranderingen met zich mee. Naast een steeds boller wordende buik zul je misschien ook merken dat je misschien wat minder energiek bent dan normaal of last hebt van misselijkheid. Zoals al eerder gezegd: de zwangerschap staat garant voor een hele hoop veranderingen.

Om de gezondheid van jezelf en je baby te garanderen ben je waarschijnlijk al gezonder beginnen eten en heb je het drinken van alcohol afgezworen. Toch kun je nog meer doen voor de gezondheid van jezelf en je baby zoals een extra dosis vitamine D. Tijdens de zwangerschap heb je namelijk meer nood aan vitamine D.  

Lees ook hoe lang duurt herstel vitamine d tekort

Waarom heeft een zwangere vrouw meer vitamine D nodig?

Iedereen heeft vitamine D nodig om gezond te blijven, maar zwangere vrouwen hebben extra nood aan deze vitamine. Vitamine D helpt namelijk met de opname van calcium uit voeding en helpt bij de opbouw van een stevig skelet. Als je als zwangere vrouw te weinig vitamine D binnen krijgt, zal de baby in de baarmoeder ook een vitaminetekort ervaren. Hierdoor is het aangeraden om tijdens de zwangerschap een vitamine D-supplement van 10 tot 20 microgram te nemen.

Waardoor ontstaat een vitamine D-tekort?

Je lichaam neemt vitamine D vooral op uit zonlicht. Wanneer je weinig in de zon komt of zonnebrandcrème gebruikt met een heel hoge factor kan het lichaam minder vitamine D absorberen. In de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is, komt een tekort dan ook sneller voor dan in de zomer wanneer de zon meer schijnt. Ook wanneer je een donkere huid hebt, zal het lichaam minder snel vitamine D aanmaken.  

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort voor moeder en kind?

Zoals al eerder gezegd, is vitamine D belangrijk voor de opname van calcium dat zorgt voor sterke botten. Bij de moeder kan een tekort zorgen voor vermoeidheid, spierpijn en een verhoogde kans op botontkalking en ontstekingen. Bij het kind kan een tekort zorgen voor een vroegere geboorte en een lager geboortegewicht. Verder kan een tekort leiden tot futloosheid, een tragere groei, zwakkere spieren, een verhoogd risico op infecties en een verminderde botdichtheid. Volgens een onderzoek van de universiteit van Queensland kan een tekort aan vitamine D ook zorgen voor neurologische stoornissen zoals autisme. 

Gerelateerd:Te weinig vitamine D? Zo herken je een tekort

Hoe vang je een vitavitamine D zwangerschap zonlichtmine D-tekort op?

Een tekort aan vitamine D kan simpelweg opgevangen worden aan de hand van een supplement. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is een supplement tussen de 10 en 20 microgram aangeraden. Verder kan het ook helpen om wat meer in de zon te komen om je lichaam meer kansen te geven om zelf vitamine D uit het zonlicht op te nemen. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels