02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
17-07-2020 | Algemeen welzijn

Wat is vitamine E ? Waarom, voeding, tekort symptomen en voordelen

Geschreven door Niels

Vitamine E is een vitamine die vetoplosbaar is. Het is een belangrijke vitamine om rode bloedcellen mee aan te maken. Daarnaast houdt het verschillende weefsels, zoals het spierweefsel, in stand. Vitamine E is daarnaast een antioxidant. Dat betekent dat het een beschermende werking tegen vrije radicalen heeft.

Bronnen voor vitamine E

Bronnen voor vitamine E zijn van de plantaardige soort. Zowel in plantaardige oliën als in producten als groenten en fruit, maar ook granen, noten en zaden is de vitamine te vinden. Dierlijke producten hebben daarentegen juist nagenoeg geen vitamine E in zich. Houd hier dus goed rekening mee in het voedingspatroon.

Vitamine E per portie Milligram

1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram)

9,5

dieetmargarine (voor 1 snee, 5 gram)

3,5

1 handje pinda’s (25 gram)

2,8

1 appel met schil (135 gram)

0,7

1 grote lepel gekookte bladgroente (50 gram)

0,6

dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram)

0,3

1 snee bruin- of volkorenbrood (35 gram)

0,3

In welke mate is vitamine E nodig?

Er is geen hoeveelheid die wordt aanbevolen als het om vitamine E gaat. Daarom wordt uitgegaan van de adequate inneming. In het geval van deze vitamine is die vastgesteld op 13 milligram voor volwassen mannen. Volwassen vrouwen kunnen het best met 11 milligram per dag omgaan. Per leeftijdsgroep kan deze inname wel verschillen, dus zoek dit goed uit.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er is door de Gezondheidsraad een maximale hoeveelheid vastgesteld als het om vitamine E gaat. Dit is een hoeveelheid van 300 milligram per dag. Dat zou neerkomen op het eten van 4,5 kilogram noten op een dag. 300 milligram komt overeen met ongeveer 25 keer de aanbevolen hoeveelheid. Dit zal dus eigenlijk niet snel voorkomen wanneer je een normaal voedingspatroon volgt en geen lichamelijke problemen kent.

Gevolgen van te veel vitamine E

Er zijn wel enkele gevolgen die zouden kunnen optreden bij veel hoge doses vitamine E. Zo zou het de weefsels kunnen aantasten in het lichaam. Dit is echter alleen een theoretische situatie. In de praktijk is dit eigenlijk niet aan de orde. Er zijn geen andere nadelige gevolgen bekend van overvloedige inname van vitamine E. Dit hoeft dus geen probleem te zijn.

Categorie/leeftijd Adequate inname van vitamine E (milligram per dag)*

Kinderen

 

6-11 maanden

3

1-2 jaar

4

2-5 jaar

5

6-9 jaar

6

Mannen

 

9-13 jaar

8

14-17 jaar

10

18 jaar en ouder

13

Vrouwen

 

9-13 jaar

7

14-17 jaar

8

18 jaar en ouder

11

Zwangere vrouwen

10

Vrouwen die borstvoeding geven

11

* Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in alfa-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt overeen met 1 milligram alfa-tocoferol of 2,5 mg bèta-tocoferol of 10 mg gamma-tocoferol of 100 mg delta-tocoferol.

Bovengrens

Voor vitamine E is 300 milligram per dag voor volwassenen de bovengrens. De grens ligt lager bij kinderen.

Leeftijd (jaar) Aanvaardbare bovengrens vitamine E milligram/dag

1-3

100

4-6

120

7-10

160

11-14

220

15-17

260

>17 

300

Gevolgen van tekort aan vitamine E

Er zijn ernstige gevolgen van een tekort aan vitamine E. Wel zijn deze gevolgen zeer zeldzaam en komen ze alleen voor wanneer het lichaam de voeding niet goed opneemt. In de eerste vijf jaar van systematisch tekort zijn geen effecten te zien. Wel kan het uiteindelijk leiden tot bloedarmoede en verminderde hersenwerking. Kinderen die te vroeg geboren zijn kunnen problemen hebben met de opname van vitamine E. In dat geval kunnen bloedarmoede, oedeem en een teveel aan bloedplaatjes daar het gevolg van zijn. Hier moet dan ook goed op gelet worden bij kinderen.

Meer informatie op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels