02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

04-08-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Waarom is vitamine E goed voor je huid?

Geschreven door Niels vitamine e vitamines gezonde huid

In de wereld van huidverzorging wordt er met allerlei claims en werkzame bestanddelen gegooid, maar welke zijn nu echt voordelig voor je huid? Vitamine E is een voorbeeld van een goede werkzame stof die je huid kan verbeteren. Lees verder en kom alles te weten over hoe vitamine E werkt.

Vitamine E is essentieel

Het lichaam maakt zelf geen vitamine E aan, maar we hebben het wel nodig om te functioneren. Het draagt bij tot een goede weerstand, beschermt de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Wat je huid betreft, is vitamine E ook een belangrijke component voor de werking ervan. Het biedt bescherming tegen verbranden en versterkt de natuurlijke barrièrefunctie.

Vitamine E beschermt je huid

Als je naar verpakkingen van huidproducten en zonnebescherming kijkt, zal je vaststellen dat de meeste wel vitamine E bevatten. Het heeft immers een aantal voordelen:

  • Celschade door de zon wordt beperkt
  • Maakt samen met vitamine C pigmentvlekken lichter
  • Zorgt ervoor dat de huidproducten dieper in de huid trekken
  • Vermindert rimpels en tekenen van veroudering
  • Beschermt de huid tegen vrije radicalen

Hoeveel vitamine E heb je dagelijks nodig?

De hoeveelheid vitamine E die je lichaam dagelijks nodig heeft wordt uitgedrukt in mg en noemt men de Referentie Inname of RI. Deze is anders afhankelijk van de leeftijd en geslacht. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de RI per leeftijd en geslacht.

Kinderen      
6-11 maanden   3 mg
1-2 jaar 4 mg
2-5 jaar 5 mg
6-9 jaar 6 mg
Mannen  
9-13 jaar  8 mg
14 jaar en ouder 10 mg
Vrouwen  
9-13 jaar 7 mg
14 jaar en ouder 8 mg
Zwangere vrouwen 10 mg
Vrouwen die borstvoeding geven 11 mg

Bronnen van vitamine E

Het is altijd een goede zaak als je huidproducten vitamine E bevatten, maar je haalt ook een groot deel uit je voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn verse groenten, granen, noten en plantaardige oliën. Daarnaast kan je ook vitamine E via supplementen opnemen, maar dan moet je wel opletten dat je niet te veel binnenkrijgt. Volwassenen mogen maximaal 300 mg vitamine E per dag opnemen, maar deze grens haal je nooit via voeding alleen. Bij mensen die een vitamine K-tekort hebben of bloedverdunners gebruikt, kan een teveel aan vitamine E de bloedstolling remmen.

 

Vitamine E is dus niet alleen erg voordelig voor je algemene gezondheid, maar ook specifiek voor je huid. Je huid is beter beschermd tegen de schadelijke uv-straling van zonlicht en huidveroudering wordt geremd. Je kan het via huidverzorgingsproducten aanbrengen op de huid, maar vitamine E zit ook gewoon in veel voedingsproducten.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels