02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Vitaminen en mineralen

Vitamines zijn organische stoffen die in het lichaam onvoldoende of niet worden aangemaakt in tegenstelling met andere voedingsstoffen (vetten, eiwitten, koolhydraten,..). Ze zijn in kleine hoeveelheden nodig voor het normaal functioneren van elk organisme. Een vitaminetekort kan ernstige gevolgen hebben en het lichaam in gevaar brengen.

Vitamines zijn te vinden in het voedsel en kunnen in twee groepen worden ingedeeld: de vetoplosbare (vitamine A, D, E en K) en de wateroplosbare (o.a. vitamine C, B-complex). Tot het vitamine B-complex behoren o.a. vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, biotine en B12. De vitamines die vetoplosbaar zijn, kunnen in lichaamsvetten worden opgeslagen terwijl de wateroplosbare dit niet kunnen. De opslagcapaciteit van wateroplosbare vitamines is veel kleiner waardoor deze dan ook regelmatig opgenomen moeten worden in het lichaam.

Een te hoge opname van deze vitamines komt terecht in de urine en verlaat zo het lichaam. Wie een vitaminekuur wil opstarten vraagt best eerst advies aan een dokter of apotheker. Het is zo dat een korte vitaminekuur een goed gevoel geeft, maar niet alle vitamines zijn zonder gevaar. Er bestaat voor elke vitamine een optimale dosis, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), deze waarde kan je terugvinden op de verpakking van het vitaminepreparaat.

Een vitaminetekort kan ernstige gevolgen hebben en het lichaam in gevaar brengen.

 

Vitamine A

 

Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine met als meest actieve vorm retinol. Het is een bouwsteen van het lichtgevoelige pigment rodopsine dat in het netvlies voorkomt. Het is dus een belangrijke vitamine voor het gezichtsvermogen. Het kan in het lichaam worden aangemaakt via bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A die te vinden is in groeten en fruit. Vitamine A zelf kan teruggevonden worden in lever, vis en zuivelproducten en wordt opgeslagen in de lever. Verder is dit vitamine ook belangrijk voor de weerstand waardoor het soms anti-infectie vitamine wordt genoemd.

Ook is het nuttig voor de groei, de gezondheid van de huid en tandvlees. Het stimuleert de aanmaak van haarvaten die voorkomen in het lichaam. De ADH aan vitamine A komt ongeveer overeen met 800-1000 microgram per dag.

Wanneer er langdurig en te veel vitamine A wordt ingenomen, kan dit leiden tot leverschade en tot schade aan het zenuwstelsel en de beenderen. Hierbij wordt hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid waargenomen. Ook kunnen er afwijkingen te zien zijn aan ogen, huid en skelet.

Bij een tekort aan vitamine A kan er een verlaagde weerstand optreden. Verdere symptomen kunnen verschijnen, zoals droge en schilferige huid, dof haar, slechte toestand van het gebit en een verminderde vruchtbaarheid. Een chronisch vitamine A tekort zorgt voor nachtblindheid die kan overgaan in totale blindheid.

 

Vitamine D

Een ander vetoplosbaar vitamine is vitamine D. Vitamine D3 kan zelf aangemaakt worden door het lichaam. Hiervoor is voldoende blootstelling aan de zon nodig. Een kwartier per dag volstaat en zorgt er voor dat de huid voldoende vitamine D3 aanmaakt. Wanneer er geen blootstelling is, moet dit vitamine ingenomen worden via de voeding door het eten van vette vis, eieren, lever en boter. Vitamine D is belangrijk voor het ondersteunen van het skelet en voorkomt tandbederf. Verder bevordert het de opname van calcium en fosfor in het lichaam en is het belangrijk voor het immuunsysteem en de hart-en bloedvaten.

De ADH aan vitamine D is 2.5 microgram per dag. Een overmaat aan vitamine D kan schadelijke gevolgen hebben voor hart, nieren en bloedvaten. Het veroorzaakt misselijkheid, slaperigheid verminderde eetlust en obstipatie. Een tekort aan het vitamine zal voor verslapping van botten zorgen. Een gevolg hiervan kan osteoporose zijn. Dit is botontkalking die vooral bij oudere vrouwen optreedt en leidt tot botbreuken.

Vooral in de maanden waarbij de zon amper schijnt, kan extra inname van vitamine D nuttig zijn. Het verhoogt namelijk de weerstand en verkort de duur van infecties. Vitamine D heeft ook een stimulerend effect, vandaar dat het ook nuttig kan zijn bij vermoeidheid. Meer info over vitamine D kan je hier vinden.

 

Vitamine E

Het vetoplosbare vitamine E is een zeer sterk antioxidant die ons beschermt tegen oxidatieve stress. Bovendien, zijn vrije radicalen schadelijke zuurstofvormen zoals superoxide die het DNA beschadigen. Het vitamine beschermt ook tegen zenuwaandoeningen, in samenwerking met onze weerstand. Het speelt een rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en kan onze spieren en botten ondersteunen. Vitamine E zit in plantaardige oliën, noten, zaden en groene bladgroenten.

De ADH voor vitamine E wordt geschat op 9.3-13 microgram per dag. Te veel vitamine E in het lichaam kan giftig zijn omdat er een opstapeling is van vitamine E in de verschillende weefsels. Te weinig vitamine E is een gevolg van een ernstige stoornis in de opname ervan. Eventuele symptomen hiervan kunnen bloedarmoede en schade aan de hersenen zijn.

 

Vitamine K

Het laatste vetoplosbare vitamine is het vitamine K. Deze vitamine is belangrijk voor een goede bloedstolling. Het zorgt ervoor dat fibrinogeen en protrombine kunnen worden aangemaakt in de lever. Pasgeboren baby’s krijgen extra vitamine K om bloedingen te voorkomen.

Vitamine K wordt door de darmflora aangemaakt. Dit zijn slechts kleine hoeveelheden waardoor aanvulling vanuit de voeding belangrijk is. Het vitamine kan onderverdeeld worden in K1 en verschillende vormen van K2. Vitamine K1 is te vinden in groene bladgroenten, plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivelproducten en brood. Vitamine K2 bevindt zich in kaas, ei, kip, vlees en melkproducten.

De ADH aan vitamine K is ongeveer 45-80 microgram per dag. Wanneer er te weinig van dit vitamine wordt ingenomen, zal de bloedstolling vertraagd worden en kunnen bloedingen ontstaan. Een vitamine K tekort is zeldzaam en komt meestal alleen voor bij pasgeboren baby’s, mensen met een ernstige opnamestoornis en patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt. Antibiotica zorgen namelijk voor een aantasting van de darmflora. Een te hoge inname van vitamine K heeft geen nadelige gevolgen.

 

Vitamine B-complex

De vitamines die behoren tot dit complex zijn allemaal wateroplosbaar. Het vitamine B-complex bestaat uit acht vitamines waarvan de belangrijkste B1, B3, B11 en B12 zijn.

Vitamine B1 of thiamine zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit het voedsel waardoor energie wordt geleverd. Daarnaast speelt het een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart. Vitamine B1 bevindt zich in varkensvlees, graanproducten en vis. De ADH voor vitamine B1 komt overeen met 1100 microgram per dag. Een tekort van dit vitamine resulteert in depressie, concentratieproblemen, spierzwakte en een gebrek aan eetlust. Het is daarom aangeraden om vitamine B1 bij intense fysieke inspanning of stress in de nemen.

Vitamine B3 of niacine is belangrijk voor de energieproductie, bevordert de werking van het zenuwstelsel en speelt een rol bij de synthese van vetzuren. De energie wordt gehaald uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Verder heeft vitamine B3 een gunstig effect op de werking van insuline. Het is terug te vinden in zuivelproducten, vlees, groenten, gist en granen. De ADH voor dit vitamine is 1500 microgram per dag. Mensen met een vitamine B3 tekort hebben vaak last van huidziektes, diarree, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid.

Vitamine B11 of foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en DNA. Het zorgt voor een optimale deling van de cellen tijdens groei waardoor de kans op ontwikkelingsproblemen bij embryo’s verlaagd wordt. Dit vitamine komt voor in groeten, fruit, volkoren producten, brood, vlees en zuivelproducten. De ADH aan vitamine B11 ligt rond de 300 microgram per dag. Een tekort aan vitamine B11 kan tijdens de eerste stadia van de zwangerschap aanleiding geven tot een open ruggetje bij de baby. Dit komt doordat de centrale zenuwbuis niet gesloten wordt.

Vitamine B12 speelt een rol in de weerstand en is belangrijk bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en het optimaal functioneren van het zenuwstelsel. Het wordt gevonden in producten van dierlijk origine zoals in vlees en vis. Het is ook in kleinere hoeveelheden aanwezig in melk en eieren. De ADH voor vitamine B12 is ongeveer 2.8 microgram per dag. Een tekort aan dit vitamine is te wijten aan een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. De gevolgen hiervan zijn vermoeidheid, ademnood en gebrek aan eetlust. Veganisten kunnen ook een vitamine B12-tekort ontwikkelen aangezien zij een lange tijd of helemaal geen dierlijke producten gebruiken.

 

Vitamine C

Vitamine C is het bekendste wateroplosbare vitamine. Mensen zijn niet in staat om dit zelf aan te maken en zullen dit dus moeten opnemen uit de voeding. Het is een zeer sterke antioxidant en versnelt de genezing van wonden. Verder speelt het vitamine ook een rol bij het vormen van gezonde botten, een gezond gebit en goed functionerende bloedvaten.

Citrusvruchten bevatten een grote hoeveelheid aan vitamine C. De ADH is 70.000 microgram per dag. Een tekort kan vermoeidheid veroorzaken. Wonden zullen ook moeilijker genezen en men krijgt sneller blauwe plekken. Een overmaat aan vitamine C is onschadelijk. De nieren werken harder en het teveel aan vitamine C zal vervolgens het lichaam verlaten via de urine.

Als er een goede variatie zit in het voedingspatroon, zijn voedingssupplementen zelden nodig.

Wanneer er een goede variatie te zien is in het voedingspatroon zijn voedingssupplementen zelden nodig. Uit wetenschappelijke studies is echter wel bewezen dat een extra toediening van bepaalde voedingsstoffen zorgt voor een preventieve en beschermende rol.

Een tekort aan vitamines kan voorkomen bij een slechte behandeling van de bodem. Boeren bewerken hun grond soms zodanig dat het lijkt alsof er voldoende voedingsstoffen inzitten maar eigenlijk worden de voedingsstoffen vernietigd door bijvoorbeeld zwavelhoudende kunstmesten. Ook door een foutieve bereiding van voedsel kunnen veel voedingsstoffen verloren gaan (groenten afspoelen, te lang in water laten staan).

Personen die vermageren krijgen vaak te weinig vitamines binnen waardoor supplementen aangeraden zijn. Baby’s, kinderen en tieners hebben vooral behoefte aan vitaminesupplementen A, D, E, K, C, B11 en B2. Verkeerde voedingsgewoonten zoals het eten van fastfood kunnen zorgen voor een extra nood aan vitamine toevoer.

Bovendien zijn vitamines nodig voor een optimale ontwikkeling van het lichaam tijdens de eerste levensjaren. Volwassenen kunnen ook behoefte hebben aan vitaminesupplementen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen een vitamine B11 en D supplement innemen. Zo wordt de kans op het krijgen van een miskraam of op de afwijking ‘open ruggetje’ verkleind.

Mensen die langdurig onder stress staan en sporters (vooral vitamine B1) kunnen eveneens een vitaminekuur beginnen.  Rokers hebben ongeveer 40% meer vitamine C nodig dan niet-rokers. Vegetariërs moeten dan weer zorgen dat ze voldoende vitamine B12 innemen aangezien dit vitamine enkel aanwezig is in dierlijke producten. Als laatste hebben bejaarden nood aan vitamine A, B en C. Ook inname van vitamine D wordt aangeraden bij deze personen zodat osteoporose voorkomen wordt.

 

Mineralen

Mineralen zijn net zoals vitaminen onmisbaar voor ons organisme. Ze bevinden zich in onze beenderen, tanden, maar ook in ander weefsel in ons lichaam. Ze verzekeren een goede werking van ons metabolisme, onze spieren, hersenen en ogen. Onder deze essentiële mineralen bevinden zich: calcium, fosfor, natrium, kalium, chloor en magnesium.

We hebben in mindere maten ook nood aan jodium, ijzer, koper, zink, selenium, chroom en molybdeen. Een tekort aan jodium kan bijvoorbeeld lijden tot psychologische problemen en een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede.

Ieder mineraal speelt zo een belangrijke rol, hier enkele voorbeelden:

- Calcium versterkt de beenderen en de tanden

- Magnesium zorgt voor een goede werking van de spieren en van het zenuwstelsel

- Jodium zorgt voor een mooie huid

- IJzer helpt ons vermoeidheid te bestrijden

- Zink versterkt ons immuunsysteem en stimuleert het geheugen

- Mangaan voorkomt oxidatieve stress, net zoals selenium.

De lijst is hiermee nog niet compleet: talloze mineralen zijn essentieel voor  de verschillende functies van het organisme. Een tekort aan mineralen moet dus evenzeer vermeden worden als een vitaminetekort.

NB: de verschillende mineralen zijn terug te vinden in voedingssupplementen.

 

Samenvattingstabel

Vitamine

ADH

Waar zit deze in ?

A

800-1000 µg

 • Fruit en groenten (rauwe wortelen, spinazie, gekookte pompoen)
 • Vlees (lever)
 • Vis
 • Melkproducten

D

2,5 µg

 • Gekookte zalm
 • 15 minuten blootstelling aan de zon per dag

E

9,3-13 µg

 • Plantaardige olie (bv. Zonnebloemolie)
 • Droog fruit (bv. Amandels)
 • Granen
 • Groenten met groene bladeren

K1

K : 45 à 80 µg

 • Groenten met groene bladeren
 • Plantaardige olie (bv. Olijfolie)

In mindere mate :

 • Fruit
 • Melkproducten
 • Brood

K2

K : 45 à 80 µg

 • Vlees (kalfslever)
 • Kaas
 • Eieren
 • Kip
 • Melkproducten

B1

1100 µg

 • Granen (tarwekiemen, hele rijst)
 • Varkensvlees
 • Vis
 • Kikkererwten
 • Droge gist

B3

1500 µg

 • Melkproducten
 • Vlees (kippenwit, eendenborst)
 • Groenten
 • Gist
 • Granen.
 • Gerookte zalm

B11

300 µg

 • Groenten
 • Fruit
 • Hele granen
 • Brood
 • Vlees
 • Melkproducten

B12

2,8 µg

 • Dierlijke producten (vlees, vis, Sint-Jakobsvruchten, lever van gevogelte, krab)

In mindere mate :

 • Melk
 • Eieren

C

70 000 µg

 • Fruit (citrus, kiwi)
 • Groenten (rode paprika, broccoli)

Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.

vitaminen-en-mineralen - alle producten

1187 resultaten
Sorteren
Viata's keuze
Alvityl Vitaliteit
 (3)

Voedingssupplement op basis van vitaminen en mineralen in de vorm van capsules. Werkt ook als tonicum.

prijs apotheek: 39,90 *
30,81
-23% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 39,90 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Alvityl Vitaliteit
 

Kauwtabletten voor kinderen vanaf 6 jaar, aangepast aan de behoeften van groeiende kinderen. Aardbeismaak. Ter vervanging van Alvityl Junior.

prijs apotheek: 17,20 *
15,48
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 17,20 *

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Viata's keuze
Alvityl Multivitamines
 (2)

Voedingssupplement op basis van multi-vitaminen in de vorm een siroop met aangename smaak. Geschikt voor kinderen.

prijs apotheek: 16,03 *
10,36
-35% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 16,03 *

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Viata's keuze
Biotics B12-2000
 (3)

Voedingssupplement op basis van VIT B12, VIT B6 en foliumzuur, in de vorm van zuigtabletten. Verdeeld door Energetica Natura.

prijs apotheek: 37,92 *
34,13
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 37,92 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Supradyn Vital 50+
 

Voedingssupplement op basis van mineralen, sporenelementen, vitaminen en ginseng in de vorm van bruistabletten met sinaasappel-passievrucht smaak. Geschikt voor 50-plussers.

prijs apotheek: 28,95 *
22,39
-23% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 28,95 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Natural Energy Vitamine D Complex Ultra
 

Voedingssupplement op basis van vitamine D3 in virgin olijfolie in de vorm van parels. Draagt bij tot het behoud van een normaal vitamine D gehalte en een goed werkend immuunsysteem.

prijs apotheek: 24,56 *
20,87
-15% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 24,56 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Natural Energy Energy complex
 (4)

Voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantenextracten in de vorm van capsules ter ondersteuning van het energiepeil.

prijs apotheek: 38,58 *
37,81
-2% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 38,58 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Alvityl Vitaliteit gummies
 (1)

Voedingssupplement op basis van vitaminen en mineralen in de vorm van zachte gummies met fruitsmaak. Geschikt voor kinderen en volwassenen.

prijs apotheek: 16,95 *
14,00
-17% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 16,95 *

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Davitamon Vitamine D Forte
 

Voedingssupplement op basis van vitamine D in de vorm van smelttabletten met citroensmaak. Draagt bij tot een goede weerstand, het behoud van sterke botten en de goede werking van de spieren.

prijs apotheek: 14,99 *
9,29
-38% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 14,99 *

Bestel voor 12:00, morgen geleverd

Metagenics Multigenics Men
 

Voedingssupplement op basis van multi-vitamines en mineralen in de vorm van zakjes. De formule is samengesteld speciaal voor mannen. Dient te worden verdund in een glas water of een glas sinaasappelsap.

prijs apotheek: 31,00 *
27,28
-12% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 31,00 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, morgen geleverd