Ze zeggen wel eens “die persoon doet nog geen vlieg kwaad”. Dat kan wel kloppen, maar wanneer ze met zijn tienen rond mijn hoofd vliegen, ga ik maar al te graag de vliegen bestrijden. Misschien heb jij er nog niets van gemerkt, maar we zitten met een heuse vliegenplaag. En dit wil niet per se zeggen dat je ergens rottend voedsel hebt liggen, of dat je huisdieren niet proper zijn. Enkel al het licht in huis, een eetgeur of hogere temperatuur in huis dan buiten zorgt ervoor dat ze maar al te graag naar binnen komen.
Zo heb je voor je het weet een klein leger vliegen in huis zitten. Daarnaast leggen vliegen ook eitjes. Hier komen maden uit voort, deze kan je bijvoorbeeld vinden waar je het restafval bewaart.
Vliegen leggen eitjes waar maden uit voort komen.
Auw dat doet pijn!
Misschien ben je wel al eens gestoken door wat je dacht een gewone vlieg te zijn. Nu is het zo dat er inderdaad vliegen zijn die steken, al steekt de meerderheid van de vliegen niet. Er zijn verschillende soorten vliegen:
De huisvlieg
Dit is de vlieg die je nu mogelijk in grote hoeveelheden in huis aantreft als gevolg van licht, voedsel en warmte. Je hebt hem ook in een kleinere variant, de kleine huisvlieg. Deze verschijnt echter vooral wanneer er rottend plantaardig materiaal te vinden is. Beide vliegensoorten steken niet.
De stalvlieg
Qua uiterlijk lijkt deze vlieg op de huisvlieg, maar je vindt hem vooral terug in stallen en in weiden. Deze vlieg kan wel (pijnlijk) steken, vooral op de benen.
De kleine steekvlieg
Deze steekvliegen hangen soms in zwermen rond de koe, wat tot verminderde vlees-of melkproductie zou kunnen leiden. Deze soort kan ook mensen steken.
Bromvliegen
Er zijn verschillende soorten bromvliegen (blauwe en blauwgroene). Deze vlieg wordt vooral opgemerkt omwille van het brommende geluid dat hij produceert. Hij wordt aangetrokken door rottend vlees (bijvoorbeeld een dood muisje onder de kast, het schaap in de tuin met een grote wonde). Hij is niet schadelijk voor de mens en steekt ook niet. Wel kunnen deze vliegen proberen hun eitjes te leggen op vlees dat je in de keuken hebt.
Dazen
Deze vliegen vind je vooral in de buurt van water. Ze vinden hun prooi (koeien, paarden en mensen) via uitgeademde lucht. Het zijn de vrouwelijke varianten die steken en vervolgens bloed zuigen. Tijdens het steken komt speeksel vrij, leidend tot jeuk en zwelling van de gestoken huid. Een steek is pijnlijk maar in het algemeen ongevaarlijk. Toch kan niet iedereen de steken verdragen, met sterke zwelling tot gevolg.
Zo’n klein vliegje doet toch niets!
In het algemeen kan zo’n vliegje inderdaad niet veel kwaad. Ze kunnen wel zeer vervelend zijn, je aandacht afleiden tijdens een bezigheid of een rustige maaltijd verstoren. Doch kan voorzichtigheid geen kwaad. Vliegen kunnen ook wel enkele gezondheidsgevaren met zich meebrengen. Ze zouden wel eens ziektekiemen van maag- en darmziekten (zoals salmonellabacteriën) kunnen overbrengen. Ook andere bacteriën, virussen en parasitaire wormen kunnen door vliegen van elders mee in huis genomen worden. Niet te vergeten dat er ook nog steekvliegen zijn. Redenen genoeg dus om deze vervelende beestjes te weren.
Vliegen kunnen ook wel enkele gezondheidsgevaren met zich meebrengen.
Hoe kan je vliegen bestrijden?
Om te beginnen kan je proberen om ze buiten te houden. Er zijn verschillende middelen voorhanden om dit te doen. Zo bestaat er vanalles om een open deur of raam af te schermen, denk maar aan de vliegendeur of het vliegenraam. Er zijn ook stroken vliegennet die met een magneetstrip een gesloten geheel vormen, waardoor je nog makkelijk binnen en buiten kan. Zelf maak ik gebruik van een huisgemaakt middel. Een klein doorzichtig zakje (zoals een diepvrieszakje) goed gevuld met water wordt dichtgebonden en bovenaan de deur-of raamlijst vastgemaakt. Hang hem hoog genoeg zodat je niet telkens met je hoofd ertegen botst. Wanneer een vlieg binnen wil komen ziet hij zichzelf heel groot in deze waterzak. Hij zal zich verschrikken en omkeren.
Zijn de vliegen alsnog binnen geraakt? Dan kan je zelf op jacht gaan met een vliegenmepper. Gewoon ouderwets, of met een elektronische variant. Er zijn ook kleefstrips die de vliegen aantrekken en waar ze vervolgens aan blijven plakken. Je kan ook extra aandacht besteden aan de hygiëne in huis. Zorg ervoor dat er geen etensresten op tafel of in de gootsteen achterblijven.
Gaat het echt om veel vliegen? Dan kan je insecticidespray gebruiken. Deze spray spuit je in de hoeken van de kamers waar er veel vliegen zitten. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van deze producten, omdat ze neerdwarrelen op meubels, gordijnen en tapijt. Niet zo handig als je kleine kindjes of huisdieren rond hebt lopen. Bij je apotheker kan je biologische insecticide kopen die ook de vliegen (en andere vliegende insecten) bestrijden, maar niet schadelijk zijn voor de rest van de omgeving.
Als het om een echte plaag gaat zullen deze middelen niet voldoende zijn en ga je best (eventueel met professionele hulp) op zoek naar het nest van waar deze vliegen komen en waar ze verder broeden.
Je hoeft tijdens deze mooie dagen dus niet ramen en deuren gesloten te houden! Er zijn andere manieren om vliegen te voorkomen of te bestrijden. Veel succes ermee!
Heb je nog een vraag, contacteer dan onze Viata apotheker.