02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

17-03-2020 | Dieren

Vlooien en teken: dé nachtmerrie voor huisdiereigenaren

Het warme weer is eindelijk terug! Voor ons betekent het dat het weer tijd is voor lange wandelingen met onze viervoeters. Het is echter oppassen geblazen: de lente gaat namelijk gepaard met de terugkeer van vlooien en teken. Deze kleine dieren belichamen de nachtmerrie van elke huisdiereigenaar, aangezien ze in de vacht van hun harige viervoeter kunnen dringen en al snel ondraaglijk kunnen worden. Ontdek al onze adviezen om je ervan te ontdoen!

Wat zijn vlooien?

vlooien hond

Vlooien zijn voor dieren wat luizen zijn voor mensen. In tegenstelling tot luizen, springen vlooien echter. Vlooien zijn kleine, rode of bruine insecten die 1 tot 3 mm groot kunnen zijn. Ze blijven niet permanent op hun gastheer zitten, maar springen erop om het dier te bijten (en zichzelf dus te voeden met voedingsstoffen die aanwezig zijn in het bloed).

Hoe detecteer ik de aanwezigheid van vlooien?

Als je huisdier zenuwachtig lijkt en voortdurend jeuk heeft, kan je er zeker van zijn dat hij met vlooien besmet is. De aanwezigheid van deze parasiet kan je eenvoudig met het blote oog waarnemen.

Hoe geraak ik van vlooien af?

Om vlooien te verwijderen, kan je een antiparasitaire shampoo gebruiken en na het drogen eventueel een antiparasitaire pipet aanbrengen bij het dier. Was ook zijn lakens of mandje (indien mogelijk) bij hoger dan 60°C.

Om je huis te behandelen,  zijn er speciale sprays die vlooien en andere parasieten afstoten (bijvoorbeeld in het tapijt of in vloerkleden). Als je huisdier niet van baden houdt, kan je een product als Beaphar Pro Dimethicon proberen om vlooien en teken te doden. Let wel op wanneer je een product koopt op de markt: zorg ervoor dat de spray direct op de vacht van het huisdier gespoten kan worden.

Antiparasitaire pipetten

Pipetten zijn vaak zeer compleet en worden elke maand gebruikt om het verschijnen van vlooien en teken te voorkomen. Beaphar biedt ze aan voor honden en katten van verschillende groottes.

En teken?

teken

Teken zijn arachnide parasieten (aangezien ze acht poten hebben), die zich vastklampen aan de huid van je huisdier om zich te voeden met zijn bloed. Vrouwtjes leggen de tekeneieren. Als ze net uit het ei zijn gekomen klampen de larven zich vast aan kleine zoogdieren, zoals spitsmuizen. Na hun eerste maaltijd vallen ze op de grond en worden ze nimfen. Na hun tweede maaltijd bereiken ze hun volwassen grootte. Ze kunnen dan grotere prooien aanvallen, waaronder honden, katten en mensen.

Wat is het gevaar van een tekenbeet?

vlooien kat

Pas goed op voor teken, aangezien ze ziektes met zich mee kunnen dragen. Je hebt vast en zeker al gehoord van de ziekte van Lyme. Thuis kan je een zelftest doen. Met de Beaphar Pro Borrelia Tick Test kan je bijvoorbeeld controleren of de parasiet die je hebt kunnen losmaken van je huisdier, besmet is met de Borrelia-bacterie (die aan de oorsprong ligt van de ziekte van Lyme).

Hoe verwijder ik een teek?

Wees voorzichtig wanneer je een teek probeert te verwijderen bij je viervoeter. Vergeet de parasiet niet volledig te verwijderen zonder er een nerveuze reactie bij te veroorzaken, die regurgitatie veroorzaakt. Zo’n reactie kan leiden tot bloeduitwisseling tussen het dier en de teek, en op deze manier kan de teek ziektes overbrengen.

Fouten die je dient te vermijden bij het verwijderen van een teek

  • De teek met blote handen lostrekken: je kan namelijk een gedeelte van de parasiet op je huisdier laten zitten.

  • Op het insect duwen met je vingers of een ongeschikt apparaat: je kan namelijk zoals hierboven aangegeven een regurgitatie veroorzaken, hetgeen verantwoordelijk is voor de overdracht van bepaalde ziektes.

  • Een product gebruiken op de teek, zoals alcohol, ether, of olie: om dezelfde reden.

Tips om een teek te verwijderen

tekentang

Verwijder de parasiet met een speciaal pincet. De tekentang lijkt op een mini koevoet. Schuif hem met de haak om het insect heen tegen de huid van je huisdier. Op deze manier wordt de volledige teek effectief verwijderd. Als het pincet eenmaal op zijn plaats zit, draai je het tegen de wijzers van de klok in, totdat de parasiet loslaat. De handelswijze is gelijkaardig voor een tekengrijper. Duw op de drukknop om de haak te openen, en grijp vervolgens de volledige teek beet tegen de huid van het dier. Draai ten slotte opnieuw tegen de wijzers van de klok in.

verwijderen teek

  • Als je geen pincet wil gebruiken, kan je een pipet of een insecticidenspray gebruiken (let op: kies altijd voor een spray die speciaal is ontworpen hiervoor). De teken zullen niet onmiddellijk sterven: ze zullen pas enkele uren later loslaten. In de tussentijd kunnen ze wel geen ziektes meer overbrengen, en dat is het belangrijkste.

Andere insecten waarvoor je moet opletten

Ook al zijn vlooien en teken de bekendste parasieten, ze komen nooit alleen. Je tuin zit immers vol met insecten die je huisdier kunnen steken. Enkele voorbeelden:

  • Muggen (ook al steken enkel de vrouwtjes, ze zijn vaak dragers van ziektes)

  • Oogstmijten

  • Huisstofmijten (parasieten die schurft veroorzaken)

  • Enz.

Controleer je huisdier dus aandachtig en bescherm hem tegen insecten, zeker gedurende het voorjaar en de zomer!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels