02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
04-11-2019 | Algemeen welzijn

Voedingsdriehoek: de dranken

Geschreven door Niels gezond leven gezonde voeding

De voedingsdriehoek is vandaag de dag nog altijd een handig hulpmiddel om jouw dagelijkse voedingspatroon iets op te schonen. De voedingsdriehoek laat zien in hoeverre bepaalde producten goed voor je zijn en waar je op moet letten bij het nuttigen van deze producten. Een van de belangrijkste lagen, sterker nog dé belangrijkste laag, in de driehoek is de waterlaag. Water speelt een cruciale rol in het onderhouden van het lichaam, water heb je dan ook echt nodig. Nu zijn er nog veel meer soorten drankjes die je kunt drinken op een dag, echter is het maar de vraag of deze ook goed voor je zijn. Wij laten je in dit artikel alles zien wat je maar moet weten op het gebied van dranken in de voedingsdriehoek. Leg de focus op water

Voordat we alle mogelijke soorten drankjes zullen overlopen, is het belangrijk dat je weet dat water veruit het beste is om te drinken op een dag. In water zitten helemaal geen calorieën en dat maakt het veel gezonder dan zoete troep zoals frinsdranken. Dat zorgt er dan ook voor dat je onbeperkt veel water kunt drinken zonder dat je bang hoeft te worden dat je ook maar een grammetje zal aankomen.

Op een dag is het belangrijk om ongeveer 2 liter water te drinken. Aangezien je iedere dag een hoop water verliest door te zweten en te plassen, zal je er alles aan moeten doen om de reserves in het lichaam aan te vullen. Je kunt natuurlijk jouw water aanlengen met een smaakje om het zo wat lekkerder te maken, houd er alleen rekening mee dat suikers wel weer zorgen voor een hoop calorieën. Ook koffie of thee kan een uitstekend alternatief zijn, deze bevatten namelijk ook geen natuurlijke suikers. De zoete sportdrankjes kan je het beste links laten liggen, door de grote hoeveelheid suikers zijn ze namelijk niet zo gezond. 

Op een dag is het belangrijk om ongeveer 2 liter water te drinken. Aangezien je iedere dag een hoop water verliest door te zweten en te plassen, zal je er alles aan moeten doen om de reserves in het lichaam aan te vullen.

Koffie, water en thee

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is water, koffie of thee de beste keuze die je kunt maken om je dorst te lessen. Water uit de kraan is prima, al is mineraalwater natuurlijk ook goed. Aangezien koffie en thee allebei geen voedingswaarden bevatten is er geen sprake van een grijs gebied. Houd er rekening mee dat het niet verstandig is om suiker en melk in je koffie te doen, dat zorgt namelijk wel weer voor teveel vet en suiker. Dranken uit deze categorie die tot de rode laag behoren zijn bijvoorbeeld de ijskoffies die je in de supermarkt kunt vinden aangezien deze echt ongezond zijn.

Groentedrankjes

Een ander soort drankje is het groentedrankje. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten groentedrankjes. De groentedrankjes die goed voor je zijn, zullen gemaakt zijn van pure groenten, denk bijvoorbeeld aan groentesoep. Hier mag geen room of vlees aan zijn toegevoegd. Dat geldt ook voor de soep die je in blik kunt halen. Groentesap en verse groentesoep met room bevinden zich in het grijze gebied, deze zijn namelijk bewerkt. Soepen op basis van pakjes (instant soep) moet je zo min mogelijk nuttigen aangezien ze te veel zout bevatten.  

Fruitdrankjes

Naast de dranken op basis van groenten zijn er natuurlijk ook nog altijd een hoop drankjes die gemaakt zijn van fruit. Het enige wat je kunt nuttigen wat echt gezond is, is een vers geperst sapje. Verse sapjes die je in de supermarkt kunt kopen, zullen vaak behandeld zijn, bijgevolg bevinden ze zich dan ook in het grijze gebied. Blijf weg van de vruchtenlimonade en van drankjes die zijn aangelengd met suiker. 


Dranken met granen en noten

Deze drankjes zijn helaas niet zo gezond. Geen enkel drankje in deze categorie ligt in de groene zone. In de grijze zone liggen de drankjes op basis van granen en noten, aangezien deze bewerkt zijn raden wij ze niet expliciet aan. Er zijn geen drankjes op basis van granen en noten die zich in de rode zone bevinden, dat is dus een goed teken. 

Dranken met melk of soja

We zien steeds meer drankjes op basis van melk en soja. Deze drankjes kunnen gezond zijn, het hangt er echter wel van af welk soort drankje je koopt. De drankjes die tot de groene zone behoren zijn onder andere natuurlijke melk en met vitamine verrijkte sojadrankjes. In de grijze zone bevinden zich de yoghurtdrankjes zoals Optimel. Ook Chocomelk staat op de lijst. Beiden zijn minder goed aangezien er vaak suikers in deze drankjes verwerkt zitten. 

Overige drankjes

Alle andere soorten drankjes kan je het beste vermijden, aangezien deze niet zo gezond zijn. De light frisdrank behoort tot de grijze zone. Hier zitten namelijk een hele hoop converseermiddelen in om het langer houdbaar te maken. Alle andere soorten frisdrank behoren tot de rode zone, deze zou je zo min mogelijk moeten nuttigen. Blijf ook zeker weg van sportdrankjes en van energiedrankjes, deze zijn helemaal niet gezond. 

Hoeveel drinken op een dag

We hebben het al even kort benoemd, maar een beetje herhaling kan nooit kwaad. Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt op een dag. Als volwassene verlies je op een dag al snel 2 tot 3 liter vocht, dat is natuurlijk ontzettend veel. Door te drinken en te eten kan je het vochtverlies op een eenvoudige wijze compenseren. Voedsel zorgt vaak al voor een liter aan vocht per dag, zo bevat fruit bijvoorbeeld veel vocht. Door meer dan 1,5 liter te drinken op een dag zorg je ervoor dat jouw lichaam altijd voldoende vocht binnen krijgt. Dit is natuurlijk een aanbeveling, het is dan ook niet zo dat je gelijk dood neervalt wanneer je minder dan 1,5 liter drinkt. Iedere volwassene heeft een andere behoefte als het aankomt op vocht, aangezien ieder zijn of haar lichaam nu eenmaal anders is.

Voedsel zorgt vaak al voor een liter aan vocht per dag, zo bevat fruit bijvoorbeeld veel vocht.

Een goede manier om te zien of je voldoende drinkt, is door te kijken naar de kleur van je urine. Aan de hand van de kleur kan je namelijk zien of jouw lichaam in staat is om alle voedingsstoffen uit te scheiden. Wanneer je urine kleurloos of lichtgeel is, weet je dat je op die dag voldoende hebt gedronken. Als je urine donkergeel is dan is het verstandig om meer te drinken. Het is ook verstandig om meer te drinken wanneer het warm weer is, wanneer je heftig hebt gesport en wanneer je ziek bent. 

Hoe gezond drinken – enkele tips

Als je op een gezonde manier wilt drinken, zijn er enkele handige tips die wij je kunnen meegeven. Op de eerste plaats is het verstandig om het drinken over de dag heen te verspreiden. Wanneer je alleen bij de maaltijd drinkt zal je te weinig vocht binnen krijgen. Op de tweede plaats is het verstandig om altijd een flesje bij je te hebben, hiermee ben je in staat om op ieder moment van de dag even een slokje te nemen. Op de derde plaats raden wij aan om bij het tafeldekken een kan met water op tafel te zetten, zo vergeet je niet om een paar glazen te drinken. De laatste tip is om jouw water wat lekkerder te maken met een smaakje, hierdoor is het wat makkelijker om over de dag heen meer te drinken. Je kunt bijvoorbeeld wat munt of fruit toevoegen aan het water voor wat meer smaak. 

Duurzaam water

Wanneer je water drinkt, is het belangrijk dat je rekening houdt met de duurzaamheid van de bron van het water. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is kraanwater net zo gezond als water uit de flesjes. Dat is dan ook de reden waarom wij afraden om water uit flesjes te drinken, deze flesjes zijn namelijk erg slecht voor het milieu. Ook zijn de flesjes water in verhouding veel duurder dan het water uit de kraan. Door over te stappen van plastic flesjes op het kraanwater kun jij vandaag nog de natuur een handje helpen. 

Waarom staan er geen dranken op de voedingsdriehoek

Een vraag die vrij regelmatig wordt gesteld, is waarom er geen andere dranken op de voedingsdriehoek staan naast water. Dat komt voornamelijk door het feit dat de voedingsdriehoek een algemeen beeld laat zien van wat er allemaal gezond is. De voedingsdriehoek kan gevolgd worden vanaf het eerste levensjaar, dat is de reden waarom je geen koffie en thee op de driehoek ziet staan. Hier zit namelijk cafeïne in, deze stof is niet goed voor de jongeren en kinderen die de driehoek volgen. 

Fruitsap vs. frisdrank

Fruitsap is helemaal niet zo gezond als mensen denken. Wanneer we het woord fruitsap gebruiken dan bedoelen we sinaasappelsap en appelsap. In deze sappen zit vaak een hele hoop suiker, ook al heeft deze een natuurlijke oorsprong. De suikers zorgen ervoor dat het aantal calorieën veel hoger is dan bij de andere drankjes. Als we puur naar de suikers kijken dan is inderdaad frisdrank net zo slecht als fruitsap, echter is het wel zo dat er meer voedingsstoffen in de fruitsapjes zitten, zo vinden we  in fruitsap onder andere meer vitamine C terug. Het is wel zo dat er bij het productieproces een grote hoeveelheid aan vezels en vitaminen verloren gaat, deze krijg je dan ook niet binnen. Het is veel verstandiger en gezonder om een stuk vers fruit te eten. Dit geeft je eerder een voldaan gevoel en het bevat vaak ook nog eens minder suikers. 

Dranken die slecht zijn voor je tanden

Vrijwel alle dranken waar veel zuur of suiker in zit, zijn slecht voor je tanden. Drankjes die slecht zijn voor je tanden zijn onder andere fruitsap, frisdrank en sportdrank. Kies je er nu toch voor om deze drankjes te nuttigen, dan is het verstandig om je glas snel op te drinken en om even te wachten voordat je jouw tanden poetst. Het glazuur heeft namelijk even nodig om weer helemaal te herstellen. 

Het drinken van alcohol

Het laatste waar we even naar moeten kijken is het drinken van alcohol, dit hebben we namelijk nog niet behandeld in dit artikel. Als je ervoor kiest om alcohol te drinken, dan is het verstandig om niet meer dan 10 glazen per week te drinken. Dit is de maximale hoeveelheid aan alcoholische drank als je gezond door het leven wilt gaan. Het is overbodig om te zeggen, maar alcohol moet je natuurlijk nooit nuttigen wanneer je nog achter het stuur moet kruipen. Ook moet je wegblijven van alcohol wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt, dat vind je vaak terug in de bijsluiter. 

Als je ervoor kiest om alcohol te drinken, dan is het verstandig om niet meer dan 10 glazen per week te drinken.

Dankzij dit artikel weet je beter welke drankjes je zonder enig risico kunt drinken en welke drankjes je beter links kunt laten liggen wanneer je gezond door het leven wilt gaan. Water is natuurlijk het best, maar af en toe een ander drankje kan echt geen kwaad. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels