02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

04-11-2019 | Algemeen welzijn

Voedingsdriehoek: frisdrank, energiedrank en alcohol

Mensen die gezond door het leven willen gaan, weten maar al te goed dat water het gezondste is om te drinken. Het is echter voor veel mensen lastig om alleen maar water te drinken, mensen willen van tijd tot tijd nu eenmaal ook wel eens iets anders drinken. Zo zijn er veel mensen die light frisdrank drinken of die af en toe eens een alcoholisch drankje nuttigen. Wij laten je in dit artikel zien waar je op moet letten bij het drinken van deze drankjes. Zo weet je hoe je kunt genieten, zonder dat de impact op het lichaam te groot wordt.


Hoe ongezond zijn light frisdranken? 

De drankjes die buiten de voedingsdriehoek vallen, zijn vaak niet echt gezond, anders zouden ze er wel op te vinden zijn. Light frisdranken zijn bijvoorbeeld niet zo gezond als je in eerste instantie zou denken. Deze drankjes bevatten helemaal geen goede voedingstoffen, de enige stoffen die er in zitten, zijn zoetstoffen. Dat heeft er dan ook voor gezorgd dat deze drankjes zijn opgenomen in de grijze zone. De zoetstoffen geven het drankje een zoete smaak mee, deze zoete smaak is echter zeer chemisch. Daar komt ook nog eens bij dat het fosforzuur je tanden kan aantasten. Probeer dus niet te veel light frisdank te drinken. 

Hoeveel mag je dan wel drinken, vraag je je wellicht af? Het is belangrijk om niet te overdrijven, af en toe een glaasje kan dus geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Wij raden af om als kind of als zwangere vrouw light frisdrank te nuttigen. De enige mensen die echt baat kunnen hebben met  light frisdrank zijn de mensen die last hebben van diabetes. Dankzij de light frisdrank zijn zij namelijk in staat om net even wat meer variatie te krijgen op een dag. Ook aan hen adviseren we echter om deze drankjes altijd met mate te drinken. 

Het is belangrijk om niet te overdrijven, af en toe een glaasje kan dus geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van.

Kinderen en frisdrank 

Het beste is om kinderen weg te houden van alle soorten zoete drankjes. Zo zijn energiedrankjes en sportdrankjes helemaal niet goed voor kinderen. De suikers zorgen ervoor dat ze erg druk kunnen worden, daarnaast kan de zoete smaak ervoor zorgen dat ze eerder zullen snacken. Ook is het zo dat de tanden van kinderen nog vol in ontwikkeling zijn en frisdrank kan hier een zeer slechte invloed op hebben. Mocht je een kind hebben, dan kan je bijvoorbeeld afspreken om het aantal glazen cola of energiedrank te beperken tot een bepaald maximum, op die manier zullen de gezondheidsrisico’s minimaal zijn.

Sportdrankjes: wat zit er in?

In tegenstelling tot normale frisdrank is een sportdrankje echt wat anders, hier zitten namelijk enkele stoffen in die je niet in andere drankjes kunt drinken. Dat houdt echter niet in dat het gezond is om sportdrankjes te drinken, door de hoge hoeveelheid suiker brengen deze drankjes namelijk ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Sportdrankjes zijn onder te verdelen in twee soorten, de isotone drank en de hypertone drank. De isotone drank heeft net wat minder suiker dan de hypertone, dat is dan ook de reden dat isotone drankjes beter zijn dan de andere soort. Het enige moment waarop je deze sportdrankjes zou moeten drinken, is na een zware training of na fysieke inspanning aangezien ze hier dan ook echt voor zijn bedoeld. De sportdrank behoort nog niet tot de rode zone, echter is het wel belangrijk dat je deze drankjes met mate drinkt. Als sporter is het inderdaad belangrijk om na de training wat te drinken, maar dat hoeft niet altijd een sportdrankje te zijn. 

Sportdrankjes zijn onder te verdelen in twee soorten, de isotone drank en de hypertone drank.

De risico’s van energiedrankjes

Nu we bekeken hebben wat je moet doen met sportdrankjes en met frisdrank is het belangrijk om even stilte staan bij de zogeheten energiedrankjes. Drankjes als Red Bull zijn verre van gezond, deze drankjes behoren dan ook tot de rode zone. Energiedrankjes bevatten in tegenstelling tot normale frisdrank veel meer cafeïne. Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft deze stof een oppeppende werking waardoor je minder snel moe wordt. Nu lijkt dat misschien onschuldig, maar dat is niet helemaal waar. Wanneer je namelijk te veel cafeïne binnenkrijgt, kan je last krijgen van verschillende soorten lichamelijke klachten. Op de eerste plaats is het mogelijk dat je last krijgt van hartkloppingen en van hoofdpijn. Daar komt bij dat je last kan krijgen van trillingen en dat je angstgevoelens kunt ontwikkelen. Ook zorgt cafeïne voor slapeloosheid, met als gevolg dat je weer meer cafeïne nodig hebt om wakker te blijven. Combineer drankjes met veel cafeïne nooit met alcohol, dat is namelijk vragen om problemen. Wil je de energiedrankjes wel drinken, dan doe je er verstandig aan om nooit meer dan één blikje per dag te drinken.

Wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan je last krijgen van verschillende soorten lichamelijke klachten.

De effecten van alcohol

Als laatste kijken we nog even naar alcohol, dat is namelijk nog niet voorbij gekomen in dit artikel. Alcohol is een schadelijke stof voor het lichaam, dat is iets wat duidelijk zou moeten zijn. Het beste is om geen alcohol te drinken, echter zijn er nu eenmaal een hoop mensen die een drankje van tijd tot tijd wel lekker vinden. Alcohol kan zorgen voor een hongergevoel, dat is dan ook de reden dat wij alcohol afraden aan alle mensen die op dit moment van plan zijn om af te vallen. Alcohol zou alleen gedronken mogen worden door volwassenen die weten hoe ze er mee om moeten gaan. Het is verstandig om het alcoholgebruik te verspreiden over de week en je drinkt het best nooit te veel in een sessie. 

Wil je alcohol drinken dan moet je altijd bekijken of je behoort tot de risicogroep. Mensen die zwanger zijn, bepaalde medicijnen gebruiken, nog moeten rijden of die jonger zijn dan 18 jaar kunnen beter wegblijven van alcoholische drankjes. Maak je niet druk, je kunt namelijk echt wel zonder een drankje. Je lichaam zal je zeker dankbaar zijn!
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels