02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
04-11-2019 | Algemeen welzijn

Voedingsdriehoek – noten en zaden

Geschreven door Niels gezonde voeding gezond leven

Vind jij het lekker om wat nootjes mee te nemen naar het werk? Of doe jij ook altijd lijnzaad door je kwark heen? Je bent zeker niet de enige, er zijn een hele hoop mensen die het lekker vinden om noten en zaden te eten. Het is zeker geen verkeerd idee om meer noten en zaden binnen te krijgen op een dag aangezien ze  goed voor je gezondheid zijn. Door noten en zaden te eten zal je het risico op hart en vaatziekten aanzienlijk kunnen verminderen. Wij zullen je in dit artikel alles laten zien wat je maar moet weten over noten en zaden.  Lees meer over de voedingsdriehoek.


Zijn noten en zaden gezond?

Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat noten en zaden super gezond zijn om te eten. Op de eerste plaats zorgen noten en zaden ervoor dat je aanzienlijk minder risico loopt op hart en vaatziekten. Daar komt ook nog eens bij dat je door middel van noten en zaden minder snel last zal hebben van cholesterol in je lichaam. De meeste noten en zaden bevatten tot wel 60% aan vet. Dat zijn wel de gezonde vetsoorten want er zitten bijna geen verzadigde vetten in noten en zaden. Hierdoor weet je zeker dat je deze gewoon kunt eten, zonder dat je ongezond bezig zal zijn. In noten en zaden zitten onder andere een hele hoop vitamines en mineralen, maar ook kalium en zink. 

Voor welke noten en zaden moet je gaan?

Het is zeker geen verkeerd idee om iedere dag noten en zaden te eten. Wanneer je kiest voor deze voedingsmiddelen, is het verstandig om te gaan voor de onbewerkte vorm, hier zit namelijk geen zout of suiker in. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor soort noten en zaden je kiest, vrijwel alle soorten zijn goed voor je. Je kunt onder andere denken aan zonnebloempitten, pompoenpitten en chiazaad. Voor de noten zijn pistachenoten, amandelen en hazelnoten erg lekker om zo tussendoor te eten. Wel is het verstandig om af te wisselen met de soorten nootjes, op die manier zorg je ervoor dat je van alles een beetje binnen zal krijgen. 

Het maakt eigenlijk niet uit wat voor soort noten en zaden je kiest, vrijwel alle soorten zijn goed voor je.

Hoeveel noten en zaden eten?

Over het algemeen wordt er aangeraden om iedere dag een handjevol met noten en zaden te eten. Dat is natuurlijk super eenvoudig om te behalen, je kunt ze namelijk vrijwel overal indoen. Doe ze bijvoorbeeld eens in de yoghurt of stop ze in je tas als tussendoortje. Het is ook super lekker om je noten en zaden fijn te malen en door het eten te doen, dat geeft het eten een beetje een bite mee. Door te experimenteren met alle mogelijke soorten smaken, zal je in staat zijn om jouw dagelijkse hoeveelheid noten en zaden iedere dag weer lekker binnen te krijgen. 

Duurzaamheid van noten en zaden

Als jij je bezig houdt met de duurzaamheid van je voedsel, dan is het handig om even op de achterkant van de verpakking te kijken om te zien waar de noten vandaan komen. Er zijn meer dan genoeg aanbieders die noten of zaden aanbieden die afkomstig zijn uit Vlaanderen of Europa, deze voldoen dan ook aan alle eisen op het gebied van lokale productie. Vind je duurzaamheid belangrijk, dan is het verstandig om voor deze noten en zaden te kiezen en om de producten uit het buitenland te laten liggen. 

Allergisch voor noten

Een klein gedeelte van de mensen is gevoelig of allergisch voor noten. Als jij tot deze groep behoort, dan weet je het waarschijnlijk van jezelf wel. Wanneer je allergisch bent en toch noten of zaden eet, kan je last krijgen van een opgezette nek. Bij deze mensen zal het lichaam, in het bijzonder het afweersysteem, op een zeer heftige manier reageren op eiwitten of op andere nootsoorten. Een pinda-allergie komt ook voor, al hoeft het nog niet te betekenen dat je dan gelijk voor alle noten allergisch bent. Het kan per nootsoort verschillen.

Wanneer je allergisch bent en toch noten of zaden eet, kan je last krijgen van een opgezette nek.

Word je dik van noten en zaden?

Het is zeker mogelijk dat je dik kan worden van noten en zaden, al is de kans dat het gebeurt vrij klein. In noten en zaden zitten aardig wat vetten, wanneer je deze in vrij grote aantallen binnen krijgt, kan je inderdaad lichaamsvet aankomen. Nu zijn dat wel de goede vetsoorten, het is dan ook echt een stuk gezonder dan alle andere soorten vettige gerechten. Door noten en zaden te eten zal je een lager cholesterolgehalte krijgen, dat maakt noten een uitstekende toevoeging voor jouw dieet. Door niet te veel te eten, zal je echt nergens last van hebben. Een handje noten of zaden per dag is alles wat je nodig hebt om deze goede voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels