02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

24-08-2018 | Aandoeningen

Pas tijdens de zomer op voor een voedselvergiftiging!

Het ziet ernaar uit dat het weer een warme zomer zal worden! Bij hoge temperaturen moet men heel voorzichtig zijn met eten om een voedselinfectie en -vergiftiging te voorkomen. Maar wat is het verschil tussen de twee en hoe kan je ze vermijden? In dit artikel geven we je alle interessante informatie over dit onderwerp.

Een voedselinfectie of -vergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van voedingsmiddelen die ziekteverwekkers bevatten (bacteriën, virussen, parasieten). Dit komt voor wanneer tijdens het koken, de productie of het transport de bewaaromstandigheden of de hygiëne onvoldoende zijn waardoor het voedsel besmet raakt. Om je een idee te kunnen geven over de grootte van dit fenomeen, is hier het aantal gerapporteerde voedselinfecties in België van 2015, in aflopende volgorde:

-          Vlees- en vleesproducten: 264 gevallen

-          Vis en schelpdieren: 179 gevallen

-          Groenten en fruit: 94 gevallen

-          Leidingwater: 52 gevallen

-          Bakkerijproducten: 27 gevallen

N.B.: In 2015 waren er 1673 gevallen van voedselvergiftiging en -infecties, waaronder 2 gevallen van botulisme, een levensbedreigende aandoening.

Wat is het verschil tussen een voedselinfectie en een voedselvergiftiging?

voedselvergiftiging symptomen

 

Een voedselinfectie veroorzaakt een ontsteking van de maag en darmen die ontstaat door een bacterie, virus of parasiet.

Bij een voedselvergiftiging daarentegen zijn het de stoffen of toxines die door voedsel worden geproduceerd die verantwoordelijk zijn voor de aandoening.

Ten slotte bestaat er ook nog een infectie door toxinen, wat een infectie is die over het algemeen vanzelf beter wordt na 24 uur en die gekenmerkt wordt door de volgende symptomen:

-          Misselijkheid

-          Braken

-          Maagkrampen

-          Vaak hoofdpijn en koorts

Wat zijn de complicaties van een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging kan banaal zijn en na 24 uur vanzelf verdwijnen. Sommige mensen lopen echter een hoger risico op het ontwikkelen van complicaties, zoals baby's, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit.

Het eerste risico is uitdroging, maar een voedselinfectie kan ook leiden tot ernstigere gevolgen, zoals nierfalen, aandoeningen van het zenuwstelsel, miskraam bij zwangere vrouwen en zelfs de dood in het geval van botulisme.

Hoe voorkom je een voedselvergiftiging?

Aangezien een voedselvergiftiging gerelateerd is aan besmet voedsel, is het noodzakelijk om de maatregelen voor bewaring en hygiëne te respecteren, waarvan hier enkele voorbeelden.

Tijdens een barbecue:

-          Neem het vlees pas uit de koelkast net voor je het gaat bakken.

-          Gebruik ander bestek voor gebakken vlees en rauw vlees.

-          Leg de restjes zo snel mogelijk in de koelkast, laat ze niet op tafel liggen, vooral niet in de zon ...

vermijden voedselvergiftiging

Thuis:

-          Werk op een schoon, ontsmet werkoppervlak.

-          Was je handen regelmatig en voor ieder contact met voedsel. Gebruik een verschillende handdoek voor je handen en voor de afwas.

-          Laat het eten niet op kamertemperatuur ontdooien maar plaats het in de magnetron of koelkast.

Bij een picknick:

-          Neem een ​​koeltas mee.

-          Houd het rauwe eten gescheiden van het klaargemaakte eten.

-          Houd eieren, sauzen en slaatjes voor op de boterham koel.

-          Pak je eten onmiddellijk na de maaltijd terug in.

In het buitenland:

-          Vermijd kraantjeswater in exotische landen

-          Schil of pel je fruit en groenten.

-          Vermijd zuivelproducten gemaakt van ongepasteuriseerde melk.

-          Eet geen eten dat in kraampjes of op markten is blijven liggen, kies eten dat voor je neus klaargemaakt werd.

Wat doen in geval van een voedselbesmetting?

De eerste maatregel is om jezelf te hydrateren. Voedselvergiftiging leidt namelijk vaak tot diarree of overgeven. Het is dus noodzakelijk om het vochtverlies te gaan compenseren om zo uitdroging te voorkomen. Er zijn ook behandelingen om uitdroging te voorkomen om de darmflora te herstellen, om de spijsvertering te bevorderen (bijvoorbeeld op basis van gember) of om te helpen tegen het braken. De aandoening kan enkele dagen aanhouden, raadpleeg je arts in geval van hoge koorts of algemene verzwakking.

Als je denkt dat je het eten hebt gevonden dat verantwoordelijk is voor je voedselvergiftiging, is het beter om dit te melden aan het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) om andere besmettingen te voorkomen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels