Schimmels zijn er overal. Ze houden van vochtige, warme plaatsen. Als het warmer weer is buiten,je meer
gaat zwemmen, je meer zweet in je schoenen, … hebben schimmels meer kans om te groeien. Sommige personen zijn meer vatbaar voor voetschimmel, bijvoorbeeld sporters, diabetespatiënten, patiënten met een verzwakt afweersysteem (vb patiënten met aids of kanker, of mensen die een transplantie ondergaan hebben). Een veel voorkomende vorm van voetschimmel wordt ook wel eens ‘atleetvoet’ of ‘zwemmerseczeem’ genoemd omdat het vaak voorkomt bij sporters (door gebruik van gemeenschappelijke douches, door het dragen van onvoldoende verluchtende sportschoenen). Je kan schimmelinfecties voorkomen door hygiënische maatregelen. Indien je toch een infectie oploopt, zijn er verschillende producten voorhanden. Deze worden verderop besproken.
Wat is voetschimmel?
Een schimmel resulteert niet zomaar in een infectie. Een schimmelinfectie (mycose), of meer specifiek een voetschimmelinfectie (tinea pedis) kan door verschillende factoren in de hand gewerkt worden. Onder andere chemische beschadiging (door veelvuldig gebruik van detergenten of oplosmiddelen), fysische beschadiging (bijvoorbeeld te nauwe schoenen) of uitwendige factoren (vochtigheid en warmte). Er zijn ook nagelschimmelinfecties (onychomycose). Deze verdwijnen niet vanzelf, hetgeen een behandeling noodzakelijk maakt.
Vele schimmels worden door je natuurlijk afweersysteem aangepakt.Regelmatig slaan ze toch toe en brengen ze heel wat ongemakken met zich mee. Gelukkig kan je op verschillende manieren preventief optreden en zo voetschimmel vermijden.
Wat wijst er op voetschimmel?
Hoe weet je of er een voetschimmel aanwezig is? Volgende symptomen kunnen voorkomen:
- Jeuk
- Kloofvorming
- Overmatige huidschilfering (vooral tussen de tenen)
- Huiduitslag (wit-rozig)
- Onaangename geur
- Kalknagels
Hoe kan je voetschimmel voorkomen?
Er zijn verschillende hygiënische maatregelen die je kan nemen om voetschimmel te voorkomen.
- Spoel en droog je voeten goed af. Wees hier bijzonder aandachtig voor na het zwemmen of na een saunabeurt
- Droog ook goed tussen de tenen.
- Gebruik niet te veel zeep.
- Ververs je sokken elke dag, en kies hierbij voor katoenen sokken.
- Draag schoenen die voldoende lucht doorlaten, bij voorkeur lederen schoenen. Sportschoenen of rubberlaarzen draag je voor zo kort mogelijke periodes.
- Als je schoenen hebt gedragen tijdens een schimmelinfectie, bestrooi je schoenen dan met schimmelwerend poeder of zet ze een nacht in de diepvries.
- Gebruik je eigen handdoek om je af te drogen (bijvoorbeeld na het zwemmen, in de sportzaal), en draag je eigen teenslippers.
- Hou je nagels voldoende kort, maar niet te kort. Knip je teennagels zo recht mogelijk.
- Loop niet blootvoets.
- Wanneer je voeten veel zweten, gebruik dan talkpoeder of een zweetremmende lotion. Er bestaan ook spuit- en strooibussen waarin een antimycoticum onder het poeder gemengd is.
- Kijk de voeten van je familieleden regelmatig na. Schimmels kunnen immers overgedragen worden.
- Thuis reinig je de douche ook best regelmatig met een ontsmettend product.
Hoe kan je schimmelinfecties behandelen?
Heb je het niet kunnen voorkomen en moet je nu je voetschimmel behandelen? Dan zijn er verschillende opties.
Vloeibare ontsmettende zeep met povidonjood als werkzaam bestanddeel (zoals Isobetadine vloeibare zeep): hiermee begin je. Dit werkt bactericide, virucide, fungicide, en sporicide. Je laat de zeep 5 minuten inwerken op de geinfecteerde zone alvorens af te spoelen (de schuimende zeep is eerst geel-bruin van kleur, je wacht met afspoelen tot ze ontkleurd is). Daarna gebruik je een van de volgende antimycoticumbevattende producten: creme, spraypoeder of los poeder.
Crème: meestal 2x/dag aan te brengen (afhankelijk van het product), gedurende een periode van 4à6 weken.Je wrijft iets ruimer in dan de geinfecteerde zone, en je behandelt 1 week langer nadat je voeten er genezen uitzien. Dit om zeker te zijn dat de schimmel wel degelijk weg is.
Spraypoeder: er zijn sprays op de markt om zowel je voeten als je schoenen in te spuiten. Dit spraypoeder wordt overdag dikwijls op de voeten gebruikt in plaats van de creme.
Poeder in een poederstrooibusje: je kan dit poeder in je schoenen strooien om zo te voorkomen dat de schimmel in je schoenen blijft voortbestaan. Dit poeder bevat hetzelfde antimycoticum als het spraypoeder. Het spraypoeder is makkelijker in het gebruik.
Een schimmelnagel (kalknagel) behandel je met een schimmeldodende lotion. Gedurende een intensieve behandelingsfase (meestal 1 maand) breng je het product dagelijks aan. Vervolgens volgt een beschermingsfase (meestal ongeveer 9 maanden) waarbij je het product 1 x per week aanbrengt. Omdat dit een lange periode van therapietrouw betreft, kan je dit soms beter met in te nemen geneesmiddelen behandelen. Deze zijn op medisch voorschrift.
Geneesmiddelen: er zijn verschillende antimyotica beschikbaar zoals Daktarin. Belangrijk is de dosering en de behandelingsduur correct toe te passen. Vraag raad bij je arts of apotheker (link) omtrent deze producten.
Lees ook eens ons thema over voetverzorging.