02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
05-01-2023 | Algemeen welzijn

7 redenen waarom water drinken goed is voor de gezondheid

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het is daarom aanbevolen om voldoende te drinken zodat deze voorraad op peil blijft. Over het algemeen raad men aan om dagelijks acht glazen van ongeveer 230 ml te drinken. Hoewel deze regel niet echt gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs, is hij wel makkelijk te onthouden. Waar geen twijfel over bestaat, is dat gehydrateerd blijven essentieel is voor je gezondheid. Lees hier zeven gezondheidsvoordelen van het voldoende drinken van water.

1.    Het verbetert je fysieke performance

Als je uitdroogt door te weinig water te drinken, zal dit een negatieve invloed hebben op je fysieke activiteiten. Dit effect weegt het zwaarste door tijdens intensieve workouts of langdurige hitte. Al vanaf een verlies van 2% van je lichaamsvocht, zal je de impact van uitdroging merken. 

Merk daarbij op dat atleten zo’n 6 tot 10% uitzweten tijdens het sporten. Uitdroging kan leiden tot een verstoorde regeling van lichaamstemperatuur en vermoeidheid. Het kan sporten ook moeilijker en zwaarder doen aanvoelen, zowel fysiek als mentaal.

Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf zo goed mogelijk hydrateert en dit nog meer doet in situaties waar de kans op uitdroging hoger is. Daarnaast kan een voldoende gehydrateerd lichaam beter oxidatieve stress weerstaan.

2.    Water verhoogt je energiepeil en hersenfuncties

water drinken nadenken hersenenJe hersenen zijn erg gevoelig aan veranderingen in hydratatie. Er zijn onderzoeken die suggereren dat zelfs een verlies van 1 tot 3% van het lichaamsvocht een aanzienlijke impact kan hebben op het functioneren van de hersenen. Het gaat dan over aspecten zoals humeur en concentratie bij vrouwen. Daarnaast verhoogt het ook de kans op hoofdpijn. Voor mannen zou dehydratatie kunnen leiden tot gevoelens van angst en vermoeidheid. Ook heeft een negatieve invloed op het functioneren van het werkgeheugen.  

Om het concreter te maken: een verlies van 1 tot 3% van lichaamsvocht is ongeveer 0.5 tot 2 kg van gewichtsverlies voor een persoon die 68 kg weegt. Dit gebeurt spontaan tijdens normale dagelijkse activiteiten of kan extremer zijn tijdens het sporten of warme dagen.

3.    Hydrateren kan hoofdpijn verhelpen of voorkomen

Als je uitgedroogd bent, loop je een verhoogde kans op hoofdpijn. Voor sommige mensen is dit ook een trigger voor migraine. Uit onderzoek blijkt dat hoofdpijn een van de meest voorkomende symptomen is van uitdroging. Verder is er ook bewijs dat het drinken van water kan helpen om hoofpijn te verlichten en ervoor kan zorgen dat je minder vaak hoofdpijn hebt. Hoe dit mechanisme juist in werking treedt moet nog verder onderzocht worden.

4.    Drink voldoende water om constipatie tegen te gaan

Constipatie is een veel voorkomende klacht waarbij je niet of minder vaak een grote boodschap kunt doen of hierbij moeilijkheden en pijn ervaart. Door veel te drinken, kan deze kwaal verminderen of zelfs weggaan. Wie weinig water drinkt loopt immers meer risico op constipatie. Vooral mineraalwater kan voordelig zijn voor wie last heeft van constipatie. Water dat rijk is aan mineralen zoals magnesium en natrium kan de stoelgang van mensen met constipatie vergemakkelijken.

5.    Water is een natuurlijke vijand van nierstenen

Een niersteen is een pijnlijk klompje mineraalkristallen dat kan ontstaan in het urinewegsysteem. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek dat impliceert dat meer water drinken kan helpen bij de preventie van terugkomende nierstenen bij mensen die hier al eens last van hebben gehad. Dat komt omdat een verhoogd volume van vloeistoffen in het lichaam ervoor zorgt dat er meer urine passeert langs de nieren. Hierdoor wordt de concentratie aan mineralen verdund, zodat deze minder snel kristallen zullen vormen.

6.    Water kan een kater helpen voorkomen

Als je de nacht ervoor te diep in het glaasje hebt gekeken of gewoonweg snel last hebt van katers, kan water drinken je redding zijn. Alcohol werkt als een diureticum, wat betekent dat het ervoor zorgt dat je meer water verliest dan dat je opneemt. Daarom raak je ook snel uitgedroogd wanneer je alcohol drinkt. Uitdroging is niet de directe oorzaak van een kater, maar het kan wel symptomen veroorzaken zoals dorst, vermoeidheid, hoofdpijn en een droge mond. Een goede manier om je kater te voorkomen is telkens een glas water na elk alcoholisch drankje te drinken én voor het slapengaan nog een groot glas water te drinken.

7.    Verlies overtollig gewicht door water te drinken

Dit klinkt misschien niet zo logisch, maar veel water drinken kan je helpen om af te vallen. Dat komt omdat je sneller verzadigd raakt en je metabolisme versnelt als je veel water drinkt. Door het lichtjes versnelde metabolisme zal je dagelijks meer calorieën verbranden dan voorheen. Om het effect te vergroten, kan het helpen om een half uur voor elke maaltijd een groot glas water te drinken. Zo zal je minder honger hebben en eet je bijgevolg ook minder.

 

Water drinken is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam. Belangrijke lichaamsfuncties zoals je geheugen en concentratie werken minder goed als je uitgedroogd bent. Zelfs na een percentage van je volledig lichaamsvocht te verliezen, zal je de gevolgen al ervaren. Ook op lange termijn is het belangrijk om altijd voldoende water te drinken. Zo kan je kwalen zoals niersteenvorming voorkomen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels