02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
20-04-2020 | Algemeen welzijn

Vroegtijdige menopauze

Geschreven door Niels Menopauze

De menopauze wordt meestal geassocieerd met vrouwen van middelbare leeftijd. De menopauze begint gemiddeld dan ook rond de leeftijd van 51 jaar. Toch kan het zijn dat de overgang en vervolgens de menopauze veel vroeger begint dan gemiddeld.

Op dat moment spreken we over een vroegtijdige overgang en menopauze. In het vervolg van dit artikel leer je meer over de vroegtijdige menopauze, de mogelijke oorzaken en behandelingen. 

Wat is een vroegtijdige menopauze?

De meeste voortekenen van de menopauze beginnen zich gemiddeld te vertonen in de laatste paar jaren voor de vijftigste verjaardag. Deze periode die ook de overgang wordt genoemd, maakt zich kenbaar door een onregelmatige menstruatiecyclus en andere kwaaltjes zoals opvliegers. De overgang duurt gemiddeld enkele jaren en eindigt met het begin van de menopauze. Toch kan het zijn dat de menopauze veel vroeger begint. Wanneer de overgang of de menopauze voor het 40ste levensjaar begint spreken we van een vroegtijdige menopauze. Hierbij kijkt men naar de laatste menstruatie. Wanneer je meer dan vier maanden niet meer gemenstrueerd hebt ten gevolge van verstoorde hormoonbalans, kan het zijn dat de overgang en menopauze voortijdig begonnen is. Andere benamingen voor dit fenomeen zijn primaire ovariële insufficiëntie (POI) of prematuur ovarieel falen (POF).  

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

De oorzaken van een vervroegde menopauze zijn niet altijd bekend, maar toch kunnen sommige factoren ervoor zorgen dat de menopauze vroeger zijn intrede doet. Zo kan de chemotherapie of hormoonbehandelingen bij borstkanker ervoor zorgen dat de menopauze vroegtijdig begint. Deze behandelingen kunnen ervoor zorgen dat er schadelijke stoffen in de eierstokken terechtkomen. Hierdoor verouderen de eierstokken sneller dan normaal waardoor de menopauze sneller kan beginnen. 

Verder kan een operatieve ingreep ervoor zorgen dat de menopauze vroeger begint. Wanneer de eierstokken worden weggenomen, begint de menopauze meteen na de laatste menstruatie. Je genen kunnen er ook voor zorgen dat je menopauze vroeger begint. Wanneer een vervroegde menopauze meer in je familie voorkomt, kan het zijn dat je hier zelf ook last van hebt. 

Bestaat er een behandeling?vroegtijdige menopauze zwangerschap

De diagnose van een vervroegde menopauze kan een bittere pil om te slikken zijn. Je krijgt plots last van kwaaltjes waar niemand van je leeftijdsgenoten last van heeft en van je kinderwens komt misschien niets meer in huis. Je krijgt plots te maken met veel veranderingen en het hele nieuws kan bijzonder hard aankomen. Dat brengt natuurlijk veel vragen en onzekerheden met zich mee. Je vraagt je misschien af of er een behadeling bestaat om alles om te keren. 

Zwanger worden gaat natuurlijk niet zonder eicellen, toch bestaan er alternatieven zodat je je kinderwens niet moet opgeven. Een eiceldonatie behoort te de opties. Hierbij wordt een donoreicel kunstmatig bevrucht en in de baarmoeder geplaatst. Deze procedure is echter niet altijd even voor de hand liggend. Een ander alternatief om je kinderwens te vervullen is adoptie. Je kinderwens is natuurlijk heel persoonlijks, spreek dus zeker met je partner over je gevoelens en bekijk de opties waar je je comfortabel mee voelt. 

Een vervroegde overgang gaat ook gepaard met kwaaltjes. Om deze tegen te gaan, kan een hormonale substitutietherapie (HST) worden voorgeschreven. Hierdoor vermindert het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten. Deze therapie is echter niet geschikt voor vrouwen die chemotherapie hebben gekregen.

Verder blijft het belangrijk om gezond te blijven leven en voldoende te bewegen. Een gezonde dosis vitamine D is ook zeer belangrijk voor vrouwen die vervroegd in de overgang komen. Een voedingssupplement kan je helpen om voldoende vitamine D binnen te krijgen.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels