02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

15-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat is exfoliëren en waarom is het goed voor de huid?

Je huid produceert snel nieuwe huidcellen om dode huidcellen te vervangen. Exfoliëren helpt je om deze dode huidcellen te verwijderen en zorgt ervoor dat je huid minder onzuiverheden krijgt en gaat stralen. Lees hier alles over hoe exfoliëren werkt, welke soorten exfoliant er bestaan en hoe je ze gebruikt.

Wat is exfoliëren?


Je lichaam maakt constant nieuwe huidcellen aan om de dode huidcellen te vervangen. Dit is een natuurlijk proces, hoewel de achtergebleven dode huidcellen de kans op onzuiverheden zoals puistjes en dofheid kunnen verhogen. Door te exfoliëren help je je huid om zich van de dode huidcellen te ontdoen. 


Hoe helpt een exfoliant jouw huid?


Twee vormen van exfoliant

 

  1. Fysieke exfoliant: Met behulp van een scrub of een ruw washandje/spons worden de huidcellen fysiek verwijderd.
  2. Chemische exfoliant: Dode huidcellen aan het oppervlak van je huid worden door een chemisch proces opgelost, meestal met behulp van zuren zoals melkzuren, glycolzuur, salicylzuur en retinol.


Voorzichtig met scrubs en chemische exfolianten!


vrouw huidverzorging exfoliantBeide types exfoliant kunnen je huid zuiverder maken en op lange termijn een beter uitzicht geven. Toch kunnen ze allebei je huid ook beschadigen. Gebruik je scrub niet te vaak (twee keer per week is genoeg) en wrijf niet te hard zodat je je huid niet beschadigt.

In het geval van een chemische exfoliant is het normaal dat je huid vervelt en zo je nieuwe huid bloot komt te liggen. Doe ook dit niet te vaak en lees steeds goed de gebruiksaanwijzing. Na het gebruiken van een chemische peeling moet je jezelf ook goed beschermen tegen de zon, want dan is deze erg gevoelig.


Welke chemische exfoliant moet je gebruiken?


Het is belangrijk dat je een chemische exfoliant kiest die bij je huidtype aansluit. Veel voorkomende ingrediënten zijn: glycolzuur (AHA) en salicylzuur (BHA). Glycolzuur is eerder geschikt voor een droge huid, want dit ingrediënt is oplosbaar in water, dringt dieper door in je huid en werkt dus vochtinbrengend. Salicylzuur sluit dan weer beter aan bij een combinatie of vette huid. Dat komt doordat salicylzuur of BHA in vet oplosbaar is en de poriën kan binnendringen. Zo brengt het je huid in balans door antibacterieel en ontstekingsremmend te werken.


Scrubben in 4 stappen


Het voordeel van een scrub te gebruiken in plaats van een scrubhandschoen is dat deze producten meestal ook verzachtende en hydraterende ingrediënten bevatten. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking of volg de volgende stappen:

  1. Maak je huid nat voor je een scrub gebruikt om schade te voorkomen.
  2. Masseer het product met je vingers of een washandje met cirkelvormige bewegingen in je huid. Gebruik een fijnere, gespecialiseerde scrub voor het gelaat.
  3. Je mag een beetje langer (maar niet harder!) scrubben op droge plekken op je huid, zoals ellebogen en knieën.
  4. Spoel je huid af met lauwwarm water en smeer je in met een hydraterende lotion.

 

Als je veel last hebt van onzuiverheden of een doffe huid, kan het dus nuttig zijn om je huid te exfoliëren. Dit betekent dat je je dode huidcellen verwijderd met een chemische of fysieke exfoliant. Overdrijf hier zeker niet mee, want anders irriteer of beschadig je de nieuwe huidcellen. Door deze stap aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen, zorg je ervoor dat je huid in no time weer gaat stralen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels