02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

21-01-2020 | Aandoeningen

Hoe behoed ik me tegen de griepepidemie?

De berichten hebben ons de afgelopen dagen allemaal bereikt: de griep staat voor de deur! En weliswaar heel erg stevig deze keer! Het nemen van goede voorzorgen is deze keer dus echt wel op zijn plaats als je een griep wilt vermijden

Helaas is het griepvirus iets heel besmettelijk. Zelfs praten met iemand die de griep heeft kan al voldoende zijn om besmet te geraken. Wie dus veel op drukbezochte plaatsen komt of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel meer kans om geïnfecteerd te worden

Griepbesmetting voorkomen

Een griepbesmetting kan je natuurlijk ook zo goed mogelijk vermijden, hoe je dit doet? Heel simpel! 

  • Regelmatig je handen te wassen met water en zeep. Is er geen water en zeep in de buurt gebruik op deze momenten dan alcohogel
  • Probeer je vingers zo weinig mogelijk in je mond of ogen te brengen
  • Iemand in je gezin of thuisomgeving heeft griep? Poets je omgeving dan even met een normaal schoonmaakmiddel 
  • En natuurlijk een gezonde levensstijl! Gezond eten en voldoende beweging zal ervoor zorgen dat je weerstand verhoogd. Een goede nachtrust is uiteraard ook aanbevolen wil je minder vatbaar zijn voor de griep. 

(Weet wel dat deze tips een vaccinatie niet vervangen).

Heb je ondanks alle maatregelen toch de pech van tot de slachtoffers te horen, weet dan dat alleen rusten en een middel tegen pijn en koorts je gaat kunnen helpen tegen dat super ellendige, koortsige griepgevoel: je bent zo slap als een vod, al je spieren doen pijn, je hoofd voelt miserabel pijnlijk aan.

Antibiotica zijn niet aangewezen bij een virale infectie zoals de seizoensgriep, simpelweg omdat ze hier niet tegen werken. Enkel bij complicaties zoals bronchitis of longontsteking zal je arts antibiotica voorschrijven.

Antibiotica zijn niet aangewezen bij een virale infectie zoals de seizoensgriep  omdat ze hier niet tegen werken.

Antivirale middelen gebruiken kan de duur en de ernst van de griepinfectie verminderen. Omdat een gezond iemand de griep zelf kan overwinnen, worden deze antivirale middelen voorbehouden voor specifieke gevallen (het is aan de arts om dit te beslissen).

Een griepvaccin is het meest geschikt om je goed en voldoende te beschermen tegen de griep. Maar aangezien een vaccin zijn tijd nodig heeft om te doen wat het moet doen, is het nu al een beetje te laat om je vaccin nog te gaan halen bij de dokter. Een vaccin haal je best in het najaar (oktober/november) bij je dokter. 

10 weetjes in verband met griep

  1. Ben je zelf ziek, draag dan een neus-mondmasker wanneer anderen in je buurt zijn. Zo verlaag je de kans om anderen ziek te maken.
  2. Zorg ervoor dat je papieren zakdoekjes bij de hand hebt om je neus in te snuiten of in te niezen. Deze papieren zakdoekjes kan je makkelijk in de vuilbak gooien, en zo verlaag je weer de kans van anderen te besmetten.
  3. Verlucht tijdens het griepseizoen regelmatig de leefruimten waarin meerdere mensen samenkomen of samenleven.
  4. Probeer zo weinig mogelijk in afgesloten ruimten te vertoeven met meerdere mensen samen (vb wachtzaal van de dokter, trein,…)
  5. Kinderen met griep geef je best een koortswerend middel op basis van paracetamol. Vermijd aspirine bij kinderen met een virale infectie.
  6. Zorg ervoor dat je een alcoholgel op zak hebt (en gebruik deze ook regelmatig!).
  7. Laat je jaarlijks vaccineren tegen griep, zeker als je tot de risicogroepen behoort. Voor zwangere vrouwen mag vaccinatie tegen griep vanaf het 2de trimester van de zwangerschap. 
  8. “De griep hebben” is een uitdrukking die het hele jaar door gebruikt wordt. Enkel tijdens de griepperiode gaat het hier om de echte seizoensgriep.
  9. Je kan met het griepvirus besmet zijn, en geen symptomen hebben. Toch kun je gedurende deze periode anderen besmetten. Als zieke volwassene ben je besmettelijk vanaf 1 dag voor het uitbreken van de griepsymptomen, tot 5a7 dagen na het ziek worden. Bij kinderen gaat deze besmettelijke periode van 6 dagen voor tot 10 dagen na het ziektebegin.
  10. Gevaccineerd tegen griep, en toch griep krijgen? Dat kan, als je vroeg op het seizoen gevaccineerd bent, en de griep pas later op het seizoen doorbreekt.

En nu maar hopen dat we eraan kunnen ontsnappen …

PS Ontdek ook onze tips om een verkoudheid te voorkomen en te behandelen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels