02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat is een gerstekorrel en hoe verwijder je het?

Een gerstekorrel ziet eruit als een hard bultje op het gelaat en ligt dieper in de huid dan bijvoorbeeld puistjes of mee-eters. Dit maakt ook dat ze moeilijker te verwijderen zijn. Lees hier hoe een gerstekorrel tot stand komt en wat jij kan doen om het te behandelen en te verwijderen.

Wat is een gerstekorrel?


Een gerstekorrel, milia of hagelkorreltje is een bultje dat op het eerste gezicht een beetje op een onderhuidse puist lijkt. Het is echter iets harder, ligt dieper in de huid en heeft een lichtere tint dan de rest van je gezicht. Het verschil met puistjes is dat het niet over een ophoping van talg gaat, maar van keratine. Je kan ze dus niet uitknijpen en ze zijn moeilijker te verwijderen. Gerstekorrels komen vaak voor in het gebied rond de ogen en kunnen weinig kwaad.


Hoe wordt een gerstekorrel veroorzaakt?


De oorzaken van een gerstekorrel zijn uiteenlopend. Het is een ophoping van keratine die vaak voorkomt op een droge huid. Je kan gerstekorrels krijgen door veelvuldig zonnen of bij het herstellen van beschadigde huid.


Hoe verwijder je een gerstekorrel?


In sommige gevallen gaan gerstekorrels vanzelf weg, maar dit is niet altijd het geval. Als ze lang blijven staan, kan je best een afspraak maken bij een dermatoloog om ze te verwijderen. Dit kan je niet zelf doen, omdat het gaat om een ophoping die zich diep onder de huid bevindt. Dan is er professionele hulp nodig om ervoor te zorgen dat je huid niet beschadigd raakt bij het verwijderen van de gerstekorrel.

Je kan wel zelf al veel doen aan de preventie van gerstekorrels. In de eerste plaats is het belangrijk om je huid, vooral het gebied rond te ogen, goed te hydrateren. Verder focus je in je huidverzorgingsroutine best op producten die ook andere onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters tegengaan.


Tips voor een verzorgde huid

  • Houd je huid gehydrateerd met een dag-/en nachtcrème.
  • Gebruik altijd zonnecrème met minstens SPF 30 als je naar buiten gaat.
  • Kies voor milde reinigingsproducten zonder alcohol om uitdroging van de huid te vermijden.
  • Drink voldoende zodat je huid gehydrateerd blijft.
  • Gebruik af en toe een zachte scrub om dode huidcellen te verwijderen en zo verstopte poriën te voorkomen.

 

Een gerstekorrel is een onderhuidse ophoping van keratine die vaak voorkomt na veelvuldig zonnen of onzuiverheden op het gelaat. Je kan het moeilijk zelf verwijderen, dus contacteer een dermatoloog als het niet vanzelf verdwijnt. Door je huid goed te verzorgen kan je wel proberen om gerstekorrels te voorkomen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels