02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
06-07-2022 | Aandoeningen

Een likdoorn: wat is het en hoe verwijder je het?

Geschreven door Niels likdoorn voeten eelt

Een likdoorn of eksteroog is een pijnlijke eeltknobbel die ontstaat door te veel druk en wrijving op één plek van de voet. Gelukkig is deze kwaal makkelijk te verhelpen. Lees hier wat je kan doen om een likdoorn te voorkomen en verwijderen.

Wat is een likdoorn of eksteroog?


Door veel druk en wrijving zal de opperhuid, de bovenste huidlaag, verdikken om de huidlagen eronder te beschermen. Deze droge, verdikte huid is eelt. Dit komt vaak voor op de hiel, aan de zool van de voet en op de tenen. Meestal heb je hier weinig tot geen last van, maar er kan wel een likdoorn ontstaan wanneer de druk langer blijft aanhouden. In dat geval zal de kern van de likdoorn of ‘hoornpunt’ de onderste, gevoelige lagen van de huid bereiken. Dat kan wel erg pijnlijk zijn. 


Hoe ontstaat een likdoorn?


Een likdoorn of eksteroog ontstaat op plekken waar veel druk en wrijving met de schoenen is. Door hoge hakken krijg je bijvoorbeeld snel eelt op de voorkant van de voetzool en bij te krappe schoenen komen de bovenkant van je tenen meer in contact met de schoen. Verder kunnen afwijkingen aan de tenen zoals hamerteen of hallux valgus en botuitgroeisels leiden tot het ontstaan van likdoorns.


Hoe zie je het verschil tussen een likdoorn en een wrat?


Een likdoorn is een bruine of grijze plek met pijn, roodheid en zwelling rondom het gebied. De kleur kan verschillen tussen huidtypes. Een likdoorn is meestal hard, maar kan net zoals een wrat zacht en week zijn. Het verschil zie je wanneer een beetje eelt wordt weggesneden. Bij een wrat zie je dan zwarte puntjes, maar dit is niet het geval bij een likdoorn. Daarnaast komt een likdoorn ook voor op plekken die veel druk en wrijving ondervinden, maar wratten kunnen overal groeien.


Een likdoorn verwijderen


Een likdoorn of eksteroog kan erg pijnlijk zijn, maar is gelukkig wel relatief makkelijk te verwijderen. Je kan dit (deels) zelf doen met de volgende tips:

  • Maak het eelt op je voeten zachter met een voetbad waar soda in zit. Zo kan je het makkelijker verwijderen.
  • Je kan dan voorzichtig het eelt verwijderen zodat de likdoornkern bloot komt te liggen. Doe dit laagje per laagje.
  • Gebruik een likdoornpleister en/of zalf. Zo komt de likdoorn vanzelf los als deze salicylzuur bevatten.
  • Hierna kan je de likdoorn voorzichtig verwijderen.

Je kan dit ook bij de pedicure, door een huisarts of dermatoloog laten doen als de likdoorn erg diep in de huid zit en niet loskomt. 


Een likdoorn voorkomen


Je kan (terugkomende) likdoorns voorkomen door de oorzaak op te sporen. Vaak krijgt men likdoorns door het dragen van de verkeerde schoenen. Vermijd dus het te veel dragen van hoge, ongemakkelijke of knellende schoenen. Door druk en wrijving te voorkomen, maak je minder kans op likdoorns en eksterogen. 


Een likdoorn en kinderen


Kinderen kunnen net zoals volwassenen last hebben van likdoorns. Zorg er dus voor dat je kind voldoende ruime en gemakkelijke schoenen draagt en wissel regelmatig af. Als je kind toch een likdoorn krijgt, behandel deze dan ook met een voetbad en pleisters. Daarna kan je de likdoorn (laten) verwijderen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels