Toon alle thema's »

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?

 

Verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2.Diabetes mellitus type 1

Deze aandoening wordt gekenmerkt door een totaal gebrek aan eigen insuline en kan optreden op elke leeftijd, maar komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen. Men noemt het daarom ook jeugddiabetes.

Over het ontstaan is nog niet alles geweten, maar specialisten gaan ervan uit dat een storing in het immuunsysteem, veroorzaakt door een virale infectie en erfelijke factoren, een rol kunnen spelen. We noemen dit een auto-immuunziekte (eigen lichaamscellen vallen elkaar aan). Antistoffen zijn normaal gericht tegen indringers zoals virussen en bacteriën maar in dit geval worden er antistoffen gemaakt tegen eigen lichaamsweefsel. Alle eigen insuline producerende bètacellen worden vernietigd. Zonder insuline stijgt de bloedglucose snel tot een mogelijk dodelijk niveau. Alleen door toediening van insuline kan de bloedglucose terug genormaliseerd worden.

Diabetes mellitus type 1 gaat meestal gepaard met veel plassen, veel dorst, moeheid, sufheid, aanzienlijk gewichtsverlies en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Deze symptomen treden vaak plotseling op, waardoor een diagnose vlug kan gesteld worden.

Diabetes type 1 komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen

 

Diabetes mellitus type 2

Dit type diabetes komt vaker voor op oudere leeftijd (+35 jaar) maar kan ook bij jongere mensen optreden. Diabetes mellitus type 2 heeft meerdere oorzaken waarbij o.a. erfelijkheid, overgewicht en omgevingsfactoren zoals een verkeerd voedingspatroon en te weinig beweging een rol spelen.

Het lichaam maakt zelf nog insuline aan maar deze is onvoldoende en/of minder werkzaam. Gewichtsverlies en voldoende lichaamsbeweging maken deel uit van een behandeling bij type 2 diabetes. Diabetes mellitus type 2 gaat meestal gepaard met vermoeidheid, wazig zicht, droge mond en/of huid, grote honger en dorst, veelvuldig plassen, gevoelsstoornissen zoals prikkelingen ter hoogte van de handen of voeten, moeilijke wondgenezing en  jeuk ter hoogte van de geslachtsdelen. Omdat deze symptomen zich vaak langzaam ontwikkelen, worden ze meestal laattijdig of toevallig ontdekt bij een routine bloedonderzoek.

Diabetes type 2 komt vaker voor op oudere leeftijd

 

Bloedglucose en HbA1c

De bloedglucose kan uitgedrukt worden in milligram per deciliter (mg/dL), of zoals in Nederland het geval is, in millimol per liter (mmol/L). Bij mensen zonder diabetes ligt de nuchtere bloedglucosewaarde tussen de 70 en 110 mg/dL, maar na een maaltijd kan die oplopen tot 140mg/dL.

HbA1c is een gemiddelde waarde van uw bloedglucosegehalte gedurende de afgelopen 2 tot 3 maanden en wordt bepaald in het labo. HbA1c staat voor ”hemoglobine van het type A1c”. en wordt uitgedrukt in percent of mmol/mol. Hemoglobine is een eiwit en kleurstof in de rode bloedcel die als functie heeft het zuurstof in het bloed te vervoeren en af te geven aan de cellen in het lichaam. Hoe hoger de bloedglucose, hoe meer glucose er ”kleeft” aan het hemoglobine en hoe meer ”versuikerde” hemoglobine er zal aanwezig zijn. Omdat de rode bloedcellen (en dus ook de hemoglobine) slechts 120 dagen leven, geeft de HbA1c waarde een inzicht in de gemiddelde bloedglucosewaarde van de afgelopen 6 tot 8 weken. Dus hoe hoger de bloedglucosewaarde, hoe hoger de HbA1c waarde zal zijn. Een HbA1c waarde is iets anders dan een bloedglucosewaarde gemeten met een bloedglucosemeter. Een bloedglucosewaarde gemeten met een bloedglucosemeter geeft een momentopname weer. Dus de gemeten waarde zegt iets over uw toestand op dat moment. Een HbA1C waarde zegt iets over de gemiddelde bloedglucosewaarde van de afgelopen 2 tot 3 maanden. HbA1c is een belangrijke barometer in uw diabetesregeling. HbA1c wordt uitgedrukt in percent of mmol/mol. Bij mensen zonder diabetes zal deze waarde rond de 5% (31 mmol/mol) liggen. Een algemeen geldende streefwaarde voor mensen met diabetes een HbA1c lager dan 7% (53mmol/mol). Het zijn de arts en/ of diabetesdeskundige die het persoonlijk HbA1c streefdoel zullen bepalen.

Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.

1 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×

9,4 / 10
 • Olivier uit Belgique schreef:
  Délivré rapidement
  La commande à été livrée rapidement sans problème
 • Patricia Heusico uit Attenhoven schreef:
  Heel correct
  Alles op tijd bij een bestelling en een veilige betaling. Iets meer kortingen voor goeie klanten.
 • Marie-Jose uit Tilburg schreef:
  Totaal geen klachten
  Goede informatie en belangrijk snelle leveringen meer dan klasse!!

wat-is-het-verschil-tussen-diabetes-type-1-en-type-2 - alle producten

1 - 1 van 1 |
placeholder Be-Life Actichrome
 (0)
Be-Life Actichrome Capsules 60 stuks

Voedingssupplement op basis van onder andere chroom, in de vorm van plantaardige capsules. Dieetondersteunend en vermindert zin in suiker. Draagt bij tot het in stand houden van normale bloedsuikerwaarden. Bevordert energie.

prijs apotheek: 16,10
14,49
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel vandaag, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 16,10

Bestel vandaag, overmorgen geleverd

 • Koop nu 5 producten van Be-Life en krijg het goedkoopste gratis
1 - 1 van 1 |