02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
28-04-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat is minerale zonnebrand?

In de wereld van zonnebrandmiddelen worden een heleboel technische termen gebruikt, waaronder ook ‘minerale zonnebrand’. Dit is een type zonnefilter die bepaalde eigenschappen en ook voor- en nadelen heeft. Lees hier alles over minerale zonnebrand en waarom dit mogelijk de beste keuze voor jou is.

Het verschil tussen minerale en chemische zonnefilters

Er bestaan twee soorten uv-filters: minerale en chemische. Sommige zonnebrandmiddelen bevatten één van de twee, maar ze worden ook vaak gecombineerd in één product. Ze beschermen je huid allebei even goed, maar ze werken gewoon op een andere manier. 

Zonnebrand met een minerale filter

Zonnebrandmiddelen met een minerale filter zoals zinkoxide of titaniumdioxide werken als een fysiek schild. Ze weerkaatsen de zonnestralen voor ze je huid kunnen binnendringen, waardoor het product ook meteen werkt wanneer je het hebt aangebracht. Het voordeel van producten met dit soort filter is dat ze erg geschikt zijn voor een gevoelige huid en kinderen omdat ze minder kans hebben om de huid te irriteren. Een nadeel is wel dat ze vaak een witte waas achterlaten op de huid omdat ze niet goed in de huid intrekken. 

Zonnebrand met een chemische filter

Chemische filters beschermen je huid door UVA- en UVB-stralen te neutraliseren wanneer ze je huid binnendringen. Daarom moet je zonnebrandmiddelen 30 minuten op voorhand aanbrengen voor ze beginnen te werken, zodat je in je huid kunnen trekken. Het nadeel van chemische filters is dat ze meer kans hebben om huidirritaties en allergische reacties te veroorzaken. Ook bij dit type zonnebrandmiddelen is er twijfel of ze veilig zijn, omdat ze mogelijk in de bloedbaan terechtkomen en je hormonen kunnen verstoren.

Minerale zonnefilters en gezondheid

Zonnecrème met een minerale filter heeft dus veel minder kans om allergische reacties uit te lokken. Toch zijn er dingen waar je ook bij minerale filters op moet letten om je gezondheid te beschermen. Een gekend probleem van minerale filters is dat je een witte kleur achterlaten op de huid. Via nieuwe technologieën zoals nanodeeltjes wordt dit probleem verholpen, maar het is nog niet duidelijk of deze schadelijk zijn voor de gezondheid. Probeer zeker sprays te vermijden die nanodeeltjes bevatten, want deze zijn mogelijk kankerverwekkend bij het inademen.

Zonnebrand met een minerale filter beschermt je huid dus door de schadelijke zonnestralen te reflecteren. Ze zijn bovendien ideaal als je een gevoelige huid hebt omdat ze niet snel allergische reacties uitlokken, in tegenstelling tot chemische filters. Over het algemeen bevatten ze ook minder gezondheidsrisico’s dan chemische filters, met uitzondering van nanodeeltjes. Kijk dus altijd op de verpakking of de zonnebrand nanodeeltjes bevat. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels