02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

11-10-2018 | Aandoeningen

Wat is osteoporose en hoe verklein je de kans dat je eraan gaat lijden?

De kans op een breuk na een valpartij ligt beduidend hoger bij oudere mensen dan bij jonge mensen. De grote boosdoener in dit verhaal is osteoporose (ook wel botontkalking genoemd), een aandoening die de botmassa verlaagt en de botten poreus maakt. De wervelkolom, de heup, de bovenarm en het bekken zijn de voornaamste plaatsen waar deze aandoening toeslaat. Door de verlaagde botmassa kan een onschuldige val al snel serieuze gevolgen hebben met voornamelijk breuken als resultaat.

Wie loopt er meer risico om aan osteoporose te lijden? 

Iedereen loopt het risico om met deze aandoening geconfronteerd te worden, maar over het algemeen zorgen de volgende factoren voor een verhoogd risico op botontkalking. 

De eerste risicogroep bestaat uit vrouwen die net de menopauze hebben doorgemaakt. Na de overgang maken de eierstokken geen oestrogeen meer aan dat de botafbraak tegen gaat. Bijgevolg worden de botten poreuzer en verlaagt de botmassa. 

De tweede risicogroep bestaat uit personen die last hebben van andere aandoeningen zoals een overdreven werking van de schildklier, de bijschildklier of de bijnier. Verder kan langdurige bedlegerigheid ook voor een versnelde botafbraak zorgen. 

Ook kan het gebruik van bepaalde medicijnen als cortisone, epilepsiemedicatie en anti-hormonale behandelingen van borst- en prostaatkanker het risico op botontkalking verhogen.

Hoe verklein je het risico? 

Je kan je lichaam een zetje in de rug geven om beter gewapend te zijn tegen osteoporose. Zo kan het voldoende innemen van vitamine D en calcium het risico sterk verlagen aangezien beide deze stoffen de botsterkte kunnen verhogen. 

Pas je voeding aan en beweeg voldoende

Zoals hierboven vermeld zijn calcium en vitamine D perfect om je botsterkte te verhogen. Voor een volwassene ouder dan 21 jaar is de aangeraden dosis calcium 800 mg per dag. Dit komt overeen met ongeveer vier zuivelproducten per dag.  osteoporose calcium

Bronnen van calcium
•    Melk 
•    Yoghurt 
•    Harde kazen
•    Platte kaas 
•    Roomijs 
•    Vis 
(Let wel op met room en volle melkproducten aangezien deze de cholesterol kunnen verhogen.)

Bronnen van vitamine D
•    Vis (zalm, makreel en forel)
•    Melkproducten 
•    Zonlicht

Verder kan voldoende lichaamsbeweging je ook helpen om het risico te verlagen. De opslag van calcium wordt sterk gestimuleerd door beweging terwijl te veel passief gedrag juist zorgt voor een daling van de calciumopname. Voldoende beweging zorgt er ook voor dat je soepel en fit blijft. Hierdoor verkleint de kans dat je valt. Probeer dus zeker om elke dag minstens een half uurtje te bewegen. Door te bewegen in de buitenlucht sla je zelfs twee vliegen in één klap aangezien je hierdoor ook een gezonde dosis zonlicht binnen krijgt om je inname vitamine D  te verhogen.

Wat kan een arts doen?

Wanneer je ondanks deze tips toch nog te weinig botmassa aanmaakt, kan je in samenspraak met een arts overwegen om voedingssupplementen te nemen die het tekort aan calcium en vitamine D kunnen helpen opvangen. Een populair voedingssupplement met calcium en vitamine D is Steovit. Dit supplement valt te verkrijgen in verschillende doseringen gaande van 500 mg calcium en 200 I.E. vitamine D3 tot 1000 mg calcium en 880 I.E. vitamine D3. Deze producten kunnen ook preventief worden genomen om het risico op botontkalking te verkleinen.      
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels