02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

19-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat is salicylzuur en wat doet het voor je gelaat?

Geschreven door Niels salicylzuur huidverzorging acne

Salicylzuur vind je terug in allerlei huidproducten en dient om opgehoopte dode huidcellen op je gezicht te verwijderen. Doordat dit met een zuur gebeurt en niet met een scrub, spreken we van ‘chemisch exfoliëren’. Hierbij is wordt je huid ook wel gevoeliger en is het belangrijk dat je je voldoende beschermt. Lees hier alles over de werking van salicylzuur, hoe het je kan helpen en met welke producten je het kan combineren.

Wat is salicylzuur precies?


Salicylzuur maakt deel uit van de BHA’s of ‘beta hydroxy zuren’. Deze zuren exfoliëren de huid, wat wil zeggen dat ze dode huidcellen die zich ophopen verwijderen. Het kan voordelig zijn om je huid af en toe te exfoliëren om op lange termijn acne of andere kwaaltjes te vermijden. BHA’s zijn oplosbaar in vet, wat wil zeggen dat ze erg geschikt zijn voor een vettere huid.

Het gaat ook om een chemische exfoliant omdat het via een zuur werkt, in tegenstelling tot een scrub die fysiek de dode huidcellen ‘wegwrijft’. Dat wil ook zeggen dat het minder schadelijk is voor je huid, want de gezonde huidcellen zullen dan minder snel aangetast worden. Dat kan wel gebeuren als je je huid te vaak of te hard scrubt. Een chemische exfoliant zoals salicylzuur is bovendien ook ontstekingsremmend en kan dus mogelijk een goede optie zijn voor mensen met een gevoelige huid.

Naast BHA’s zijn er ook AHA’s of ‘alpha hydroxy zuren’. Deze staan ook bekend onder de naam ‘glycolzuur’ en zijn geschikter voor een droge of normale huid. Je kan dus zelf bepalen welk type zuur het beste werkt voor jou aan de hand van je huidtype. Het is ook mogelijk om ze te combineren, maar let wel op dat je ze niet meer dan één keer per week gebruikt en rustig opbouwt.


Salicylzuur en huidaandoeningen


Je kan salicylzuur gebruiken om je huid te zuiveren en een egalere teint te bekomen, maar er zijn ook een aantal huidaandoening waar deze stof bij kan helpen.


Salicylzuur tegen acne


Als je een vette huid en grote poriën hebt, bestaat er een grotere kans dat je last krijgt van acne. Acne wordt immers veroorzaakt door een ophoping van talg in je poriën. Salicylzuur is dan een uitstekende oplossing, want het zuur dringt diep door in de poriën om het teveel aan talg op te lossen. 


Salicylzuur tegen wratten en eelt


Wratten en eelt zijn eigenlijk ook een soort ophoping van dode huidcellen. Salicylzuur met een concentratie van 8% tot 12% kan hierbij helpen.


Salicylzuur tegen keratosis pilaris


Keratosis pilaris is een aandoening waarbij je veel harde, rode bultjes krijgt over je ledematen en soms in het gezicht. Deze bultjes doen geen pijn of jeuken niet en zijn dus onschuldig. Als je er van af wil, kan je wel salicylzuur gebruiken. Vraag raad aan je dermatoloog om te weten te komen welke concentratie je nodig hebt.


Hoe gebruik je salicylzuur?


salicylzuur huid gelaatverzorgingIn je huidverzorgingsroutine kan je salicylzuur gebruiken na je toner en voor je moisturizer. Het is belangrijk dat je dit langzaam opbouwt, aangezien er irritatie kan optreden. Vermijd de huid rond de ogen. Begin eerst met één keer per week, vervolgens om de drie dagen, om de dag en ten slotte dagelijks. Zo kom je te weten hoe vaak je huid dit product verdraagt. Als je huid begint te schilferen, pijn doet of rood wordt, is je huid geïrriteerd en kan je het beter minder frequent doen. 


Is salicylzuur gevaarlijk?


Zolang je het product langzaam opbouwt en eventueel een patch test doet, is het ergste dat kan gebeuren een lichte huidirritatie die vanzelf geneest. Er zijn wel twee zaken waar je mee moet opletten. Ten eerste heeft salicylzuur een gelijkaardige structuur in vergelijking met aspirine. Als je dus allergisch bent aan aspirine, zal je huid ook slecht reageren op salicylzuur. Ten tweede is je huid erg gevoelig voor zonlicht na een chemische peeling. Dat komt omdat de bovenste huid dunner wordt na het gebruiken van salicylzuur. Bescherm je huid dus voldoende tegen de zon met zonnecrème wanneer je een chemische peeling hebt gebruikt.

Als je twijfelt over welke concentratie salicylzuur je nodig hebt, bijvoorbeeld voor een huidaandoening te behandelen, vraag dan steeds raad aan een arts of dermatoloog. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels