02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Wat kan je doen tegen puistjes?

Geschreven door Niels puistjes acne huidverzorging

De huid van je gezicht is gevoeliger dan de rest van je lichaam. Bovendien krijgt het gelaat veel meer te verduren: zonlicht, koude, wind, … Het weer en nog heel wat andere factoren kunnen bijdragen tot het ontstaan van onzuiverheden zoals puistjes. Lees hier wat zoal de mogelijke oorzaken van puistjes zijn en wat je ertegen kunt doen.
 

Wat zijn puisten?


In je huid zitten talgklieren die talg produceren om je huid soepel te houden. Bij overmatige talgproductie kunnen je poriën gaan verstoppen en ontstaat er een mee-eter. Dit ziet eruit als een zwart of een wit puntje. Bij verstopte poriën kunnen bacteriën zich sneller vermenigvuldigen en kunnen ontstekingen zich voordoen. Een puist is eigenlijk een kleine ontsteking van de huid ter hoogte van de talgklieren. Het zijn bultjes die met of zonder wit kopje kunnen voorkomen op het gezicht, in de hals of andere plaatsen op je lichaam. Veel mensen krijgen er last van in de pubertijd door hormoonschommelingen, maar het kan zeker ook op latere leeftijd voorkomen. 

Acne ofwel acne vulgaris is eerder een overkoepelende aandoening waarvan puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden de symptomen zijn. Het verwijst specifiek naar jeugdpuistjes en wordt dus veroorzaakt door hormonale schommelingen. Ook volwassenen kunnen last hebben van acne en de ernst van de symptomen verschilt van persoon tot persoon.


Mogelijke oorzaken van puisten


man skincare puistjesZoals hierboven beschreven kunnen hormonen een rol spelen in een verhoogde talgproductie en dus ook het ontstaan van puistjes. Dat gebeurt tijdens de pubertijd, maar bijvoorbeeld soms ook wanneer vrouwen menstrueren of met hun anticonceptie stoppen. Stress kan ook je hormoonproductie opdrijven, wat ook leidt tot puisten op het gezicht of lichaam.

Daarnaast kan persoonlijke hygiëne een rol spelen in het meer of minder hebben van puistjes. Door je gezicht niet grondig genoeg te reinigen, bestaat er een kans dat zweet, dode huidcellen, vuil, cosmetica zoals make-up en zonnebrand zich gaat ophopen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om zich sneller te vermenigvuldigen en loop je meer risico op puistjes.


5 tips om puisten te voorkomen

 

  • Knijp puisten nooit uit. Hierdoor beschadig je mogelijk de gezonde huid of maak je de ontsteking erger door bacteriën die op je vingers zitten.
  • Reinig je huid grondig, maar gebruik milde producten die voor het gezicht bestemd zijn. Door je huid te veel te irriteren, krijg je anders misschien net meer puisten.
  • Vermijd een dikke laag make-up, want hierdoor gaan je poriën sneller verstopt raken. Je puisten verbergen is een korte-termijn oplossing, maar kan het probleem wel erger maken.
  • Vermijd, als het kan, geneesmiddelen zoals cortisone. Kijk ook steeds op de bijsluiter van medicatie die je neemt of deze misschien puistjes kan veroorzaken, zodat je de oorzaak niet ergens anders gaat zoeken.
  • Drink voldoende water en zorg voor een goede nachtrust. Door stress of een uitgedroogde huid kan je sneller last krijgen van puistjes.

 

Puistjes zijn erg vervelend en kunnen voorkomen op het gelaat, je rug of je armen. Je kan het probleem oplossen of verminderen door de oorzaak op te sporen: huidproducten, hormonen, stress… In het geval van hormonen, bijvoorbeeld in de puberteit, is er soms niet veel dat je kan doen. Dan kan het misschien best zijn om de natuur zijn gang te laten gaan en af te wachten tot je huid stabiel is. Je kan natuurlijk wel experimenteren met huidverzorgingsproducten om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw huid. Als je echt veel last hebt van acne en littekens, kan je altijd een afspraak maken bij de dermatoloog.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels