02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-08-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

WAT VEROORZAAKT HYPERPIGMENTATIE?

Geschreven door L. huidverzorging

Ouderdomsvlekken, zwangerschapsmasker, melasma en donkere vlekken blijven lang zichtbaar op je huid nadat acne, korstjes of insectenbeten zijn genezen… Hyperpigmentatie bestaat in verschillende vormen, maar de basisoorzaak is altijd dezelfde: een overmatige productie van melanine, doorgaans uitgelokt door huidontsteking. 

Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van donkere vlekken, hoe je ze corrigeert en wat je kunt doen om ze te voorkomen in de eerste plaats.

 

MELANINE: HET KLEURRIJKE AFWEERSYSTEEM VAN JE HUID

Om de oorzaken van hyperpigmentatie te begrijpen, moet je eerst kijken naar een essentieel bestanddeel van huidpigmentatie: melanine.

Melanine is een stof die van nature voorkomt in onze huid, haar en ogen. Het geeft hen hun kleur. Het wordt geproduceerd door cellen, de melanocyten genaamd, in een proces dat melaninesysthese of melanogenese heet. Aangezien meer melanine meer pigment betekent, bevatten een donkere huid en haar een hogere concentratie melanine dan een lichte huid.

Op zich is het een goede zaak dat onze huid melanine bevat. Het hoofddoel is ons beschermen door UV-straling te absorberen, te verhinderen dat vrije radicalen zich vormen en onze huid beschadigen. Wanneer onze huid wordt aangevallen door omgevingsfactoren (zoals UV-blootstelling of vervuiling) of last krijgt van huidontsteking veroorzaakt door acne, atopie of na een wonde, prikkelt dit automatisch ontstekingsmediatoren die onze melanocyten aansporen om extra melanine te produceren. Daarom verbrand je minder gemakkelijk als je gebruind bent—de extra melanine die je doet bruinen, geeft je huid ook een extra, maar wel beperkte, laag bescherming tegen schadelijke UVB-stralen. (Omdat ze beperkt is, moet je altijd je huid beschermen tegen schade door de zon met een breedspectrum zonnebescherming  ongeacht je teint of bruining,.) 
 
 

TE VEEL VAN HET GOEDE

Het probleem treedt op wanneer omgevingsfactoren, zoals UV of vervuiling, de hormonen of een fysiek trauma en huidaandoeningen de ingebouwde defensiemechanismen van onze huid overmatig stimuleren, waardoor ze ontstoken raken en te veel melanine produceren. Het daaruit voortkomende overtollige pigment kan zich verzamelen en ongelijkmatig opeenhopen in onze epidermale cellen, wat ons achterlaat met hyperpigmentatie - hardnekkige donkere vlekken of plaques die lang na de verdwijning van de oorzaak van de ontsteking op onze huid blijven zitten.


 
OORZAKEN VAN HYPERPIGMENTATIE


Wat veroorzaakt hyperpigmentatie nu juist? Er is niet één gemakkelijk antwoord, aangezien een waaier aan interne en externe factoren hyperpigmentatie kunnen veroorzaken. 

Hyperpigmentatie kan genetisch of hormonaal bepaald zijn; kan zich ontwikkelen met de leeftijd of door blootstelling aan de zon; kan worden uitgelokt door bepaalde geneesmiddelen; of het resultaat zijn van ontsteking na een fysiek trauma van de huid, zoals acne, insectenbeten, snijwonden, schrammen en cosmetische ingrepen.

Van alle oorzaken van hyperpigmentatie, zijn er enkele die regelmatig lijken terug te komen. 

 

HET ZIT IN DE FAMILIE


Hyperpigmentatie kan erfelijk zijn. Bepaalde erfelijke medische problemen kunnen hyperpigmentatie in plaques op de huid veroorzaken, terwijl actinische lentigo of zonnelentigo - de bruine of zwarte vlekken die we ouderdoms- of levervlekken noemen - vaak in de familie zitten. Huidtypes met hogere melaninegehaltes hebben ook een genetische aanleg voor de ontwikkeling van hyperpigmentatie.

 

UITGELOKT DOOR GENEESMIDDELEN


Bepaalde geneesmiddelen, waaronder antibiotica en acnebehandelingen zoals retinoïdecrèmes en -pillen kunnen de huid meer fotogevoelig maken, waardoor ze meer geneigd is om hyperpigmentatie te ontwikkelen bij blootstelling aan UV-licht.

 

HORMONALE SCHOMMELINGEN


Aandoeningen zoals melasma, waar hyperpigmentatie zich vormt op aan de zon blootgestelde zones—doorgaans in het gezicht—kunnen verschijnen wanneer het hormonale evenwicht van het lichaam radicaal verandert. Dit verklaart waarom melasma ook de naam zwangerschapsmasker heeft gekregen en waarom het soms kan worden uitgelokt door anticonceptiepillen. Acne, dat ook hormoongerelateerd is, kan littekens achterlaten op de huid die veranderen in hyperpigmentatie door blootstelling aan UV-licht. 

 

POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE (PIH)


Fysieke trauma’s op de huid, ongeacht of ze zijn veroorzaakt door acne, infecties van het huidoppervlak zoals tinea versicolor, cosmetische ingrepen zoals chemische peelings of laserbehandelingen, insectenbeten, brandwonden, snijwonden, schrammen en zelfs scheren(!), veroorzaken allemaal huidontsteking die mogelijk kan leiden tot PIH (Postinflammatoire hyperpigmentatie), wanneer de ontstoken, geïrriteerde of verwonde huid wordt blootgesteld aan UV-licht. 
Huidtypes met een hoog melaninegehalte zijn gevoeliger voor PIH, wat blijvende donkere littekens kan achterlaten op de huid die soms jaren kunnen blijven.

Om je hyperpigmentatie goed te verzorgen, is het belangrijk om eerst de oorzaak te begrijpen, zodat je de juiste verzorging kunt kiezen voor je donkere vlekken en plaques.


UV-LICHT: DE GEMEENSCHAPPELIJKE DELER


Van alle verschillende oorzaken van hyperpigmentatie, is de grootste gemene deler onder hen zonlicht of UV-blootstelling. 
UV-licht lokt een ontstekingsreactie uit in de huid die onze melanocyten vertelt om de melanineproductie op te drijven. UVB-stralen lokken een ontstekingsreactie uit die we kennen als zonnebrand. UVA-stralen genereren dan weer vrije radicalen of oxidatiestress, wat chronische ontsteking uitlokt en ook kan leiden tot hyperpigmentatie. 
Langdurige en herhaalde blootstelling aan zonlicht veroorzaakt na verloop van tijd de vorming van ouderdoms- of moedervlekken. UV-licht lokt ook de vorming van hyperpigmentatie uit op de huid die extra gevoelig is geworden door geneesmiddelen en dat leidt ertoe dat verwonde, geïrriteerde huid PIH ontwikkelt.
Als je dus in de eerste plaats de vorming van donkere vlekken door UV-stralen wilt voorkomen, zorg er dan voor dat je dagelijks een gezonde hoeveelheid breedspectrum zonnebescherming aanbrengt. Voorkomen is beter dan genezen!

 
 
DE BESTE CORRECTIE VAN HYPERPIGMENTATIE?

 

Terwijl lang zichtbare donkere vlekken en plaques frustrerend kunnen zijn, kunnen meer zichtbare gevallen van melasma en andere ernstige pigmentstoornissen kwellend zijn voor anderen met een negatieve impact op hun zelfwaarde, emotioneel welzijn en levenskwaliteit.

Maar geef de hoop niet op! Hoewel er geen wondermiddel bestaat om donkere vlekken in een handomdraai te doen verdwijnen, bestaan er enkele dermocosmetische oplossingen voor hyperpigmentatie die krachtige actieve ingrediënten gebruiken om irritatie te verzachten, de teint te verlichten en te egaliseren en bestaande vlekken en patches mogelijks veroorzaakt door ontsteking te verhelderen.

Bij regelmatig gebruik kan het juiste professionele product effectief hyperpigmentatie corrigeren, donkere vlekken doen vervagen en je een helderdere, gelijkmatigere, stralende teint doen krijgen na enkele weken.
 
Klik HIER om het nieuwe serum met 10% Niacinamide van La Roche-Posay te ontdekken om pigmentvlekken te helpen verminderen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels