Gezonde voeding, weet wat je eet!
De voedingsdriekhoek geeft jou een mooi beeld van welke voeding we absoluut nodig hebben om gezond door het leven te komen. Het belangrijkste daarbij is uiteraard beweging en voldoende water drinken. En daarna komt je voeding. Maar er zijn verschillende elementen die voeding minder gezond maken. Zo is het bijvoorbeeld algemeen geweten dat vetten een grote boosdoener zijn. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je het suikergehalte en de hoeveelheid koolhydraten in de voeding goed in het oog houdt.
Vetten:
Dat vetten absoluut niet thuis horen in gezonde voeding en een gezonde levensstijl is niets nieuws. Vetten kan je maar best zo veel mogelijk vermijden indien je hunkert op een gezonde levensstijl en vooral bij het verliezen van enkele kilootjes. Hoewel je daarentegen ook weer gezonde vetten hebt die je wel mag eten en zelfs goede vetten zijn, ook bij een gezonde levensstijl. Deze vetten zijn de zogenaamde onverzadigde vetten die je bijvoorbeeld terug vindt in vis, noten, zaden en plantaardige oliën.
Tip: zin in een tussendoortje? Eet bijvoorbeeld eens een handje vol noten als tussendoortje. Een stuk fruit is ook altijd op zijn plaats.
Suikers:
Desondanks suiker geen voedingswaarde heeft voor het lichaam zit toch bijna overal suiker in, of daar mag je tegenwoordig toch van uitgaan. En net dit is de oorzaak waardoor we te veel suikers binnen krijgen per dag. Maar waarom zijn suikers nu net zo ongezond? Wel hier heb je een kort antwoord op deze veel gestelde vraag:
- Als je suiker eet, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. En laat nu net het hormoon insuline zijn die ons vetopslag bevordert. Dus wanneer er constant insuline aangemaakt wordt omdat je suikers eet, zal je lichaam de energie gaan opslaan als lichaamsvet in plaats van het te verbranden. Dit geeft het gevolg van overgewicht of zelfs diabetes type 2.
- Suikers spelen enorm met je emoties! Het eten van suikers beïnvloeden je bloedsuikerspiegel. Het zorgt namelijk voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je snel energie waarna je je erg moe gaat voelen. Deze energieschommelingen maken je prikkelbaar en chagrijnig, maar wanneer je weer suikers gaat eten, wordt je weer blij. Dit kan je verklaren door de stof dopamine die vrijkomt wanneer je suiker eet. De stof komt vrij in de hersenen en zorgt voor een fijn en gelukkig gevoel. Wanneer je dan een dipje krijgt wil je weer suiker eten om je terug gelukkig te voelen. En net dit maak suiker zo verslavend.
Suikervrij eten?
Helaas is dat onmogelijk doordat er veel verborgen suikers in producten zitten. Maar wil je toch zo goed mogelijk suikervrij eten? Dan kan je best zoveel mogelijk natuurlijk eten. Natuurlijke voeding zijn bijvoorbeeld: groenten, fruit, vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten en oliën. Bewerkt voedsel uit bakjes, pakjes, blikjes en noem maar op, kan je best zoveel mogelijk vermijden. Daarnaast kan je best ook frisdrank vermijden vermits dit een bom van suikers zijn. Wat ik ook nog eventjes wil vermelden is de platte kaas en yoghurt met een smaakje aan toegevoed. Want ook deze soorten yoghurt bevatten enorm veel suikers, wat iets heel gezond weer heel wat minder gezond maakt. Dus ook bij de yoghurt of platte kaas blijf je best bij de natuurlijke producten. Bovendien kan je best kiezen voor platte kaas, het geeft een meer verzadigd gevoel, en is daarbij nog eens eiwit rijk. Waarom dit net zo goed is wordt later in de blog wel duidelijk.
Tip: light producten kan je best ook vermijden. Hoewel mensen vaak denken dat light producten zoveel beter zijn, is dit helaas niet het geval. Het verschil in het aantal calorieën is zo goed als nihil. Er zit minder vet in, maar om dit te compenseren zitten er dan weer veel meer koolhydraten in. En jawel, koolhydraten zijn suikers.
Koolhydraten:
Volgens de voedingsdriehoek zijn graanproducten zoals pasta en brood het belangrijkste op water en beweging na. Maar laat nu net brood en pasta zijn die zoveel koolhydraten bevatten. Beperk dit dus best tot een keer per week. Vaak eten mensen zowel brood als pasta of aardappelen op een dag, dit maakt dat je een te veel aan koolhydraten (snelle suikers) binnen krijgt en je ze niet verbrand krijgt. Dit kan op zijn beurt weer resulteren in overgewicht.
Tip: durf gerust te grijpen naar eiwitrijke voeding.
Maar waarom zijn koolhydraten nu zo een issue?
Om te beginnen moet je weten dat koolhydraten een vorm van suikers zijn.
Gezond eten is enorm moeilijk, je moet letten op het aantal koolhydraten, vetten en suikers dat je voeding bevat. Een lekkere pasta kan dan wel een gezonde maaltijd zijn, als je dit beperkt tot een keer per week. Iemand die meerdere malen per week een goed bord pasta eet krijgt ongelooflijk veel koolhydraten binnen die je hoogstwaarschijnlijk niet verbrand. Tenzij je een gezonde sporter bent die heel regelmatig aan sport doet. Maar wat kan je dan best wel eten? Je kan bijvoorbeeld je brood vervangen door natuurlijke yoghurt, platte kaas, havermout, pure musli (geen crunchy musli) of een heerlijke smoothie. Je pasta kan je dan weer vervangen door een heerlijke couscoussalade met kip, bulgur, boekweit, quinoa,... Heb je al eens gehoord van zoete aardappel? Het is lekker en nog eens super gezond. Ook dit is een ideale vervanger van aardappelen, brood en pasta.
Daarnaast kan je ook best voor de volkorenproducten kiezen. Heb je toch zin om ‘s morgens een lekker sneetje brood te eten, neem dan best volkorenbrood. Of heb je ‘s avonds zin in een goed bord pasta, ook hier kan je de keuze maken om te kiezen voor volkorenpasta in plaats van witte pasta. Het grootste verschil in deze producten zijn de snelle en trage koolhydraten, snelle koolhydraten kan je best zoveel mogelijk vermijden.
Een aardappel kan je trouwens niet ongezond of gezond noemen. Wanneer je op gewicht zit kan je perfect eens aardappelen eten. Het is een bron van zetmeel, dus zeker als je sport zijn aardappelen een goede bron voor brandstof. Ze bevatten daarbovenop ook heel wat vitaminen en mineralen. Maar wanneer je werkt aan je platte buik of als je wat extra kilootjes kwijt wilt, dan kan je aardappelen best zoveel mogelijk links laten liggen.
Het is trouwens een fabeltje dat volkorenpasta helemaal niet zo lekker is als gewone pasta, je proeft zelfs amper het verschil.
Ps, grijp eens wat meer naar eiwitten.
Ons lichaam haalt energie uit koolhydraten (de suikers). Maar als we zorgen dat ons lichaam geen suikers meer krijgt, dan moet het zijn energie ergens anders gaan halen. En die energie vind je gemakkelijk in eiwitten.
Het vraagt ons lichaam meer energie om eiwitten te verteren dan het verteren van koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt om de eiwitten te verwerken. En dat is wat we willen, meer calorieën verbranden. Maar daarnaast geven eiwitten ook een langer verzadigd gevoel. Eiwitten blijven wat langer in je maag zitten zodat je je sneller vol voelt en dit voor langere tijd.
Hopelijk heb ik je hiermee voldoende tips kunnen geven om aan de slag te gaan met je gezonde levensstijl. Veel succes!