02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-11-2017 | Aandoeningen

Wereldaidsdag

1 december is het Wereldaidsdag. De meest recente berichten over het aantal besmettingen zijn positief en preventieve maatregelen die genomen worden tegen aids blijven zich ook vermenigvuldigen.  Wij gaan voor deze gelegenheid de vooruitgang benadrukken en enkele preventietips geven.

1.   Aids in cijfers

Volgens de statistieken is het aantal nieuwe infecties sinds 2010 met 11% gedaald.  Deze daling wordt op verschillende plaatsen in de wereld ongelijk waargenomen. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld zien we geen positieve evolutie als het aankomt op de aidsproblematiek.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft echter hoog: 1,8 miljoen mensen in 2016, wat ongeveer overeenkomt met 1 nieuwe besmetting iedere 17 seconden.

Het aantal nieuwe besmettingen is gedaald, maar blijft echter hoog: 1,8 miljoen mensen in 2016, wat ongeveer overeenkomt met 1 nieuwe besmetting iedere 17 seconden.

2.   Aids in enkele woorden

Aids is een ziekte die veroorzaakt wordt door hiv (humaan immunodeficiëntievirus). Het valt ons natuurlijke afweersysteem aan en zorgt ervoor dat het lichaam niet langer immuun is voor ziektes, zelfs de meest eenvoudige. Zonder behandeling veroorzaakt hiv de dodelijke ziekte aids (acquired immune deficiency syndrome). Recente behandelingen (combinatietherapie) laten het bovendien niet altijd toe om te genezen, maar wel om er mee te leven.

3.   Aids in enkele gebaren

Het aidsvirus wordt voornamelijk doorgegeven via seksuele betrekkingen met mensen die het virus dragen. Het gaat hier dus over een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het virus bevindt zich in lichaamsvocht zoals voorvocht, sperma en vaginale afscheiding, maar ook in het bloed. Een besmetting kan dus overgedragen worden via deze soorten afscheiding, of via bloed met bloed contact (of via één of ander wondje: in de buurt van de geslachtsorganen, de mond of zelfs de vingers).

Het aidsvirus wordt voornamelijk doorgegeven via seksuele betrekkingen met mensen die het virus dragen.

Hoofdzaak hier is dus preventie: het is van essentieel belang om beschermde seksuele betrekkingen te hebben en dit door het gebruik van voorbehoedsmiddelen en eventueel glijmiddel (om wondjes te voorkomen) en om je te laten screenen op hiv, het aidsvirus, als er een risicovolle betrekking is geweest of in geval van twijfel.

Hoofdzaak hier is dus preventie: het is van essentieel belang om beschermde seksuele betrekkingen te hebben en dit door het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

4.   Aids in enkele momenten

Aids is een ziekte die jammer genoeg heel je leven duurt. Eens je besmet bent, geraak je er niet meer vanaf en moet je heel je leven lang behandeld worden voor de ziekte. Je moet je voortaan ook altijd gaan beschermen, zodat je de ziekte niet door kan geven aan seksuele partners, maar ook tijdens de zwangerschap zodat het niet aan de kinderen wordt doorgegeven. De gevolgen hiervan zijn dus wel aanzienlijk.

Besmetting hangt dus vaak af van één enkele situatie, één enkel gebaar of één enkele nacht. Vergeet nooit dat simpele middelen kunnen garanderen dat je beschermd blijft tegen het aidsvirus. Niemand wilt dat een mooi, intiem moment dat vol is van liefde leidt tot een ziekte. Tref dus de nodige maatregelen om besmetting te vermijden, want niemand moet veroordeeld worden tot een leven vol angst en iedereen moet zijn leven kunnen leiden zoals het hoort. Bescherm jezelf dus zodat je met volle teugen van het leven kan blijven genieten!

Simpele middelen kunnen garanderen dat je beschermd blijft tegen het aidsvirus

5.   Tegen aids strijden in enkele gebaren

Om iedere vorm van besmetting te voorkomen, moet men:

  • Een voorbehoedsmiddel gebruiken bij iedere vorm van seksuele betrekkingen (oraal, vaginaal, anaal). Het voorbehoedsmiddel is onmisbaar, niet alleen tijdens vaginale of anale penetratie, maar ook bij alle vormen van orale seks.
  • Aangezien hiv ook doorgegeven kan worden via het bloed, moet men extra voorzichtig zijn bij wondjes aan de vingers, de mond, vagina (of tijdens de menstruatie), de penis en de anus.
  • Vermijd iedere vorm van uitwisseling van naalden, spuiten of ander injectiemateriaal.
  • In geval van twijfel of in een risicosituatie, doe je er beter aan om een screening te laten doen. De zelftest kan vanaf 3 maanden na de laatste potentieel risicovolle betrekking uitgevoerd worden en deze is betrouwbaar als je niet besmet bent. Ben je daarentegen wel besmet, dan moet dit steeds bevestigd worden door middel van een bloedafname.

De zelftest kan vanaf 3 maanden na de laatste potentieel risicovolle betrekking uitgevoerd worden en deze is betrouwbaar als je niet besmet bent. Ben je daarentegen wel besmet, dan moet dit steeds bevestigd worden door middel van een bloedafname.

6.   Tegen aids vechten met enkele medewerkers... en deze bedanken!

We benadrukken graag het aanzienlijke en onmisbare werk van al de verschillende preventieorganisaties voor aids en van alle belanghebbenden die iedereen hierover informeren. In feite zijn er verschillende centra die informatie aanbieden, maar ze doen ook screenings en begeleiding. Dankzij hun zijn er heel wat mensen die niet met aids besmet worden omdat ze een aantal simpele maatregelen toepassen in hun leven.

Mensen die wel besmet werden en deze hun omgeving kunnen genieten van de aangeboden hulp, waardoor ze van het leven kunnen blijven genieten. Uiteindelijk helpen deze preventiemaatregelen ook in geval van discriminatie: met een gepaste bescherming is een besmet persoon niet langer automatisch een verontreinigd persoon.  BEDANKT aan alle preventiemedewerkers!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels