02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
05-04-2018 | Aandoeningen

Wereldgezondheidsdag

Wereldgezondheidsdag 2018 valt dit jaar op 7 april. Dit is dé gelegenheid om de nadruk te leggen op verschillende screenings die regelmatig gedaan zouden moeten worden voor gezondheidsproblemen die frequent voorkomen, maar ook om enkele tips te geven om deze te voorkomen.

Huidkanker

Huidkanker komt bij ongeveer 1 persoon op 6 voor. Dit zijn alle types door elkaar gehaald, namelijk melanoom en carcinoom. Dit komt dus heel vaak voor, nog meer zelfs dan borstkanker! Het is echter één van de gemakkelijkste om op te sporen, omdat ze zichtbaar is met het blote oog. Bestudeer dus regelmatig je schoonheidsvlekjes. Wat je aandacht moet trekken:

  • Een schoonheidsvlekje dat anders is dan de anderen
  • Een bruin vlekje dat verschijnt op je huid of een schoonheidsvlekje dat snel van uiterlijk verandert
  • De ABCDE regel, die aangeeft bij welke signalen je oplettend moet zijn:

Screening huidkanker

In geval van twijfel, contacteer je onmiddellijk een arts.

NB: Wist je dat screenings voor huidkanker regelmatig georganiseerd worden en deze gratis zijn?

Om huidkanker te voorkomen, bescherm je je op een aangepaste manier voor zonnestralen. Dit doe je door steeds een geschikte zonnecrème aan te brengen als je je blootstelt aan de zon.

Darmkanker

Darmkanker moet gescreend worden bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar. In feite gaat het hier over de 3e meest voorkomende kanker bij mannen en op 1 na meest voorkomende kanker bij vrouwen. Het volstaat om langs te gaan bij je huisarts, je krijgt hier dan gratis een test die je thuis kan doen. Je betaalt dus enkel voor de consultatie.

Wist je dat in 97% van de gevallen de test negatief is? Als de test positief is, is dit vaak nog maar het beginstadium, waardoor de behandeling minder zwaar is en de kansen op genezing stijgen.

PS: Wist je dat er tegenwoordig een zelftest bestaat om de aanwezigheid van bloed in je stoelgang, wat een teken van darmkanker is, na te gaan?

BorstkankerBorstkanker

Borstkanker is het meest voorkomend bij vrouwen, het komt bij ongeveer 1 op 9 vrouwen voor. Het risico wordt groter naarmate het ouder worden. Er wordt dus ook om de 2 jaar een screening georganiseerd, dit onder de vorm van een gratis mammografie. Familiale en persoonlijke antecedenten zijn ook bepalend, net zoals genetische aanleg en de levensstijl.

Vóór de leeftijd van 50 jaar, moeten de borsten ieder jaar gecontroleerd worden door een arts, gynaecoloog of vroedvrouw. Je kan deze ook zelf controleren, waardoor je een knobbeltje aan de binnenkant van de borst of aan de oksel zelf kan opmerken. Controleer ook regelmatig je borsten om volgende zaken op te merken:

  • Roodheden of onregelmatigheden op de huid van de borst, zoals de huid die oranje is.
  • Een ingetrokken tepel (deze trekt zich vanzelf in, alsof hij terug in de huid wil)
  • Abnormale afscheiding

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol zou omschreven kunnen worden als het kwaad van de eeuw. Gezien de talrijke complicaties, is het beter dat deze niet genegeerd wordt. Als een te hoog cholesterolgehalte in het begin asymptomatisch kan zijn, kan het op termijn toch tot ernstige problemen leiden. Laat dus regelmatig je cholesterol- en triglyceridengehalte nakijken bij de behandelende arts en denk er ook aan om een gezonde levenswijze aan te nemen: dit met evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Je kan bovendien ook gemakkelijk en snel een zelftest uitvoeren om te zien of je cholesterolgehalte zich binnen de normen bevindt.

Diabetes

Diabetes90% van de diabetespatiënten over heel de wereld is diabetes type 2. Ook al lijkt het geen kwaad te kunnen, er kunnen altijd ernstige complicaties optreden zoals blindheid, zweren op de voet die tot amputatie kunnen leiden, een verhoogd risico op nierinsufficiëntie, cardiovasculaire problemen en een herseninfarct. Het is dus beter dat dit niet genegeerd wordt en dat er op tijd een test uitgevoerd wordt, zodat de schade beperkt kan worden. Als je wilt weten of je je moet laten screenen, kan je best een arts raadplegen. Weet dat personen met een verhoogd risico personen zijn van over de 45 jaar, mensen met obesitas, een te hoge bloeddruk, een verhoogde cholesterol en een voorgeschiedenis van diabetes in de familie (of van zwangerschapsdiabetes).

Zoals steeds zijn een gezonde, evenwichtige voeding beperkt in suikers alsook voldoende lichaamsbeweging de belangrijkste voorzorgsmaatregelen om diabetes te voorkomen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels