02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
31-08-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe verzorg je eenvoudige dagdagelijkse wondjes in 3 stappen?

Brandwonden, schaafwonden en snijwonden maken deel uit van de ongelukjes die het meest voorkomen in een huishouden. Heeft je kind een schram opgelopen of heb je zelf een oppervlakkige brandwonde? Geen paniek! Het is niet nodig om vaarwel te zeggen tegen je dagelijkse activiteiten zoals tuinieren, sporten, koken, etc. Ontdek in plaats daarvan onze kleine gids om deze wonden gemakkelijk te behandelen en hun genezing te bevorderen.

Wat is een oppervlakkige wonde?

Een oppervlakkige wonde is bijvoorbeeld een schram, brandwonde of snijwonde. Het raakt de oppervlakkige lagen van de epidermis die zo dus beschadigd worden, wat vaak kan leiden tot bloeden en pijn.

Hoe verzorg je een oppervlakkige wonde?

wonden deprisoft padHet is van essentieel belang om goed voor elke wonde te zorgen. Het is zo, dat een adequate verzorging de genezing gaat bevorderen en versnellen. Hoewel de gebruikte producten afhankelijk zijn van de aard van de wond (schrammen, brandwonden of snijwonden), is wondverzorging gebaseerd op 3 belangrijke en identieke stappen voor elk type wond:

Stap 1: Was je handen en reinig de wonde

Deze reflex moet je altijd hebben! Bacteriën en vuil moeten uit de wonde worden verwijderd om het risico op een infectie te verminderen. Je hebt geen curette nodig en je moet ook niet meerdere keren gaan reinigen om de wonde zuiver te krijgen: Debrisoft Pad zorgt ervoor dat de wonde in alle zachtheid gereinigd kan worden, met één enkele beweging en bijna volledig pijnloos.

debrisoft

Stap 2: Verzorg de wonde

Desinfecteer de wonde indien nodig (als er vuil in zit of als er risicofactoren zijn bij de persoon voor het ontwikkelen van een infectie, zoals bij diabetici, ondervoeding of immuundeficiëntie bijvoorbeeld). Bovendien kunnen bepaalde verbanden de goede genezing van de wonde bevorderen door deze bijvoorbeeld vochtig te houden.

Stap 3: Bescherm en verbind de wonde

Bescherm de wonde om ervoor te zorgen dat deze niet in contact komt met bacteriën die in de omgeving aanwezig zijn. Je vermijdt ook dat deze opengaat tijdens de genezingsfase omwille van een probleem of een andere reden.

Opgelet, raadpleeg je arts als het letsel:

- groter is dan de palm van je hand;

- vuil en diep is;

- gepaard gaat met zwaar of aanhoudend bloeden (langer dan 10 minuten) of verschillende aandoeningen (zicht, duizeligheid, enz.).

Hoe behandel je een schram of snijwonde?

wonden lomatuell proStap 1: Was je handen en reinig de wonde

Je kan hiervoor de Debrisoft Pad gebruiken zoals vermeld staat bij de verzorging van oppervlakkige wonden.

Stap 2: Verzorg de wonde

Hydrateer de wonde met een Lomatuell Pro kompres, je kan dit 3 opeenvolgende dagen laten zitten op de wonde.

Stap 3: Bescherm en verbind de wonde

Als de wonde erg nat is, breng dan eerst een niet-klevend kompres aan zoals Stellaline en fixeer het daarna met een stukje Suprasorb F (beschikbaar in een rol of voorgesneden).Curapor transparent

Als de wonde niet zo vochtig is, gebruik dan enkel een ademend verband wat niet-waterdoorlatend is zoals Curapor transparant.

Hoe behandel je een lichte brandwonde (zonder blaar)?

Stap 1: Maak schoon

Houd de brandwonde onmiddellijk onder koud water (geen ijskoud water) gedurende minstens 10 minuten. Idealiter houd je de regel van driemaal 20 aan: 20 minuten onder water van ongeveer 20 graden en op 20 cm van de kraan. Gebruik vervolgens de suprasorb gDebrisoft Pad.

Stap 2: Verzorg de wonde

Verlicht de pijn met het Suprasorb G verband, dat de wonde bevochtigt terwijl het op zachte wijze necrose los gaat maken.

Stap 3: Bescherm en verbind

Breng een niet-klevend absorberend kompres (Stellaline) aan en fixeer het met een Mollelast haft fixeerverband, die aan zichzelf hecht, maar niet aan uw huid.

Je hebt nu alles bij de hand om de kleine wonden van het dagelijkse leven te verzorgen!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels