02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

30-06-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Kan je bruinen met factor 50?

Geschreven door Niels bruinen zonnebrand zonnen

Men denkt wel eens dat je niet bruint als je een hoge factor gebruikt, maar is dat wel zo? Het korte antwoord is ‘ja, je kan bruin worden als je zonnecrème met factor 50 smeer’. Dat kan verklaard worden door de werking van zonnecrèmes en hoe een ‘factor’ bepaald wordt. Lees hier alles over hoe het komt dat je bruint als je een factor 50-crème gebruikt.

Hoe werkt een zonnebrandfactor?


Je zou misschien vermoeden dat als je een hogere factor gebruikt, je ook beter beschermd bent tegen de zon. Dit is niet het geval. Er is eigenlijk niet zoveel verschil in de graad van bescherming tussen de verschillende factoren. Zo ben je met factor 30 voor 96,7% beschermd en met factor 50 voor 98%. Dat komt dus neer op een verschil van 1,3%. Waar komen die getallen dan vandaan? 

In plaats van de graad van bescherming, beschrijven ze eigenlijk de lengte van bescherming. Als je bijvoorbeeld na 10 minuten in de zon verbrand, kan je met een zonnecrème met factor 30 (10x30+) voor 300 minuten in de zon blijven voor je verbrand. Als je dan met factor 50 smeert, kan je (10x50=) 500 minuten in de zon blijven. Let wel op, deze berekening klopt enkel als je je om de twee uur opnieuw insmeert! Je kan je dus niet eenmaal insmeren met factor 50 voor een volledige dag.


Hoe bruin je met factor 50?

Verder moet je ook in gedachten houden dat geen enkele zonnecrème voor 100% beschermd tegen uv-straling. Die overige straling die zonneproducten niet kunnen tegenhouden, verklaren dus ook waarom je nog steeds bruint als je factor 50 gebruikt. Het gaat natuurlijk wel langzamer in verhouding met factor 15 of geen bescherming, maar het is wel de betere optie. Doordat je geleidelijk aan bruint, zal je een egalere kleur krijgen én wordt de schade aan je huid beperkt. Onthoud wel, een gebruinde huid is nog steeds een teken van een beschadigde huid. Door een te hoge dosis uv-straling maken je huidcellen pigment aan om je DNA te beschermen. Probeer dus niet te overdrijven met bruinen en laat je huid geleidelijk aan bruin worden in plaats van in één keer erg donker te worden.

 

Er is dus geen reden om te denken dat je niet bruint als je een zonnecrème met factor 50 gebruikt. Het gaat wel langzamer, maar dit is veel beter voor je huid dan in een korte tijd fel te bruinen. Bovendien kan je best nooit zonder bescherming zonnen om huidveroudering te beperken en de kans op huidkanker te verlagen.


 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels