02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
06-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Alles dat je moet weten over zelfbruiner

Geschreven door Niels Zelfbruiner bruinen bruinen zonder zon

Wil je graag een bruine tint, maar zie je het niet zitten om onder de zonnebank te gaan of in de zon te bruinen? Zelfbruiner is een makkelijke en efficiënte manier om een donkere tint te bekomen voor een dikke week. In dit artikel vind je alle info over hoe het product werkt, hoe je het gebruikt en hoe je het verwijdert.

Hoe werkt zelfbruiner?


Zelfbruiners van goede kwaliteit bevatten het ingrediënt DHA (dihydroxyacetone). Dit bestanddeel reageert met de eiwitten in de bovenste laag van de huid. Hier bevinden zich voornamelijk dode huidcellen die tijdelijk verkleurd worden door de zelfbruiner.

Hoe donker je wordt, hangt af van de concentratie DHA in de zelfbruiner. Hoe hoger de concentratie, hoe donkerder en de kleur. Een hogere concentratie DHA zal je voelen in de prijs, maar je kleur zal er dan ook natuurlijker uitzien. 

Zelfbruiner aanbrengen doe je door het product met een handschoen aan te brengen op een schone, droge huid. Daarna laat je het even intrekken en spoel je het af met water. Lees verder voor tips over hoe je zelfbruiner het beste kunt aanbrengen zodat je een mooie, egale teint krijgt.


Hoelang blijft zelfbruiner op je huid?


Hoe lang je van je kleurtje kan genieten, kan verschillen van product tot product. Over het algemeen blijft de kleur zo’n vijf tot zeven dagen zitten. Door dagelijks een lotion met zelfbruinende bestanddelen te gebruiken, zal de kleur langer blijven. Probeer ook scrubs en ontharingsmethoden zoals scheren en waxen te vermijden, want hierdoor zal je kleur sneller vervagen.


Is zelfbruiner gevaarlijk?


zelfbruiner product bruinenEr is geen bewijs dat zelfbruiner schadelijk is voor je gezondheid. Doordat het actieve ingrediënt DHA enkel reageert met dode huidcellen, wordt je huid immers niet aangetast. Het gebruik van een zelfbruiner is zelfs beter voor je gezondheid dan buiten zonnen of onder de zonnebank te gaan. Door de uv-stralen van de zon of zonnebank loop je meer risico op huidkanker en veroudert je huid. Je kan dus beter een zelfbruiner gebruiken als je een kleurtje wilt. Let alleen op met sprays, want hierdoor adem je het product mogelijk in.


De beste zelfbruiner voor jou


Bij het kiezen van een zelfbruiner zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er verschillende vormen zoals sprays, schuim en lotion. Daarnaast zijn er ook zelfbruiners die dienen voor een specifiek lichaamsdeel.


Welke vorm van zelfbruiner is het beste?


In de onderstaande tabel vind je een overzicht van voor- en nadelen van specifieke soorten zelfbruiner.

Mousse of foam
  • Makkelijk aan te brengen, geschikt voor beginners
  • Je ziet goed waar je het product al hebt aangebracht
  • Ideaal voor armen, benen of rug
  • Trekt snel in de huid
Lotion
  • Geschikt voor een lichte, droge of gevoelige huid
  • Voedt en hydrateert de huid
  • Blijft langer zitten
  • Duurt langer voor het in de huid is getrokken
Spray
  • Geschikt voor gezicht en decolleté
  • Kan vlekken creëren als je te lang op één plek spuit
  • Droogt snel
  • Werkt niet ondersteboven, dus minder geschikt voor armen en rug

 

De juiste zelfbruiner voor het juiste lichaamsdeel


Wist je dat er zelfbruiners bestaan die voor een specifiek lichaamsdeel dienen? Zo zijn producten voor de benen wat vetter omdat de huid hier vaak droger is. Zelfbruiners voor je gezicht en decolleté zijn meestal minder vet. 


Zelfbruiner aanbrengen in 4 stappen

  1. Voorbereiding: Reinig je huid grondig en gebruik een scrub om overtollige dode huidcellen en vuil te verwijderen. Dit is belangrijk om een egale, streepvrije tint te bekomen. Zorg dat je huid vrij is van vochtinbrengende crèmes, behalve op droge plekken zoals je ellebogen en knieën. Door deze plaatsen net wel te hydrateren, voorkom je dat je zelfbruiner daar donkere plekken creëert. Scheer je niet vlak voor je de zelfbruiner aanbrengt, maar doe dit een dag van tevoren.
  2. Aanbrengen: Breng het product aan op een applicatiehandschoen. Verspreid de zelfbruiner vervolgend in lange, vloeiende bewegingen over je armen, benen en romp. Het is handig om onderaan je lichaam bij je benen te beginnen. Vervolgens kan je de rest van het product gebruiken voor je ellebogen, knieën en gezicht.
  3. Wachten: Nu is het tijd om met de benen omhoog te liggen, want het product heeft even tijd nodig om in te trekken. Kijk op de verpakking hoe lang je moet wachten. Dit kan tussen de 1 en 8 uur duren. Je kan dit dus best doen voor je gaat slapen.
  4. Afspoelen: Spoel het product af met warm water zonder zeep. Wrijf niet te hard met de handdoek, maar dep je huid voorzichtig droog. Draag hierna donkere, loszittende kleding want de zelfbruiner kan nog afgeven.

Zelfbruiner verwijderen


Ben je niet tevreden over het resultaat of is het product op plekken terechtgekomen waar het niet hoort, zoals je handpalmen? Geen paniek je kan de tint makkelijk en snel verwijderen met de volgende tips:

  • Met een grove scrub zal de kleur sneller vervagen. Dit kan je dus gebruiken als je op sommige plaatsen te donkere vlekken of strepen hebt.
  • Door baking soda of zuiveringszout met water te mengen, krijg je een scrub waarmee je snel en efficiënt de kleur volledig kunt verwijderen.
  • Met citroensap kan je ook snel van de kleur af raken. Dep een watje of doekje met wat citroensap op de plekken die je schoon wil maken en laat dit even intrekken. Wanneer je het sap weer afspoelt, zal de kleur al veel minder fel zijn.
  • Babyolie is een bijkomend wondermiddel om van ongewenste vlekken en strepen af te raken. Ook dit moet je even laten intrekken voor je resultaat ziet.


zonnen uv-stralen zelfbruinerZelfbruiner en bescherming tegen de zon


Met een zelfbruiner krijg je een donkere kleur, maar ben je niet beter beschermd tegen de zon. Hoe komt dat? Een zelfbruiner verkleurt enkel de dode huidcellen in de bovenste laag van je huid, maar dit biedt geen bescherming tegen uv-stralen. Wanneer je bruint door de zon of zonnebank, maken je huidcellen zelf meer melanine aan om je DNA te beschermen. Hierdoor ben je wél een beetje beter afgeschermd tegen uv-stralen. In beide gevallen moet je nog steeds zonnecrème smeren, maar dat is een beetje minder nodig wanneer je door uv-stralen bent gebruind. Wacht ook steeds tot de zelfbruiner volledig in de huid is getrokken voor je SPF aanbrengt.


Word je oranje van zelfbruiner?


Tenzij je voor de Jersey Shore-look gaat, wil je waarschijnlijk niet dat je zelfbruiner oranje uitslaat. Je kan dit vermijden door een zelfbruiner van hoge kwaliteit te kopen. Deze bevatten het ingrediënt DHA. Je kan ook aan de tint van het product zien of het niet oranje zal worden. Als de lotion of mousse een groene schijn heeft, kan je vrij zeker zijn dat je een neutraler bruin wordt. Groen neutraliseert immers oranje en rode tinten.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels