02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

26-02-2015 | Algemeen welzijn

Ziekte van Lyme voorkomen? Test de teek.

Geschreven door Anouk Dieren Tekentest

Wie heeft er nog nooit van gehoord of wie kent nu geen enkel persoon of dier wat al eens gebeten is door een teek? Met de lente in het vooruitzicht wil ik jullie er weer aan herinneren dat teken zich weer meer aan het bloed van mens en dier zullen tegoeddoen. Loop vanaf nu geen risico meer en voorkom de ziekte van Lyme bij een tekenbeet.

 

Doe de tekentest

Een eenvoudige en nieuwe test recent op de markt gebracht om de ernst van de tekenbeet juist in te schatten is de Beaphar Test de Teek. Maar voor ik deze verder bespreek wil ik nog even benadrukken dat het wel degelijk belangrijk is dat wanneer men een tekenbeet aantreft men hier serieus mee omgaat. Meestal is een tekenbeet onschuldig maar een beet kan zoals u wellicht weet de ziekte van Lyme veroorzaken.

 

Lyme

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Zowel huisdier als mens kan deze ziekte krijgen. Besmette teken dragen de ziekte over door zich aan de huid vast te hechten en zich te voeden met het bloed van de gastheer. De bacterie verspreidt zich vanuit de beetwonde via het bloed en lymfestelsel naar verschillende organen, zenuwstelsel, hersenen, ogen, spieren, gewrichten en het hart. Deze ziekte kenmerkt zich door een variante aan symptomen naargelang het ziektestadium en de getroffen organen.

Een tekenbeet is niet altijd onschuldig

 

Test de Teek

Wees dus zeer aandachtig bij het bestuderen van een tekenbeet. Je kan hierbij gebruik maken van de nieuwe test van Beaphar: de Test de Teek test, die de aanwezigheid van de Borrelia bacterie in de teek aantoont. Deze test is enkel bruikbaar voor het onderzoeken van teken. Een positieve uitslag toont aan dat de Borrelia bacterie aanwezig is in de teek.

Deze test is een eenvoudige test waarbij de teek, na verwijdering met een tekentang, grondig geplet moet worden omdat de ziekte veroorzakende bacterie zich in het maag-darm kanaal bevindt. Met een duidelijke gebruiksaanwijzing kan u snel en efficiënt aan de slag om de schadelijkheid van je teek te onderzoeken. Het testresultaat verschijnt al na 10 minuten.

 

Gebruiksaanwijziging

  1. Verwijder de teek met een tekentang en plaats ze in het testbuisje met de vloeistof (A). Laat ze ongeveer een halfuurtje hierin weken, dan kun je ze makkelijker vermalen.
  2. Plet de teek goed met de houten prikker (D) tot ze volledig vermalen is.
  3. Roer de vermalen teek goed door de vloeistof en laat het testbuisje 2 minuten staan.
  4. Zuig met het pipetje (C) de vloeistof uit het testbuisje. Let wel op dat je geen stukjes teek opzuigt.
  5. Druppel 2-3 druppels van de vloeistof in het vierkantje van de teststrip (B).

                  

Als de vloeistof goed door de test is gelopen, verschijnt er na enkele minuten een controlestreep in het uitslagvenster, wat aangeeft dat er voldoende vloeistof op de strip zit. Wacht nu minstens 10 minuten af. Als er een tweede streep verschijnt, wilt dat zeggen dat de teek besmet is met de Borrelia bacterie.

 

Wat als positief?

In geval van een positieve uitslag noteer je best de datum, de plaats van de beet, de uitslag van de test en neem je zo snel mogelijk contact op met je huisarts of dierenarts om te bespreken welke behandeling nodig is.

Dus een goede raad die ik aan iedereen wil meegeven: ontdek je een tekenbeet wacht dan zeker niet te lang om de ernst van de situatie met behulp van deze test in te schatten en neem zo snel mogelijk contact op met je arts. En natuurlijk om dit allemaal te voorkomen, kleed je je best zo goed mogelijk aan als je gaat wandelen in het bos zodat er zo weinig mogelijk blote zones op het lichaam aanwezig zijn en het beestje zich niet kan voeden met je lekkere bloed.

Anouk

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels